Fürdőgatya, Rock&rolldress – interjú a Supernemmel a FEZEN Fesztiválról

Fürdőgatya, Rock&rolldress – interjú a Supernemmel a FEZEN Fesztiválról

A Supernem frontemberét még esti koncert előtti lágyan lemenő nyári napsütésben kaptuk el egy rövid interjúra, ami szerencsére, az eddigiektől eltérően teljes nyugalomban telt. A zenekar már jól előre megérkezett a helyszínre, hogy megfelelően ráhangolódjanak a “fesztivál életérzésre”. Szabolcs már egy szuper koncertre elégséges lelkesedéssel válaszolt a kérdéseinkre, tényleg látni rajta is az elégedettséget, ahogy a már elért eredményeikről beszél. Jó hír, hogy a Petőfi Rádió is előszeretettel pörgeti legújabb lemezükről, a Túl a frekvenciánról debütált számokat, de persze jó fesztiválzenekarhoz híven igyekeznek minél több helyen jelen lenni, és a rajongókkal közvetlen kapcsolatot kiépíteni. Én úgy érzem, nagyon jó úton és precízen haladnak előre, már várjuk az új projekteket.

 

Lendület Magazin: Hogyan érzitek magatokat a FEZEN-en?

Papp Szabolcs: Visszatérő vendégek vagyunk, én Zamárdiból érkeztem ide a billentyűsünkkel, a Kubányi Bálinttal, aki Balatonlellén vitorlázgat az édes bátyjával. Úgyhogy, most így családilag vagyok. Megérkeztünk, fürdőgatya, na meg nyilván felvettük a rock&rolldress-t, és hát nagyon várjuk a koncertet. Köszönjük a meghívást!

Lendület Magazin: Most sűrűk a napjaitok, láttam, hogy sok fesztiválon ott voltatok. Szerettek fesztiválra járni?

Papp Szabolcs: Igazából a Supernem egy tipikus Magyarországra íródott fesztiválzenekar. Sokat dolgoztunk azon, hogy kihagyhatatlan fesztivál kellékek legyünk. Nyilván ez egyre jobban igazolódik be. Tizenhárom éves a zenekar, és a Tudományos-Fantasztikus poppal, ami az előző lemez volt, és az ötödik lemezünkkel a Túl a frenkvenciánnal egyre jobban érjük el szerintem azt a státuszt vagy azt a szintet, hogy elhiszik a rajongók, hogy ezt tényleg komolyan gondoljuk és nekünk ez az egész életünk. Mi egy abszolút bandázó zenekar vagyunk, amennyire mondjuk, egy nagy fesztivál területen össze lehet futni rajongókkal. Ha végeztünk a koncerteken, mindig kimegyünk kocsmázni, mászkálunk, nem vagyunk az az elbújós együttes. Mi erre mindig is figyeltünk, hogy közvetlenek legyünk és mindenkire szakítsunk egy-két mondatnyi időt.

Lendület Magazin: Ha már az új lemezt szóba hoztad, milyen a fogadtatása?

Papp Szabolcs: Nekünk is nehéz még, mert ez egy bizonyos fokon tudatosan lett nehezebb lemez, mint a Tudományos-Fantasztikus pop, ami tényleg tele volt olyan számokkal, olyan hangvételű szerzeményekkel, melyek azonnal befértek rádióba. Most is játszanak minket, ami egy nagyon-nagyon fontos dolog. Jelenleg még, amikor bekonferáljuk az új számokat, nyilván tíz emberből egy olyan négy, aki tudja, melyik dal jön. Kell egy év, mire egy lemez leesik az embereknek. Rengeteget kell koncertezni, ami a legjobb fórum egy zenekarnak, hogy ne csak újságokban szerepelj meg rádióban, ne fantom lény legyél, hanem tényleg felállhass a színpadra és ott mutathasd meg magad. Szerintem a Túl a frekvencián jövőre fog lecsapódni mindenkinek. Bár már így az okos telefonok, az internet, a különböző közösségi oldalak megkönnyítik a hozzájutást a zenéhez. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy most este hét órától mi lesz a Supernem koncerten.

Lendület Magazin: Az Egy a millióból számotokat rendszeresen hallani lehet a Petőfi Rádióban. Ennek örültök, gondolom?

Papp Szabolcs: Eddig az egyetlen klipes dal az új albumról, és már játszanak egy másikat, a Tviszt című számot, amihez érdekes mód nem készült klip, viszont a visszajelzések szerint elég sokat pörög az MR2 Petőfi Rádión. Úgyhogy nem vagyok abban biztos, hogy feltétlenül kell egy klip ahhoz, hogy egy dal sikeres legyen. Mára már a klip fogalma megváltozott, mert régen nem volt más lehetőség. Amikor mi elkezdtük még nem volt Youtube, még konkrétan internet se, meg olyan telefon, ami úgy néz ki, mint egy zsebtévé. Hanem bele akadtál klipekbe, zenekarokba fogmosás közben. Most már meg kell erőltetned magad, és be kell pötyögnöd, hogy ki az, akit akarsz látni. Nehezebb ügy lett ez az egész, de mi már ilyen fél öreg zenekarnak számítunk. (elgondolkozik) Úristen, hogy eltelt az idő! (nevet) Szóval, maximálisan örülünk, hogy játszanak minket a rádiók, de azért óvatos a balanszírozás. Nem mondok azzal újat, hogy a Supernem nem az a zenekar, mely mindenáron kerüljön bele a szarómagazinokba vagy akármi. Elnézést a franciámért! Próbálunk megtartani egy ilyen minőségi szintet, hogy igazából, ha összetolnak két asztalt, akkor nem biztos, hogy fellépünk. Nem azért, mert gizda faszok vagyunk, hanem mert úgy akarjuk éltetni a magyar zenét, hogy a minősége megmaradjon.

Lendület Magazin: Valamilyen projekt van még, amit esetleg az idei évben terveztek?

Papp Szabolcs: Fogunk még klipet kiadni erről az anyagról (Túl a ferenkvencián – a szerk), mert pont annyira lett ez a lemez is eklektikus, mint az eddigi elkészült Supernem lemezek. Vannak olyan dalok, amik tipikusan megkívánnak egy ilyen helyszínt.  Még nem árulok el semmit, legyen ez meglepetés. Még annyit, hogy folyamatban van egy újabb dalnak a klipje. Úgyhogy nem biztos, hogy fogunk várni a hatodik lemezzel három-négy évet, mint ami ránk jellemző. Mindenkinek családja van, nyáron pörög az élet, meg ebben a melegben képtelenség lemezt készíteni. Véleményem szerint minden zenekar télen csinál albumot, de ahogy letettük ezt a szezont, akkor biztos elkezdünk dolgozni az új anyagon, mert egyébként ez a nyolc dal is körülbelül húsz dalból lett kiválasztva, úgyhogy vannak még a fiókban meglepetések.

Köszönjük szépen a Supernemnek, és Papp Szabolcsnak, hogy feltehettük a kérdéseinket!

A fesztiválról készült további képek megtekinthetőek tumblr oldalunkon is!