Gyógyír a lustaságra

Gyógyír a lustaságra

Tudom, hogy miután belefáradunk a hétbe, szombaton már alig bírunk kimászni az ágyból. Az öt napos fáradság ezen az egy reggelen összpontosul bennünk és ágynak dönt. Semmire nem vagyunk hajlandóak. Ismerős az érzés, amikor tudjuk, hogy ma végre lenne időnk a saját dolgainkat elintézni és elmehetünk végre bevásárolni, de mivel szombat van 11-ig oda kéne érnünk mindenhova, mégis pizsamában mászkálunk egész nap és nem jutottunk el A-ból B-be?

foto:weheartit

foto:weheartit

 

A tipikus és egyre csak rosszabbodó népbetegség a lustaság. Az emberek egyre fáradékonyabbak, főleg, ha monoton munkával foglalkoznak. (tapasztalat) A folyamatos gépbámulás és pötyögés közben azon kapjuk magunkat, hogy órák óta félre se néztünk, nem tudjuk mennyi az idő, nem ettünk, ittunk. A legrosszabb pedig az, hogy amit mi óráknak hittünk mindössze „pár” perc volt és az idő megállt. Agyunk elkezdi felmondani a szolgálatot, hamar felejt, információt töröl és nehezíti a munkánkat. A szemünk szárad és izmaink elernyednek. Totálisan elfáradunk, már délelőtt… Ez elég kedvlohasztó, valljuk be!

foto:weheartit

foto:weheartit

Mi az, ami mégis segíthet az ilyen esetekben? Mi az, ami felrázhat még a legnagyobb álmosságból is?

Mert van megoldás, és nem is kell orvoshoz fordulnunk, vagy bármiféle gyógyszerre rászoknunk feleslegesen, hogy javítsunk memóriánkon és gyengeségünkön.

A legegyszerűbb dolog, kezdésnek, a helyes étkezés, fontos a reggeli a nap legmegalapozóbb része. Ezzel indíthatjuk a reggelt. Ha kikászálódunk az ágyból, nem árt, ha kinyújtóztatjuk az izmainkat, pár percet szánhatunk egy kis mozgásra, majd igyunk meg legalább egy fél pohár vizet. Itt is lenne a következő lépcsőfok, hogy rengeteg folyadékot kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ez munka közben főleg nagyon fontos!

foto:weheartit

foto:weheartit

Jó, ha van az asztalunkon egy kis gyümölcs, amit ebéd előtt megehetünk. A vitaminpótlásról is gondoskodjunk!

És mi lehet az, ami eltereli a figyelmünk és teljesen felráz a monoton, fárasztó munka közben? Erre már egyénileg kell rájönnünk, hogy mi kelti fel a fantáziánk. De nem árt, ha van nálunk a kedvenc zenekarunktól pár szám, amit bármikor meghallgathatunk. Olykor egy pörgős zene is segíthet az agyunk felébresztésében. Az sem utolsó szempont, ha a főnökünktől kapunk némi inspirációt, a dicsérő szavak sokat jelentenek az emberi léleknek, főleg, ha bizonyítania kell. Szóval tartsuk nyitva szemünket!

Az sem baj, ha egy kis mókát csempészünk napközben a társaságba. Míg kollégáink szüneten vannak, rejtsünk el vicces képeket az asztalukon, vagy vicces idézeteket, mosolygós smiles posztitokat. Amint meglátjuk az ő örömüket, nekünk is kedvünk támad mosolyogni és beszélgetni egy kicsit szórakoztatóbb témákról.

Nem is kell olyan sok minden ahhoz, hogy ne legyen kórosan lusta az ember. Ha betartjuk az alapvető szabályokat és megfelelően táplálkozunk és mozgunk, mozgatjuk meg agyunk és fantáziánk, nem lesz gond a szombat délelőtti bevásárlással. 

És ne csüggedjünk, ha mindez nem megy már az első héten! Minden gyakorlás kérdése! 🙂

Szerző:

„A legvarázslatosabb táncok olykor pirkadatkor történnek, egy álmatlan éjszaka után.”