Az emlékeink mi magunk vagyunk – ajánló Blake Crouch Hamis emlékek című regényéről

Az emlékeink mi magunk vagyunk – ajánló Blake Crouch Hamis emlékek című regényéről

Blake Crouch olyan bestsellerek szerzője, mint a Wayward Pines és a Sötét anyag, amelyek nemcsak világszerte nagysikernek örvendő könyv formában jelentek meg, hanem sorozatok alapanyagául is szolgáltak. A Wayward Pines a képernyőn keresztül gyorsan a szívembe lopta magát. A sorozat rejtélyei és feszes történetvezetése nem engedett, pár nap alatt ledaráltam az egész évadot. Így nem volt a kérdés, hogy egyszer még olvasni akarok a szerzőtől.

Az író ezúttal egy új regénnyel rukkolt elő, amely idehaza az Agave Könyvek gondozásában jelent meg a könyvhét alkalmából. Az amerikai szerző szerzeménye a sci-fi, a krimi és a thriller zsánerét is ötvözi. A tavalyi sláger könyvek közül leginkább a Letűnt világokhoz hasonlíthatnám, mind stílusban, mind tematikáiban. Mondjuk nem is csoda, hogy több írót is megmozgat az emlékek és az idő témája, hiszen az ember csak a történelembe és a társadalomba ágyazva lehet az, aki. Az önazonossága függ az időtől, és attól is, milyen emlékeket őriz, milyen történeteket rak csokorba azért, hogy megalkossa önmagát. Egy rejtélyes mentális betegség, a HESZ, vagyis a Hamis Emlékek Szindróma üti fel a fejét világszerte, amelyben egyre több ember szenved. Ez a kollektív tudatzavar szétzilálja az emberek identitását, fogalmuk sincs, mi történt meg velük valójában, és mi az, ami egy nem létező másik élet hozadéka. Ennek következtében egyre több öngyilkosság történik. egy ilyen felütés szakmailag felkeltette a figyelmemet.

Az írói stílus már kevésbé ragadott magával. Igaz, a rövid mondatok és bekezdések okán gyorsan haladtam az olvasással, viszont a vázlatos, naplóbejegyzéses felépítés nem engedte, hogy mélyen beleélhessem magam a szereplők helyzetébe. A személyiségük nem volt árnyalva, de az elhivatottságuk mindenképp átjött. Két főszereplőnk Barry, a nyomozó, és Helena, a tudós. Ők ketten az idő fogságában élnek, újra és újra egymásra találnak, az ő együttműködésüktől függ a jövőnk és a világ sorsa. Helena az emlékezetkutatásra tette fel az életét, ám a véletlen folytán nagyobb horderejű találmányt alkotott, mintsem azt hitte volna. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. A főhősök története a fantasztikumon túl egy gigászi harc a túlélésért és a szerelemért.

Alternatív idősíkok, amelyek kapcsán számos etikai és morális kérdés vetődnek fel. Mennyire lehetünk önzők? Milyen mértékben nyúlhatunk bele az idő folyásába? Ezekre a kérdésekre is talán választ kaphattok, ha elolvassátok ezt a regényt.

Aki egy tartalmas, rövid és pörgő eseményekkel teletűzdelt regényre vágyik, az a Hamis emlékekben megtalálhatja a számítását.  Azok is érdekes olvasmánynak találhatják, akik kedvelik az alternatív történelmet, a társadalmi sci-fiket, a techno-thrillereket, vagy dísztópiákat. 

A felhasznált képek az Agave Könyvek promóciós anyagából származnak