Harmónia mozaikkockákból – ajánló Melher Dóráról

Harmónia mozaikkockákból – ajánló Melher Dóráról

“Amikor reggel felébredek és körülnézek magam körül, olyasmit szeretnék látni, amiben én is jelen vagyok. Mind abban, ami körülvesz, ami a saját kezem munkája. Az utóbbi évek megtanítottak arra, hogy a legapróbb szikrát is meg kell ragadnom az életben ahhoz, hogy rájöjjek ki is vagyok valójában és mi a célom ebben a világban. Néha elfelejtjük, milyen erőt is hordozunk magunkban.”

Melher Dóra

Melher Dóra

Az első, ami Dóráról, a műveiről eszembe jutott az volt, hogy mozaikszerűség. A mozaikkép úgy készül, hogy apró szabálytalan darabokra törik a szépen csillogó anyagot, például csempét vagy üveget. Ezután pedig ezeket a szabálytalan darabokat illesztik egymás mellé, olyan módon, hogy végül egy kép rajzolódik ki a részletekből. Miközben egyre inkább elmélyedtem verseiben és rajzaiban, olyan érzésem támadt, hogy Dóra birtokában van a készre kapott csempéknek és üvegeknek, építkezhetne belőlük, dolgozhatna szabvány méretben, szabvány mintákkal, kihozhatna ebből valami szinte tökéletes, homogén képet. De nem ezt teszi. Dóra szétzúzta azt, amit kapott és saját maga igyekszik összerakni a nagy művet, a személyre szabott harmóniát.

10455517_1489803577931634_2116681673_n

forrás: Melher Dóra Art

 Képeiben többféle technikát is vegyít, olykor gazdag színekkel dolgozik, olykor csak a fekete jelenik meg a fehér lapjain. Extravagáns, gyakran szürreálisnak ható témái, motívumai egyfajta álomszerűséget kölcsönöznek a műveinek. Hosszú percekig időztem el csak azon, hogy próbáltam valamiféle jelentést találni, valamit, ami talán az lehet, aminek tűnik, végül letettem ezen szándékomról, hiszen az interjúban részletesen kifaggathatom Őt erről. Csak élveztem annak a folyamatnak egy kimerevített pontját, amelyben a mozaikdarabok konstellációja összeállt valami új, számomra még ismeretlen csillagképpé.

10589511_1489810474597611_779903323_n

forrás: Melher Dóra Art

 Verseiben újabb, tompább fényű mozaikdarabokra bukkanhat az olvasó. Soraiban érezhető a folyamatos keresés természetfeletti nyugtalansága. A múltban vagy talán egy álomképben ott dereng az éden, valami egész, valami, amit eltört, vagy talán lemondott róla, hogy maga rakhassa össze. Dóra a versek mellett blogot is vezet, különböző témák bukkannak fel nála, életmód vagy akár pszichológia, hiszen Dóra pszichológiát hallgat, emellett sokat kerékpározik, de meséljen Ő a többi mozaikdarabkáról (is) az interjúban..

“Előmerészkednek az utolsó lágy pillanatok

Elhagyott napok, felidézett illatok

S én megmaradok távoli délibáb neked

Te pedig a fényben úszó emlékezet.”

Az interjúig az alábbi linkekre kattintva tudjátok egy kicsit jobban megismerni Dórát.

Facebook oldala:  Melher Dóra Art

Blogja:  http://mannaddiction.wordpress.com

Versei: Saját versek

Szerző:

Hawartheh Sára Léna
fehér. fekete. jó. rossz. fény. sötétség. ? felismerni, hogy a sötétség nem gonosz. és a fény nem feltétlen jó. a sötétség csak kifordított fény. a fény csak sötétben látszik igazán. s nem vak(ít) a fény ugyanúgy, mint a sötétség? sötét fényem. fénylő árnyékom. hát nem pusztítotok és építetek egyszerre? együtt.

Szólj hozzánk!