hejh burzsoá! hejh proletár! – avagy öt megzenésített József Attila vers

hejh burzsoá! hejh proletár! – avagy öt megzenésített József Attila vers

Van egy dalszövegíró, aki egyszerre képes zseniális punk-, musical-, metal- és popdalt írni. Hogy ki ő? Naná, hogy József Attila! Össze is gyűjtöttem nektek öt versének merőben más stílusú zenei feldolgozását, hogy bebizonyítsam, versei minden kontextusban megállják a helyüket.

HétköznaPI CSAlódások – Bíztató 

A Hétköznapi Csalódások 2006-ban adott ki egy lemezt, melyen csak a költő versei hangoznak el, dinamikus punk tempóval és fülbemászó refrénekkel megspékelve. Így olyanokkal is megismertették a műveket, akik csak úgy maguktól, talán soha nem olvasgatták azokat.  Különben is, tudott volna bármelyik garázsbanda jobbat kitalálni annál a szövegnél, hogy:

” Kínában lóg a mandarin.
Gyilkolt ma is a kokain.
Zizeg a szalma, menj, aludj.
Gyilkolt ma is a kokain. ” ?

Ágnes Vanilla – Óh Szív Nyugodj 

Ágnes Vanilla  József Attila századik születésnapjára emlékezve, 2005-ben adott ki , egy, a költő verseit feldolgozó lemezt. Később, 2008-ban, a nagy sikerre való tekintettel, és mert versekből soha nem elég, megjelent egy második kiadás is. A magyar énekesnő kiválóan megragadta a legmélyebb emocionális oldalakat, pont ezért minden szám gyönyörűen tükrözi a költő lelkivilágát.

Kávészünet – Tiszta szívvel 

A Popovics György és Németh Ferenc által alkotott Kávészünet nevű formáció többek között a Tiszta szívvel című költeményt dolgozta fel. Hitvallásuk, hogy a versnek mindenhol helye van, ezért  az évek alatt már számos költő megannyi versét dolgozták fel. 

 

Blind Myself- Tudod, hogy nincs bocsánat 

Az 1995-ben, Budapesten megalakult Blind Myself nevű metal/hardcore együttes repertoárjában is jól hangzik a Tudod, hogy nincs bocsánat című létösszegző költemény. A zenekar a már klasszikusnak számító szöveghez, egy modern street artot bemutató videoklipet forgatott.

Én, József Attila – musical – Kopogtatás nélkül 

Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston alkotását 2012-ben mutatták be a Madách Színházban, nagy sikerrel. A darab különlegessége, hogy nem csak elmeséli József Attila életének sorsdöntő pillanatait, de a musical stílusához igazodva, dalra is fakadnak szereplői.

Kiemelt kép: intercitywanderjahre.com 

Szerző:

"Ez nem az a tánc, amiből nem kérsz, ez nem az az öröm, amitől nem félsz, ez nem az a perc, ami megvár, ez nem az a lány, akiért nem kár. "