HELOGREY – interjú Perei Grétával

HELOGREY – interjú Perei Grétával

Nemrég mutattam be nektek Perei Grétát. Ő nem tanulta a fotózás művészetét, nem is vallja profi fényképésznek magát, soha nem készített portfóliót. Egészen egyszerűen szereti az életet, átélni a pillanatokat és megörökíteni azokat az eseményeket, amelyek fontosak neki.
Ennyi, nem több. Ez is lehet művészet. A szempillantásnyi eseményeket képekké fagyasztani, az emlékeket megőrizni és a néha legjelentéktelenebb pillanatokat fontossá tenni. Sokszor nem is gondolná az ember, hogy egy apró, jelentéktelen momentum milyen hatással lehet rá, vagy akár mások életére.

Azért, hogy jobban megismerhessétek, készítettem vele egy interjút is.
Személyes benyomásom az, hogy Gréta egy elképesztően lelkes, pozitív kisugárzású lány. Mikor találkoztam vele a magazin első teadélutánján, rögtön megismertük egymást, még úgy is, hogy ő előtte soha nem látta az arcomat.
Lelkesedése, kedvessége és a dolgokhoz való pozitív hozzáállása csodálatra méltó. Ezért ezzel az interjúval nem is zárul le a mi kis közös történetünk. Hamarosan olvashatjátok Gréta írásait a magazin oldalán. El fogja nektek/nekünk mesélni azt, hogy milyen az, amikor egy számunkra nagyon fontos személyt megtámad egy súlyos betegség. Mesélni fog túlélésről, erőről, érzésekről. Elmondja milyen az, ha a számodra legfontosabb személlyel történik mindez, hogy átadhassa tapasztalatait azoknak, akik most vannak ebben a helyzetben.  

Kép: Perei Gréta

Kép: Perei Gréta

„Itt most neked csak ki kell tartani, s inkább előre tekinteni. A visszanézések közepette és a sajnálatra alapozva nem lehet jövőt építeni.”
(Gréta kedvenc idézete, amit egy tanárától hallott)

De most, jöjjenek a kérdések és válaszok, hogy jobban megismerhessétek a magazin jövőbeli vendégszerkesztőjét.

Mesélnél kicsit magadról? Hogy jött a fotózás ötlete? A mai modern technika és a szokások (mindenki Facebookozik, Instagramozik, stb.) ragadtak magukkal, vagy már korábban is érdekelt a fotózás?

A fotózás kisebb koromban kapott el, amikor megkaptam az első eldobható fényképezőmet, ami citromsága színben pompázott és nagyjából 10 darab képet lehetett vele lőni. Aztán nyílván szünetelt a dolog, de a fősuli alatt újra visszatért. Bár inkább a gép másik oldalán álltam, amit nagyon szerettem. Mikor megkaptam az első almás telómat, akkor indult be a kattintgatás. Szerettem elkapni a pillanatot, az őszinte érzéseket.

Aztán igen, jött az Instagram és nagyon megszerettem. Szeretem a filtereket, a hastegeket – van is egy sajátom: #ultraboldogsag – és azt, hogy rengeteg új dolgot találok rajta, ami érdekel.

3_

Kép: Perei Gréta

Mit szeretsz leginkább fotózni?

Fotózni leginkább gyerekeket, finom ételeket és persze szép tájakat szeretek. Nincs igazán kedvenc topik. Ami megtetszik és értékesnek találom, azt megörökítem. Ez van, hogy egy kacsa a Millenárison, aki a kezemből eszi a kiflit, de van, hogy egy forró csoki a kedvenc bögrémből.

Hogyan zajlik ez nálad? Gondosan megtervezed a képeket, vagy spontán jön?

Meglátom, megszeretem és elkapom a pillanatot.

Miért pont az Instagram? Máshol is követhetjük fotóidat?

Az Instagram szerintem egy olyan világot nyitott ki az emberek között, ahol rengeteg új dologgal ismerkedhetünk meg. Rákeresünk egy témára és csak jönnek a jobbnál jobb fotók, ötletek, családi történetek, minden.

Facebookon az emberek sokkal szolidabbak (már aki), Instagramra szinte bármit feltolhatsz, ha épp „lájk hiányod van”.

Kép: Perei Gréta

Kép: Perei Gréta

Van kedvenc filtered?

Persze, hogy van. VSCOcam szerkesztővel az F2 filter, de a sima fekete fehér képeket is nagyon szeretem. Nem szoktam egy képet teljesen átalakítani, csak épp egy kicsit a kontrasztot vagy fényerősséget fel/lehúzni. Semmi beauty filter. Vagy mi annak a neve, amit a csajok mostanában használnak, ahol az arcuk teljesen más lesz? ( Az nagyon vicces. 🙂 )

Használsz más képszerkesztő programot is?

Nem igazán értek más képszerkesztőhöz. Bevallom, nem vagyok a technika ördöge.

Kép: Perei Gréta

Kép: Perei Gréta

Gondolkodtál már azon, hogy komolyabban foglalkozz a fotózással?

Igen. Nagyon szeretnék tanulni a fotózásról is.

Van kedvenc fotósod?

Csondor Ági fotóit nagyon szeretem. (Azt is, amikor Ő fotóz engem.) Ő az, aki elkapja a pillanatot és a képei a természetességet tükrözik. A másik nagy kedvencem Melissa Jean, aki a várandósság szakaszait illetve a szülést fotózza. Eszméletlen, maga a csoda az összes képe.

Szerinted milyen egy jó kép?

Egy jó kép szerintem olyan, amire ha ránézel, kivált belőled egy érzést. Legyen az öröm, szomorúság, rémület, borzongás, bármi. Váltson ki belőled valamit.

Mely művészeti ágakat kedveled a legjobban?

Szeretem a komoly zenét, mert igazán megnyugtat, de ha kell, elgondolkodtat. Illetve a posztmodern festészetet, mindig elcsodálkozom, miket tudnak alkotni. A régi filmeket és a színházat is nagyon szeretem.

Kép: Perei Gréta

Kép: Perei Gréta

Mi inspirál?

A felkelő nap. Tényleg. Minden nap egy új lehetőség, egy újrakezdés. Megválthatod a világot hétfőről keddre, ha épp úgy tartja kedved.

Miért jelentkeztél a Lendülethez?

Az a lány vagyok, aki emberek között érzi igazán jól magát. Szeretek velük foglalkozni, beszélgetni, őszintén beszélgetni. Szeretném, ha nem csak az ismert emberek lennének a középpontban, akik fensziznek a vadiúj cipőjükkel, táskájukkal, autóikkal egy tökéletes házban, egy tökéletes pasival egy „tökéletes életben”. Szeretném, ha a civil emberek között is megtalálnánk azokat az értékes embereket, akik ott ülnek mellettünk a buszon, vagy akik a zebrán szembejőve ránk mosolyognak.

Kép: Perei Gréta

Kép: Perei Gréta

Köszönjük Grétának a válaszokat. És ahogy már említettem, itt még nincs megállás. Hamarosan olvashatjátok ennek a hihetetlenül pozitív lánynak az írásait a magazinban.

Gréta Fotóit itt találjátok.

Kiemelt kép: Csondor Ágnes

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/