Hidegháborús élmények a 13. sorból: Kémek Hídja

Hidegháborús élmények a 13. sorból: Kémek Hídja

A mozi, mindig egy nagy élmény számomra. Nézzek bármilyen filmet is. Tömeg, nachos, popcorn,cola. A hanghatások, a feeling és a nagy filmvászon. A héten megnéztem a Kémek Hídja című filmet, így készítettem egy ajánlót, azoknak, akik még nem látták.

 

6n3YGCgUnsXbCu7Cs

 

 

A hidegháború éveiben a kémkedés vált a fő hadviseléssé. A Szovjetunió és az USA, mindent tudni akart egymásról. A story egyszerű: Az amerikaiak elfognak egy orosz kémet, Rudolf Abelt (Mark Rylance). A szovjetek pedig elkapnak egy U2-es kémrepülő pilótát Gary Powers-t. Az amerikai állam felkér egy ügyvédet, James B. Donovan-t (Tom Hanks), hogy képviselje a bíróságon Abelt. A CIA felkeresi Donovant azzal kapcsolatban, hogy az elfogott amerikai kémet, el kell cserélni Abelért. Így hát megkezdődik a harc az idővel…

 

6n3YKucqGfciCu7Ns

 

A filmet, Steven Spielberg rendezte, aki biztosan nem okozhat csalódást senkinek. Számomra, ő az abszolút kedvenc rendezőm, mert nem vállal el minden filmet, hanem csak azokat, amikben lát fantáziát, amikben hisz. Ez is azt mutatja, hogy nem a pénzre utazik, hanem csak minőségi munkát ad ki a kezei közül. Szerintem, azért vállalta el ennek a történetnek a rendezését, mert igaz történet, valamint a film főszereplője, egy olyan történelmi alak, akinek sokat köszönhetett az Egyesült Államok. A Kémek Hídja egy remek film, de aki harcot vár és torkolattüzet, az csalódni fog, mivel a karakterek sokkal fontosabbak. Ez egy igaz történet, utána nézhet bárki, mi is lesz a végkifejlet, ennek ellenére nagyon is élvezhető az alkotás. Szabályosan érezni, azt a feszültséget, ami akkoriban volt.

 

58089-Kemek-hidja-Bridge-of-Spies

 

 

Ami nekem kimondottan tetszett, az az, hogy a filmet elképesztő részletességgel alkották meg. A 60-as évek Amerikája, a korhű ruhák, és persze Brooklyn ábrázolása is annyira részletes, mintha akkor forgatták volna. Soha sem voltam Az Egyesült Államokban, így csak képeken, más filmekben, játékokban láttam, de ha el kéne képzelnem Brooklyn tuti így nézett ki, ahogy Spielberg ábrázolta. Ami még nagyon tetszett az nem más, mint a Berlini fal építése, a szó szoros értelmében kirázott a hideg, ahogy láttam a vásznon, ahogy családokat, barátokat választ szét egy fal, vagy épp aki át akart szökni a halál zónában lelőtték minden figyelmeztetés nélkül. Hihetetlen élethűre sikeredtek azok a képsorok. Sokat olvastam arról a korról, de így látni, majdnem hogy félelmetes volt.

 

bridge_of_spies_kiskep

 

Negatívumként talán annyit tudnék felsorolni, hogy Donovan mellett a mellékszerelők nem igazán kaptak nagyobb figyelmet, és a katonák viselkedését is túlságosan leegyszerűsítették. Valamint az évek múlásával nem sokat foglalkoztak. Ha nem írták volna ki az évszámot, fel sem tűnt volna.

 

kemek5_660

 

A film nem akció dús, nem halad gyorsan a cselekmény, de ennek ellenére mégis izgalmas és élvezhető. Hanks megint egy olyan karaktert alakít, ami után az ember újra hinni kezd az emberségben, és az igazságban. Sokan nem fognak velem egyet érteni, de a film utolsó jeleneteiben a metrós jelenet nekem nagyon tetszett, mert egy párhuzamot húzott az akkori USA-val és a Berlini fallal szemben. Nem fogom el spoilerezni, nézzétek meg. A film egy példázat emberségből, és igazságból, és persze kicsit hazafias is.

 

Kémek-hídja-poszter-Tom-Hanksszel_prev

 

Szerintem a film, abszolút Oscar esélyes. Nekem nagyon tetszett. A rendezés, a szereposztás, valamint a színészi játék is. Nagy élmény volt moziban megnézni és szinte átélni a hidegháborús feszültséget, ahol egy apró szikra elég lett volna ahhoz, hogy örökre megváltozzon a világ. Én kimondottan az ilyen alkotásokat és rendezéseket szeretem, amik nem légből kapottak, hanem igaz történetek, hisz ezek azok, amik inspirálnak, előrébb visznek, fejlesztik jellemünket. Példát vehetünk az ilyen hétköznapi hősökről.

Szerző:

1991.december 26-án láttam meg a napvilágot. Zalaszentmihályon élek. Hobbim a fotózás, film/sorozat nézés, sportolás, online gaming. Szeretem a művészeti ágakat mert bármi lehet műalkotás.