Hogyan válik egy legendából csaló: The Program

Hogyan válik egy legendából csaló: The Program

Amikor kirobbant az Armstrong botrány, szinte már biztos volt, hogy valamikor, valaki megragadja a lehetőséget, és filmre viszi ezt a hihetetlen történetet. Meg is jelent hát a bajnokról szóló életrajzi a film, ami a „The Program” címet kapta.  Lance Armstrong-ra hősként tekintettek, aki legyőzte a rákot, majd visszatért a csúcsra, és sorba nyerte a Tour de France versenyeket. Legendaként tisztelték hazájában és újságcikkek szóltak róla. Majd negatív értelemben tört a csúcsra. Bukása nem csendben, és nem egyszerűen zajlott. Hosszú évekig tagadta a dopping vádakat. Majd végül, Oprah  Winfreynek adott interjújában beismerte, hogy a dopping vádak bizony igazak voltak. Mind a 7 győzelmét elvették, valamint egy olimpiai bronzérmet is.

Article Lead - wide1003073121gl7c7jimage.related.articleLeadwide.729x410.gl7c69.png1448673976720.jpg-620x349

Maga a film egy fiatal Ír újságíró, David Walsh és Armstrong párbajára összpontosít. 1993-ban veszi fel a story a fonalat, ami Lance első Tour versenyének időpontja. Láthatjuk felépülését a rákból, majd hihetetlen sikersorozatát. Elképesztő képsorok, miként tusolják a doppingolást, valamint mekkora szervezet állt az „ikon” mögött. Mindazért, hogy a dopping tesztek ne legyenek pozitívak, eszméletlenül leleményes dolgokat hajtottak végre. Walsh a karrierjét és az életét tette fel arra, hogy bebizonyítsa igazát. A film önmagáért beszél. Aki szereti az életrajzi filmeket, annak kötelező darab.A filmben nagyon jó dalok hangzanak el. A színészek is jól alakítanak, és igyekeztek élethű képet adni a karakterekről, valamint visszaadni a valóságot a vallomások alapján.  Lance Armstrongot a Mechanic vagy épp a Lone Survivor című filmből ismert Ben Foster játssza.

video-undefined-298D731C00000578-883_636x358

Én személy szerint nem követtem régen sem, és most sem a Tour de France versenyeket, de természetesen Lance pályafutására én is felfigyeltem. Soha nem hittem benne, hogy amit véghezvitt az természetes dolog. Szégyent hozott az országára, a nevére, valamint minden olyan versenyzőre, aki dopping nélkül, de végig csinálta a versenytávot. Nem tudom, az emberek mikor látják be végre, hogy nem kell csaláshoz folyamodni a célba éréshez. A versenyzésnek nem arról kell szólnia, hogy mindenáron legyőzzük a másikat. Ennél sokkal fontosabb a sport tisztasága, valamint maga a sport szeretete. 

Szerző:

1991.december 26-án láttam meg a napvilágot. Zalaszentmihályon élek. Hobbim a fotózás, film/sorozat nézés, sportolás, online gaming. Szeretem a művészeti ágakat mert bármi lehet műalkotás.