Időutazás a múltba – könyvajánló Jane Eyre világához

Időutazás a múltba – könyvajánló Jane Eyre világához

Úgy voltam vele, hogy az első könyvajánlómat egy olyan könyvről szeretném írni, ami nagyon közel áll a szívemhez, hiszen nálam nagyjából itt kezdődött az „igazi” olvasás, ez pedig nem más, mint Chralotte Bronté-tól a Jane Eyre.

Kislányként kezdtem el olvasni először csak meseregényeket, majd kamaszkoromban egyszerű és könnyen olvasható kamaszregényeket, de ahogy telt múlt az idő, kezdtem belőlük kinőni. Édesanyám biztatott mindig az olvasásra, és amikor közöltem vele, hogy most már egy kis komolyságra vágyom, a kezembe nyomta a Jane Eyre-t. Azóta is áldom érte, hálás vagyok neki, hogy az olvasás izgalmas útjára terelt.

A történet az 1800-as években játszódik, főszereplője Jane, egy árvalány, aki egy heves vérmérsékletű makacs kislány. Nagynénje neveli, aki ki nem állhatja, szerinte egy engedetlen és neveletlen gyermek, ezért folyton megbünteti, végül pedig elküldi egy intézetbe, hogy megszabaduljon tőle.

Az intézetben lassan egy eszes, visszafogott, jómodorú nővé cseperedik, majd nevelőnőként helyezkedik el egy francia kislány Adele mellett, Thornfield Hall-ban.  Jane időközben megismerkedik a ház urával, Mr. Rochesterrel, akivel meglepően jól kijönnek, szeszélyes és morcos valója ellenére is. Az itt töltött idő alatt beleszeret az urába, aki viszonozza érzéseit. Ám egy szörnyű és nagyon is komoly titok árnyékot vet boldogságukra, kérdés, hogy megtudnak-e birkózni vele…

https://hu.pinterest.com/

„Friss, hűvösebb szellő legyintette meg a homlokomat, és úgy éreztem, mintha valahol messze, egy vad, elhagyatott tájon mi ketten találkoztunk volna. A lelkünk bizonyára találkozott is. (…) A lelkeknek ez a találkozása sokkal megrendítőbb és megmagyarázhatatlanabb, semhogy beszélni lehetne róla.”

/Részlet Chralotte Bronté Jane Eyre című könyvéből/

Leginkább Jane miatt szerettem meg ezt a történetet, könnyű volt vele azonosulni, tetszett az alázatos, de mindig őszinte és segítőkész jelleme. Az olyan könyveket részesítem általában előnyben, ahol részletesen, ám nem túl vontatottan halad a cselekmény és a Jane Eyre pont egy ilyen olvasmány. Itt kezdődött csak igazán a kosztümös regények és filmek iránt való szeretetem, amely azóta sem apad. Ha tehetném, szívesen tennék egy rövidke utazást az időben visszafelé, hogy én is részese lehessek e kor csodájának és bájának. 

Különösen tetszik Jane és Mr. Rochester kapcsolata kialakulásának folyamata, rengetegszer elmosolyodtam egy-egy rejtett flörtön, a főszereplő kifinomult, de pimasz humora pedig elbűvölő.

Számomra ez a regény egy örök darab, szeretettel ajánlom mindenkinek aki még nem olvasta, és annak is, akinek meghoztam a kedvét az újra olvasásához.

Írta: Beke Patrícia

Kiemelt kép: https://hu.pinterest.com/

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.