Így válassz olvasnivalót! – avagy szerény segítség, hogyan bukkanhatsz nagyszerű könyvekre

Így válassz olvasnivalót! – avagy szerény segítség, hogyan bukkanhatsz nagyszerű könyvekre

Van, amikor nálam is eljön a világvége. Ilyenkor általában letört vagyok, nem eszem, csak kekszet és nem iszom, csak vizet, a közérzetem, nem bírok emberek közé menni, a rolót lehúzom, ne jöjjön be napfény, mert még a sugaraktól is félek. Nem merek kikelni az ágyból, nem merek ránézni a könyvekre sem, sőt, a szememet sem nyitom ki szívesen…

Ugye mindenki érzett már így?

Általában így érezzük magunkat, ha nincs mit olvasni.

Na jó, hagyjuk. Nem tudok rendes bevezetőt írni, úgyhogy a cikk érdemi része ITT kezdődik.

Sokszor nincs mit olvasnom. Pedig általában könyvekkel vagyok körbevéve, de azok már mind el lettek olvasva. Tegyük fel, hogy minden körülmény tökéletes ahhoz, hogy jó sokat tudjunk olvasni, félredobva a „csakmégegyoldal” kijelentést. Van időnk és kedvünk. Már csak könyvünk nincsen.

columbiaconnections.org

columbiaconnections.org

Nos, olvasnivalót nem olyan nehéz találni, csupán tudni kell pár dolgot magunkról, pontosabban az érdeklődési körünkről. Én részemről ez nem nehéz, mert mindent megeszek, ami papírból van és betűk vannak rajta, kivéve az egy kaptafára íródott romantikus regényeket. Nem árt tudni azt sem, hogy előző olvasmányunk egy sorozat része-e, vagy sem. Ha egy sorozat, érdemes elolvasni a többi részét is (persze csak ha nem az utolsót végeztük ki éppen).

Személy szerint én inkább írónként kategorizálom a könyveket, nem pedig műfaj szerint. Minden alkotónak megvan a saját stílusa, saját gondolkodásmódja, és szerintem ezt nem lehet konkrétabb műfajba belesorolni. Mondjuk az is igaz, hogy egyes írók csak egy zsáneren belül alkotnak, de ennek az ellenkezője is előfordult már (Karinthy Frigyes is ilyen volt például).

Ez az „írós” módszer pont ezért lehet hatásos, hisz ha egyik könyve nem tetszett, akkor lehetséges, hogy a másik fog, de ez elsülhet visszafelé is.

A másik – egyszerű – lehetőség is megmarad: egyszerűen keresünk az általunk legjobban kedvelt kategóriák között böngészünk. Ezt általában az összes könyvesboltban és webshopban lehet szűrni.

Esetleg a harmadik alternatíva a moly.hu, ahol karcokat tudnak írni azok, akik kifogytak az olvasnivalóból. Itt megadhatják, mire is vágynak, miről szóljon, milyen műfaj, vagy esetleg felsorolhatnak pár írót vagy regényt, és ha tud valaki hasonlóakat, ajánlhatja.

Egy szabály van csak: ha a borító nem tetszik, ne tedd vissza a polcra! A könyv maga ettől még lehet igényes kiadás, nekem is van a polcomon egy ilyen, amin sosem ragadna meg a figyelmem, de mégis az egyik kedvencem (A lepkegyűjtő). Persze, lehet figyelni, milyen is belülről, milyenek a betűk, milyen az illata(!), satöbbi, de szerintem ez az élményhez kicsiben járul csak hozzá.

Itt az az ominózus ronda borító - na de ami a fedél alatt van.... forrás: moly.hu

Itt az az ominózus ronda borító – na de ami a fedél alatt van….
forrás: moly.hu

Ha megvan a könyv, már csak meg kell venni. Ez megtehető a könyvesboltban is, vagy az interneten. A nagyobb kiadó-csoportok oldalát javaslom (Alexandra, Libri, Líra, esetleg Szukits, ha fantasztikus irodalom), mert ott szinte az összes kiadó megtalálható, de persze a külön oldalukon is lehet rendelést leadni. Ha esetleg nincs meg, érdemes felkeresni egy antikváriumot, vagy pl. a regikonyvek.hu-t, ott széles a választék antikvár könyvekből.

gvkik.hu

gvkik.hu

A moly.hu-nak is van boltja, sőt, a felhasználók maguk is kínálhatnak árura könyvet, így érdemes kívánságlistára tenni őket, mert kapunk értesítést, ha valaki esetleg eladná a hőn áhított alkotást. Megéri élni ezekkel, én eddig korrekt árakkal találkoztam, nem kell „vagyonokat” fizetni, és mégis nagy örömet tud okozni.

Ha nem szeretnétek költeni, akkor keresgéljetek a könyvtárban, lehet ott is kincsekre bukkani, és kedvesek a könyvtárosok. (ez valami inspiráció akart volna lenni).

Nos, ez lett volna a rövidke cikkem. Ha éppen rossz időszakotokban vagytok, és nincs mit olvasni, keresgéljetek bátran a fenti oldalakon, hiszen garantáltan rábukkantok valamire, ami aztán lehet, hogy a kedvencetek is lesz. Remélem, segíthettem.

 

Szerző:

"Aki nappal álmodik, sok olyasmit tud, ami rejtve marad a csupán éjszaka álmodók számára." - Edgar Allan Poe