Interjú az Aranymosás regénypályázat győztesével

Interjú az Aranymosás regénypályázat győztesével

Baráth Veronika –  írói nevén Veronica Kristina Bellone -, a 2016-os Aranymosás Pályázat nyertes írója, akinek várhatóan idén karácsonykor már olvashatjuk is háborús fantasy regényének első kötetét. Én személy szerint évről évre nyomon követem a Könyvmolyképző Kiadó regénypályázatát, ezért is találtam izgalmasnak és inspirálónak egy olyan beszélgetőtársat, aki már nemcsak, hogy részt vett rajta, de minden további jelentkezőt is maga mögé utasított. 

V. K. Bellone

1.A Meridia trilógia volt az első regényed vagy voltak már korábbi írásaid is?

Korábban csak novellákat írtam, egy regényhez még nem éreztem elég érettnek magam. Ha bele is vágtam egy-egy regénykezdeménybe, az első fejezetek után éreztem, hogy nem az igazi. Kerestem azt a történetet, amit akár évekig szívesen írok. Megtaláltam. 🙂

2. Meddig tartott, mire elkészültél a teljes történettel?

2015. augusztusában születtek meg az első sorok, a kéziratot 2016. december 31-én, mondhatni, épp csak határidőn belül küldtem el az Aranymosásra. Ha jól emlékszem, még az utolsó héten is szöszöltem egy-egy mondaton.Ráadásul ez még korántsem a teljes történet: egy trilógia első részéről van szó, tehát még sok minden vár rám és az olvasókra Meridiában.

3. Mi késztetett arra, hogy beadd a kéziratot az Aranymosás Pályázatra? Adtál már le itt írást az előző években is?

Az egyetemi évek alatt majdnem felhagytam az írással. Időhiány, egyebek… Az Aranymosás segített visszatérni az alkotáshoz. Olvastam a kikerült írásokat, és újra felébredt bennem a vágy, hogy én is kipróbáljam magamat. Ezek után nem volt kérdés, hogy nevezek-e a pályázatra.Annál nagyobb volt a dilemmám annak kapcsán, mit is küldjek be. Lássuk be, elsőkönyvesként rögtön egy trilógiával indítani kockázatosabbnak tűnik, mint csak egyetlen önálló, teljesen lezárt kötetet tenni az asztalra. Majdnem félreraktam Meridiát, hogy először mégis valami kissebbe kezdjek, de nem ment, a gondolataim ehhez a kézirathoz tértek vissza. Végül arra jutottam, hogy beküldöm az első részt: szakértői visszajelzésnek mindenképp tökéletes lesz, és legfeljebb egy következő évben próbálkozom más történettel. A lehető legjobb „visszajelzést” kaptam.

4. Összefoglalnád röviden a nyertes könyved tartalmát/történetét?

A cselekmény két fő szálon fut. Az egyiken leginkább Anahita főpapnőt követjük. Meridiában érdekes a trónöröklés rendszere: nem a király fia lesz az uralkodó, hanem a címet a nemesek egy hajósversenyen nyerhetik el. A Bajnok azzal szentesíti hatalmát, hogy feleségül veszi a főpapnőt. Anahitát apja, a mostani király pontosan ezért kényszerítette az egyház kötelékébe. Csakhogy a király ennyivel sem elégedett meg: a sivatag barbár uralkodóját, Ramalt akarja trónra juttatni. Anahita igyekszik elkerülni a kényszerházasságot Ramallal. Megfogadja, hogy csakis egykori jegyesével, Espadonnal fog együtt uralkodni. A másik szál Espadon kapitányé, aki otthonától messze jár: az ő küldetése visszaszerezni egy legendás ereklyét, amellyel talán képes lenne megvédeni Meridia népét a barbárok támadása ellen. Azt hiszem, ennyi felvezetés után az sem meglepő, hogy a sivatagi Ramalnak is megvannak a maga tervei.

A regény olyan témákkal foglalkozik, mint a különböző kultúrák találkozása, a legendák és a hagyományok mögött meghúzódó igazságok (és hazugságok), vagy épp a vallás és hit. Mindezt a főszereplők kapcsolatain és jellemfejlődésén keresztül mutatom be. És ahogyan a fantasy trilógiákban szokás, a karakterek döntésein az egész világ sorsa múlik.

5.Hol tart a kiadás folyamata?

A regény karácsonyra biztosan a fa alá kerülhet majd. A szerkesztés már kész, hamarosan jön a borítótervező pályázat kiírása is.  A borítótervek a facebook oldalamra is felkerülnek majd.

V. K. Bellone facebook oldala itt!

6. Dolgozol most új köteten?

A Meridia trilógia második részének néhány fejezete már a gépemen lapul, na meg nagyon-nagyon sok vázlat és jegyzet. Emellett egy lélektani sci-fi regényen is dolgozgatok. Mivel teljesen más a stílusa, mint a fantasymnak, akkor szoktam írogatni, ha a trilógiával aznap elakadok. Így sosincs elvesztegetett időm.

7. Van más megjelent/ hamarosan megjelenő írásod, amit olvashatunk?

A Könyvmolyképző romantikus novellapályázatán a nyertesek közé válogattak, így a Tajték című írásomat az Érints meg! antológiában olvashatjátok majd, sok más remek novella társaságában. A kötet december elején jelenik meg.

Az Avana egyesület jóvoltából pedig két sci-fi novellám vár megjelenésre: A BioRob Sexrobot C694-et a 2016-os Preyer Hugo pályázat zsűrije dicséretben részesítette, ill. az egyesület Robotok munkában pályázatán is megjelenést nyert Az ember legjobb barátja című írásom. Ezek valamely Új Galaxis számban várhatóak, sajnos dátumot még én sem tudok.

8. Mit tanácsolnál azoknak, akik esetleg idén adnák le írásukat a Könyvmolyképző pályázatára?

Bár én is azt írtam, hogy utolsó pillanatban adtam be a kéziratot, az addigra már egy sokszor javítgatott írás volt – a korábbi fejezeteket gyakran visszaolvastam, miközben az újabbak készültek. Egy kézirattal csak egyszer lehet nevezni (vagy két kurzus elvégzése után), ezért adjatok időt a regényeteknek! Csak akkor nevezzétek, ha ti már legalább kétszer-háromszor elolvastátok, és elolvastattátok másokkal is

Ehhez segítségetekre lehet a Világ BÉTÁI Egyesüljetek! csoport  és a Fiatal Írók Társasága is. 

Viszont miután megnyomtátok a küldés gombot, már ne görcsöljetek azon, vajon mi lesz az eredmény. Élvezzétek a visszajelzéseket, azt, hogy végre profik foglalkoznak a történetetekkel! Akkor csak olyan kellemes meglepetések érhetnek, mint engem. 🙂 

Kiemelt kép: http://68.media.tumblr.com

 

Szerző:

"Amikor életem végén Isten elé állok, remélem, hogy nem lesz semmiféle olyan kis tehetségem, amire azt mondhatná, hogy nem használtam ki." /Erma Bombeck/