Interjú Bene Andreával, a lélek írójával

Interjú Bene Andreával, a lélek írójával

Ami kívül hiányzik a világból, azt az ember belül kell, hogy megteremtse, mert máskülönben elpusztul. /Én, József Attila, musical/

Bene Andrea kisvárosi lány létére nagy álmodozó. Imádja a könyveket, a színházat és az irodalmat, a művészeteket és a sportokat. De legnagyobb szenvedélye mégis az írás, melyről bájos blogoldala is sokat árulkodik. Ismerjétek meg ezt a fiatal tehetséget! 🙂

Once-Upon-a-Time

Kép: Bene Andrea

Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Akármit is csináltam, az írás mindig bekúszott a mindennapjaimba. Ha fizikailag nem is, fejben biztos. Folyton párbeszédeket írok és jeleneteken gondolkodom. Visszagondolva, talán mindig is megvolt bennem az írás iránti vágy, amióta csak megtanultam. De valójában hat éve lehetett az, amikor világossá vált előttem: ezt szeretném csinálni. Egy egészen sablonos és – mostani fejjel visszaolvasva – rémes történettel kezdtem el. Viszont sosem dobnám ki, mert így legalább nyomon tudom követni a fejlődésem.

Mesélj az írásról! Mit jelent számodra?

A történeteimet elsősorban csak magamnak írom. Érdekel az adott téma, ezért szeretném kifejteni, megérteni, átérezni azt, amit a szereplőim is érezhetnek. Nagyon empatikus vagyok és szívesen foglalkozom a lélekkel. A szereplőimet is ilyen megközelítésben szeretem bemutatni. Sokan mondják, hogy az írás számukra menedék vagy terápia. Nem tudom, nekem melyik is pontosan, de annyi biztos, hogy próbáltam már élni nélküle és nem ment. Szóval olyan valami lehet, ami a sejtjeimben él együtt velem.

Kép: Bene Andrea

Kép: Bene Andrea

Mi az, amit adni tudsz az embereknek azáltal amit csinálsz?

Szeretnék olyan írásokat kiadni a kezemből – mindegy, hogy cikk, blogposzt vagy könyv formájában- amelyek felhívják a figyelmet a mellettünk élő emberekre, a szolidaritásra, az empátiára. Arra, hogy ne csak a magunk gondjaival foglalkozzunk és hogy merjünk álmodni, tervezni, hinni. Inspirálni szeretnék másokat arra, hogy lássuk meg az embert, a lelket, az élettörténetet a maszk és a kialakított vélemény mögött.  

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

A magyar írók közül nagyon szeretem Fejős Évát, a magazinja és a regényei miatt is. Külföldi írók közül pedig Elizabeth Gilbert, Jojo Moyes és Cecelia Ahern a favoritok. Liz Gilbert nagyon inspirálóan hat és nem csak a könyveivel, hanem a TED-es beszédeivel vagy akárcsak egy interjúval is. Moyesban és Ahernben pedig azt szeretem, hogy irtózatosan remek érzékkel nyúlnak kényes témákhoz is, és gyönyörű történeteket tudnak alkotni belőlük. Látják az embereket és az érzelmeket, amit nem könnyű papírra vinni.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Kép: Bene Andrea

Kép: Bene Andrea

Tavaly nyáron egy könyvkiadással foglalkozó kis csapat lehetőséget biztosított kezdő íróknak, hogy valamilyen írásukból részletet küldjenek nekik. A három főből álló bírák közül ketten igen jó kritikát adtak és biztattak, hogy folytassam, mert van hozzá tehetségem. Illetve nagyra értékelem, amikor elismerő hozzászólások érkeznek idegen olvasóktól. Az mindig ad egy löketet, hogy mégis érdemes csinálni.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Lehet, hogy furcsán hangzik, de mindig, amikor feladnám, megszólal bennem egy kis hang. Nem az, amelyik hangosan próbál lebeszélni a terveimről, hanem az, amelyik ott legbelül, nagyon mélyen van, de mégis felszínre tud törni. Ő mindig azt mondja nekem, hogy ez az én feladatom, ezt kell csinálnom. Hiszem, hogy ha semmi keresnivalóm nem lenne ezen a területen, akkor nem lenne meg bennem a vágy és a szenvedély az írás iránt.

 

Mi az, ami boldoggá tesz?
Boldoggá tesz, ha főzhetek, ha a színházzal foglalkozhatok vagy a cicámmal. Az írással kapcsolatban az tesz igazán boldoggá, amikor minden úgy jön ki, ahogy az a fejemben összeállt és ha sokaknak elnyeri a tetszését az, amit csinálok. 

Mik a további céljaid ezen a téren?

Szeretném, ha az összes történet, ami a fejemben van, egyszer összeállna könyv formává és ki tudnám adni. Habár nem könyvekkel kapcsolatos, de szeretnék egy olyan magazint, ami én vagyok. Mivel újságírást tanulok, állandóan írok valamit. Szeretném, ha lenne egy olyan platform, ahol a többi oldalamat is meg tudom mutatni és ahol a hasonló gondolkodású embereknek adhatok hasznos tippeket mindenféle témában.

Ennek a magazinnak az előszele az alábbi blog. Még kidolgozás alatt áll és sok rovat eddig nem valósult meg az elképzeltekből, de mindenképp szeretném tovább folytatni: https://hipsterwarrior.wordpress.com

 

Köszönjük Andreának a szívderítő, inspiráló válaszokat. Az alábbi felületeken olvashattok tőle még írásokat:

Blog: http://irogep.wordpress.com
Wattpad: https://www.wattpad.com/user/Andi_Bene

Reméljük sokat hallhatunk még rólad! :) Kiemelt kép: https://pixabay.com/

 

Szerző:

"Amikor életem végén Isten elé állok, remélem, hogy nem lesz semmiféle olyan kis tehetségem, amire azt mondhatná, hogy nem használtam ki." /Erma Bombeck/