“Gyerekként még csak hobbi volt, aztán szépen lassan álommá, majd életcéllá nőtte ki magát” – interjú Gabriella Eld írónővel

“Gyerekként még csak hobbi volt, aztán szépen lassan álommá, majd életcéllá nőtte ki magát” – interjú Gabriella Eld írónővel

Augusztusban látott napvilágot az Ikercsavar Krónikák első kötete a Colorcom Kiadó gondozásában. Érdekes fülszöveg, elragadó borító, a történet pedig egy egyedi fantasy világba kalauzol el minket. Engem rögtön elvarázsolt. De vajon ki teremtette ezt a másik valóságot? Gabriella Elddel készült interjúnkat olvashatjátok!

Mesélj egy kicsit magadról, ki az a Gabriella Eld?

Idén kezdem az egyetemet Budapesten és már egészen kicsi koromtól kezdve írok történeteket. Gyerekként még csak hobbi volt, aztán szépen lassan álommá, majd életcéllá nőtte ki magát ez a törekvés, azt hiszem, így született meg Gabriella Eld is. Úgy vettem észre, hogy sokan ítélnek meg egy könyvet az író származása alapján, ezért találtam ki egy angol művésznevet, hogy eltöröljem az előítéleteket. Gabriella Eldet egy délután alatt álmodtuk meg.

Miért és mikor kezdtél el írni?

Körülbelül tizenkét éves koromban még illusztrátor szerettem volna lenni. Rajzolgattam, festegettem és rájöttem, hogy egyáltalán nem tudom kifejezni magam a képzőművészet segítségével. Viszont szavakkal annál jobban le tudtam festeni az elképzeléseim. Annyira új volt és izgalmas a színes ceruzás-szenvedés után, hogy egyből beleszerettem és ez a szerelem a mai napig tart.

Mit jelent számodra az írás?

Számomra az írás egyenes önkifejezés, ezzel egyetemben hobbi és szórakozás is.

14089419_890242014454182_1268738942_n

Hogyan fogant meg a történeted ötlete? Mi inspirált?

Ez egy nagyon jó kérdés és azt hiszem, nem is tudok rá konkrétan felelni. Egy saját, régebbi történetemből merítettem az alapját, amit végül sohasem fejeztem be. Lényegében ez adta a fő inspirációt és a regény gerincét is.

Mennyi ideig tartott megírni a regényed? Voltak-e közben hullámvölgyeid?

Azt hiszem, két és fél éve kezdtem el az első részt. Hullámvölgyekbe szerencsére nem ragadtam meg, egy hétnél nagyobb kihagyásom sosem volt. Persze mindenkinél van olyan, hogy rengeteg „szenvedést” okoz neki egy-egy rész megírása, de szerintem ilyenkor csak össze kell szorítani a fogad és addig ülni fölötte, amíg el nem készül. Ilyen részek mindig voltak és mindig lesznek is; néha kell pár nap, hogy összeszedjem a gondolataim hozzájuk.

Mikor döntötted el, hogy kiadatod a kéziratod? Hogy találtatok egymásra a kiadóddal?

Amikor befejeztem a kéziratot és már a másodikon dolgoztam, akkor döbbentem rá, hogy nincs mire várnom. Író akarok lenni? Akkor itt az ideje hozzákezdeni a kiadásához is. Az első fellángolás után rájön az ember, hogy a történetet megírni könnyű volt, de az eladása már nem lesz sétagalopp. A Facebookon találkoztam először a Colorcom Kiadóval és nagyon tetszett mind a kiadó arculata, mind az ajánlatuk, így kezdődött el a közös munkánk. 

Mikorra várható a folytatás?

A második rész már kész, viszont még van néhány szépséghibája, ami korrigálásra vár, jelenleg ezen dolgozom. Remélhetőleg minél hamarabb hozzájuthatnak az olvasók is.

13886422_886690238142693_5173741543358347966_n

Kép: www.facebook.com/gabriellaeld

Hogy látod, elsőkönyves szerzőként lehetséges érvényesülni Magyarországon?

Olyan nincs, hogy olyan nincs, bár az igazat megvallva egyáltalán nem egyszerű. Amikor sem téged, sem a regényed nem ismeri még senki, akkor sokat kell dolgoznod azért, hogy meggyőzd az embereket és elnyerd olyannyira a bizalmukat, hogy elkezdjenek érdeklődni a köteted iránt.

Hogyan próbálod reklámozni magad?

Leginkább a közösségi médián keresztül, mert ott érhetem el a legtöbb embert.

Milyen alkotók, írók inspirálnak?

Rengeteget és rengeteg féle könyvet olvasok, a tragédiáktól az ifjúsági regényekig, számomra nincs témabeli megkötés. Sokszor felteszem a kérdést, hogyha csak egyetlen könyvet olvashatnál életed végéig, mi lenne az? Kevesen tudnak válaszolni erre a kérdésre, de én mindig ugyanazt felelem: BretEaston Ellistől a Nullánál is kevesebb. Többször olvastam ezt a könyvet, mint ahányszor be lehetne vallani. Leginkább azt szeretem egy műben, hogyha eltöprenghet rajta az ember, persze az izgalmat sem vetem meg.  Rick Riordan olimposzi csatáit épp úgy szeretem, mint Ellis sorok közé rejtett társadalomkritikáját vagy Juhász Gyula verseit.

Tervezel-e több könyvet is megjelentetni? Tervben vannak-e más írások is?

A fejem mindig csordultig telik újabb és újabb ötletekkel, szóval a válasz természetesen igen. Amint vége az Ikercsavar Krónikáknak már egy újabb sorozat megírásán gondolkozom, ami ezúttal teljesen más műfajt fog felölelni.

Köszönöm az interjút!

Itt érhetitek el az írónőt, itt pedig megrendelhetitek a könyvét.