„Tudat alatt is keresem a fényeket a városban.”- Interjú Olman Balázzsal

„Tudat alatt is keresem a fényeket a városban.”- Interjú Olman Balázzsal

Balázs szabadidejében szeret sportolni, japán ételeket fogyasztani, olvasni. Amiért azonban igazán érdemes figyelemmel kísérni őt az a fotós tevékenysége. Mielőtt belelapoznátok az albumaiba az Instagramon, feltettünk neki néhány kérdést, hogy jobban megismerhessétek.

Mi a foglalkozásod?

Projektmenedzserként dolgozom, munkakörömbe tartozik például az énmárka felépítése.

Mióta fotózol, és honnan jött az ötlet, hogy hobbi szinten ezzel foglalkozz?

Öt évvel ezelőtt mindenki máshoz hasonlóan még én is telefonnal örökítettem meg nyaraláskor a tájat, és az épületeket. Tavaly kezdtem el komolyabban érdeklődni a fotózás iránt. Amikor először próbáltam ki profi gépet, akkor jöttem rá, hogy az eszköz segítségével sokkal minőségibb munkát tudok letenni az asztalra, mint korábban mobilt használva.

Mi a célod az alkotásaiddal?

Szeretnék mosolyt, varázslatot csalni az  emberek arcára, örömet okozni. Bízom benne, hogyha feljönnek az oldalamra sikerül kiszakadniuk a hétköznapokból, jól érezni magukat az általam teremtett álomvilágban.

Mit szeretsz legjobban a fotózásban?

Feszegetni a határaimat, kitalálni, milyen friss dologgal tudok előrukkolni. Emellett szeretem, hogy a képeimmel új embereket tudok elérni, beszélgetni velük. Olyan személyekkel találkozhattam a fotózások alkalmával, akikkel a  tevékenységem nélkül valószínűleg soha nem ismerkedtem volna meg. Ez nagyon jó érzés.

Van példaképed a szakmában, akire felnézel?

Igen, Brandon Woelfel. Rengeteget tanultam ettől a zsenitől a minőségi tartalomgyártásról, és arról, hogyan kell jól bánni a fényekkel.

Mi a különlegességed?

A többi portré fotóssal ellentétben – persze tisztelet a kivételnek – nem azzal akarom eladni a képeimet, hogy “itt egy jó csaj”. Én inkább nagyvárosi pillanatokat szeretnék megörökíteni. Ennek része a modell, de emellett nagyon szeretek a fényekkel, és a színekkel játszani, kísérletezni. Ez is egy folyamat. Mindig más inspirálja az embert. Nálam most ezek vannak előtérben.

Mi inspirál?

Nagyon ösztönöznek az újabb és újabb kihívások, amik elé állítom magam. Törekszem a változatos tartalomgyártásra, ez szintén nagy hajtóerő a minőségi munkához. A modellek is inspirálnak, mert különböző karakterek. Szeretem őket belevonni az alkotás folyamatába. Azzal, hogy az ötleteink összeadódnak sokkal jobb képek születnek.

Mi az eddigi legnagyobb eredményed, amióta ezzel foglalkozol?

Szerettem volna kialakítani magamról egy személyes márkát, amit ha valaki meglát tudja, hogy az én vagyok, a nevem ismerete nélkül. Úgy gondolom sikerült. Emellett sok követőm van, aki más fotóst nem kísér figyelemmel. A pozitív visszajelzések nagyon tudnak ösztönözni a folytatásra.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most kezdenek el fotózással foglalkozni?

Legyenek bátrak, merjenek kísérletezni. Persze eleinte elkerülhetetlen, hogy az ember másokhoz viszonyítsa magát. Amikor valami hasonlót látunk ne arra gondoljunk: Én ezt úgysem tudom megcsinálni. Inkább az új ismeretek szerzésére törekedjünk. Az Instagram például nagyon jó felület arra, hogy tanuljunk másoktól.

Zárszóként kérlek mesélj a jövőbeni terveidről!

Színes füstös képeket mindenképpen szeretnék csinálni. Valamint szerepel a terveim között napfelkeltés, naplementés táncos sorozat fotózása. Az utóbbiban természetes fényekkel, színekkel fogok kísérletezni. Azon vagyok, hogy, ami a fejemben van az minnél hamarabb digitális formában is jelenjen meg.

Balázs képeit itt találjátok: obalage

Köszönjük a válaszokat Balázsnak!

Interjút készítette: Farkas Anita

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.