Irány a Vértes és a Gerecse! – ajánló az Utazik a család sorozat legújabb kötetéről

Irány a Vértes és a Gerecse! – ajánló az Utazik a család sorozat legújabb kötetéről

A korábban megismert mesebeli família kalandjai folytatódnak az utóbbi időben nyolc részesre bővült széria friss könyvében.

Fülszöveg: Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Vértes és a Gerecse vidékére kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel.

Fotó: saját

A könyv tíz részre oszlik. Megismerhetjük belőle a Vértest, Várgesztest és környékét, Oroszlányt, Majkot, Bokodot, Tatabányát, Kocsikot, valamint Tatát. Szalmai Edit illusztrációi járulnak hozzá a kirándulások színvonalának emeléséhez.

Ami tetszett benne: A rendhagyó történelemórákon a helyszínek hátterét érthető stílusban mutatják be a szülők a gyerekeknek. A röviden mégis tartalmasan megfogalmazott szövegekből a kicsik könnyen tanulnak, és a tömör formátum további előnye, hogy a figyelmük sem kalandozik el az új ismeretek szerzése közben. Nagyon imponált még, felnőtt létemre okultam belőle, mert például eddig nem tudtam a Vértes nevének eredetét, de a könyvből kiderült. Ami még szimpatikus volt a szülőkhöz szóló utolsó rész. Érdemes elolvasni mert fontos  a meséket kiegészítő információkat tartalmaz a látnivalókról.

Ami nem tetszett benne: Sajnos a család nem volt annyira szimpatikus, mint szerintem lehetett volna. A nagytesó a telefonját nyomogatja, amikor elege lesz a kicsikből. A kutyával úgy tűnik többnyire az apa foglalkozik, de azért nyaralni elviszik.
A 21., 22. oldalon túl sok a szóismétlés, és néha a szavak rendje sem az igazi.

Fotó: cornandsoda.com

Összességében úgy gondolom érdemes elolvasni az Utazik a család sorozat legújabb részét, mielőtt meglátogatjuk a Vértes és a Gerecse környékét. A helyszínek történelmét ilyen könnyed mese formában megismerni kellemes kikapcsolódás. Annak is érdemes kézbe vennie a könyvet, aki a korábbi részeket nem forgatta, hiszen a kötet különálló darabként is megállja a helyét.

Csapody Kinga gyerekek körében – Fotó: kszr.dfmvk.hu

Nincs más hátra csatlakozzatok a Tódorékhoz, és ismerjétek meg kis hazánk e kötetben bemutatott gyönyörű vidékeit!

 

Köszönöm a Manó Könyveknek, hogy elolvashattam a könyvet!

 

Kiemelt kép: természetjáró