“Jelenlegi célom, hogy színvonalas, izgalmas zenei anyag kerüljön majd ki a kezeim közül…” – interjú Tandi Florával

“Jelenlegi célom, hogy színvonalas, izgalmas zenei anyag kerüljön majd ki a kezeim közül…” – interjú Tandi Florával


Sokszor van olyan, hogy az ember érzi a szívében, mi is lenne a neki megfelelő munka, foglalkozás, de az élet befolyása miatt végül más irányba indul. Aztán kis idő múlva minden helyre áll és odasodródik, ahol lennie kell. Ma egy énekesnővel hoztam egy interjút, aki mindig is énekesnek érezte magát, még akkor is, mikor teljesen más körben mozgott. 

Mesélj magadról, mit kell rólad tudni? Honnan ered a zene iránti szereteted?

Tandi Flora vagyok, énekesnő. Mindig is így definiáltam magam, még akkor is, amikor kriminál patológusnak készültem a gimiben, aztán végül a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán jogászként doktoráltam. A zene volt mindig a fő vonal az életemben, jogi tanulmányaimmal párhozamosan folytattam magánének tanulmányokat. Kiváló mestereim voltak, és vannak. Az éneklés is olyan, mint egy sport. Egy izommal dolgozunk, melyet folyamatosan trenírozni kell. A zene iránti elkötelezettségem a családi közegemből adódik, édesanyám karnagy, és édesapámmal a kezdetektől fontosnak tartották zenei műveltségünk pallérozását, szolfézsra és zongorára járattak bennünket a nővéremmel, de engem mindig is az éneklés érdekelt igazán. Aztán telt-múlt az idő, megjelent két nagylemezem, jelenleg a harmadikon dolgozom. Koncerteztem Európában számos országban, Indiában, és most értem haza az amerikai turnémról.

Vannak saját szerzeményeid is? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Nem vagyok dalszerző, azt meghagyom a profiknak! 17 évesen írtam egy dalt a tinédzserkori szerelmemnek. Ő angolul írt verseket, így egyet megzenésítettem. Talán egyszer odaadom egy hozzáértőnek, hogy pofozza ki! Egy kis szelet a kamaszkoromból..:)

Milyen fontosabb mérföldkövek vezettek a jenlegi sikereidhez? Hogy jutottál külföldre?

Mérföldkőnek tekinthető, ahogy mentorommal Miklósa Erikával megismerkedtünk, amelyből közös munka és őszinte, szinte már családi kapocs alakult ki köztünk. Ennek már tíz éve, és megannyi közös koncert, stúdiózás, klipforgatás van mögöttünk. Sokat tanultam tőle szakmailag, emberileg egyaránt. Eddigi lemezmegjelenéseim is meghatározóak maradnak az életemben, akárcsak a találkozásom Lara Fabiannal, vagy a klipforgatás Máltán Ira Loscoval. A külföldi karrier azért volt vonzó a számomra, mert a legjobban franciául szeretek énekelni, amely itthon kevésbé gyümölcsöző, mint francia nyelvterületen, vagy olyan nemzeteknél, akik rajonganak a frankofón kultúráért. Aztán időközben megtetszett a nyelvi sokszínűség, és az internet térhódításával kinyílt a világ, így könnyen elérhetővé váltak más országok tehetségei, akik duettpartnerként vagy alkotótársként új ízt hoznak a dalaimba. A dalok promotálásához pedig elengedhetetlen az utazás, rádiós dalpreimerek, fesztivál koncertek, showcase fellépések, turnék. Így aztán gyakran pakolom a bőröndöm!

Milyen híres emberekkel dolgoztál már együtt? Melyik volt a legmeghatározóbb?

Itthon, ha Miklósa Erikát említem, az egy bizonyos rétegnek jelent egy magas minőséget. Ha Puskás Petit hozom példának, ő mainstream előadóként és X-faktor mentorként egy másik réteget szólít meg. De, ha más európai országban elmesélem, hogy Ira Loscoval dolgoztam együtt, nekik ez jelent egy szakmai színvonalat, vagy a franciák esetében David Bán nevére megmozdul a musical élet színe-java. Én mindenkire büszke vagyok, akivel eddigi pályám során összehozott az élet. A névsor szerencsére hosszú, és számomra mindenki híres. Híres a tehetségéről, kreativitásáról és alázatáról.

Van-e olyan dolog, amiért harcolsz? Vannak olyan ügyek, amiket képviselsz?

Szociálisan érzékeny személyiségemből adódóan örömmel állok ki bizonyos ügyek mellett. Ezeket a társadalmi szerepvállalásaimat igyekszem a zenével összehozni, és a zene segítségével közölni. Jelenleg az emberi jogok, az egyenlőségi kérdések foglalkoztatnak a leginkább. Az amerikai turném során részt vehettem az ENSZ-ben egy női jogi konferencián, amelyből sokat merítek majd a következő lemezemhez. Egyébként ez egy nagyszabású esemény, ott volt pl. az Oscar-díjas Anne Hathaway is, aki nagykövete a nemek közötti egyenlőség ügyének.

A jövőt illetően milyen terveid vannak még? Távoli és közeli célok?

Jelenlegi célom, hogy színvonalas, izgalmas zenei anyag kerüljön majd ki a kezeim közül, ha a jövő évben megjelenik a #5050 nevet viselő harmadik albumom. Minden erőmmel ezen dolgozom most. Szakmailag egyébként az lesz a csúcs, ha sikerül a közreműködés Lara Fabiannal. Ez ügyben már tettem lépéseket, de nem lenne jó, ha hamar megvalósulna.

Ha valaki nem ismert eddig, akkor melyik számodat ajánlanád neki?

Miklósa Erikával az Az a perc című duettet, vagy Ira Loscoval a What If című dalt. Ha a francia nyelvű dalokra kíváncsi valaki, akkor pedig a Moulins de mon coeur lenne a javaslatom!

Én köszönöm szépen Florának az interjút! Kívánok a továbbiakban sok sikert!

Kövessétek Florát YouTube-onFacebookon és Instagram oldalán.

Szerző:

"Most elkezdek mesélni. Próbálj követni."