Jones kezében a világ – újabb könyvajánló egy remek Philip K. Dick regényről

Jones kezében a világ – újabb könyvajánló egy remek Philip K. Dick regényről

Philip K. Dick pár könyvét olvasva rá kellett jönnöm, hogy most már nincs visszaút, muszáj a kedvenc íróim közé sorolnom őt. A Jones kezében a világ egyhuzamban a szerző harmadik regénye, ami bár rendkívül rövid, mégis sokáig bennem maradt és megmozgatott a mondanivalójával. A rengeteg filmet és sorozatot inspiráló író jelen cikkben tárgyalt műve, A Jones kezében a világ a szerző egy korai munkája, a húszas éveiben írta, amely idén jelent meg először magyarul. Ez számomra meglepő, tekintve megjelent műveinek hosszú listáját idehaza.

Egy újabb posztnukleáris történet – gondolhatnánk csüggedten az első pár oldalt olvasva és igaz is ez a mondat, viszont ami a hátránya, azaz előnye is, mivel a zsáner minden lehetséges elemét elegyíti a szerző, ezáltal újat mutatva az őt követő olvasó és író generációnak.

A háború nagy pusztítást végzett és új eszméket hozott érvénybe a földön. Rengeteg mutáns, gyakran életképtelennek tűnő és emberre éppen csak hasonlító élőlény szaporodott el a felszínen, akiket az egészséges emberek körében mutogatnak. Jones is egy ilyen teremtmény, ám az ő mássága nem a kinézetében, hanem a képességeiben rejlik. Egy évre előre látja a jövőt, így tudomására jut az óriás egysejtű idegen lények (akik a történet elején még csak hébe-hóba tűnnek fel a földön) tömeges érkezése. Hatalmas erő van a kezében, és az emberek elemi félelmét kihasználva uralomra akar törni küzdelemre felszólítva híveit. A másik főszereplőnk egy rendőr, aki birtokában van mindennek, ami Jones nemezisévé teheti. Minden olyan ideológiát lekapcsol és elpusztít, amely lázadásba, önös érdekbe hajszolhatják a népet, mindenáron meg akarja akadályozni Jones eszméjének terjedését a házasságát is feláldozva a harc oltárán. Emellett tudósok egy csoportja olyan bolygót keres, ahová áttelepíthető lehet az egész emberiség, ám mivel a naprendszerben kudarcba fullad ez a kezdeményezés, kísérletbe kezdenek pár mutánssal, akiket a menedéknek nevezett helyben tartanak és nevelgetnek. Hogy miként függnek össze ezek a szálak és az idegen invázió milyen szokványostól eltérő formában jelenik meg ebben a regényben, annak járjatok utána magatok.

Talán egy kicsit ugrál és darabos még ez a regény, illetve hamar véget ér (szívesen olvastam még volna részletesebben mind az idegenekről, mind a marsi kolóniáról), de jól bemutatja egy diktátor hatalomvágyát és bukását, egy szerelem történetét, ami az eltérő ideológiák miatt hullik darabokra és az idegenektől való félelem hatalmát. Aki szereti Dick regényeit, vagy szereti a közérthető és gyors sodrású, olvasmányos sci-fiket, annak remek kikapcsolódást nyújthat ez a könyvecske.

 

Köszönöm a regényt az Agave Könyveknek.

 

A kiemelt kép forrása