Kalandozás a mediterrán térségbe – Interjú a Belauval

Kalandozás a mediterrán térségbe – Interjú a Belauval

Korábban már készítettünk interjút Kedves Péterrel. a Belau megálmodójával. Az akkor még egy személyes projektjével friss színfolt volt a zenei palettán, és már első klipjével elvitte a Magyar Klipszemle különdíját. Azóta A Belau már zenekarrá bővült és számos sikert tudhat magáénak. Mozgalmas évük volt, és nemrég jelent meg első nagylemezük is, sőt már egy új igazán látványos klipet is készítettetek az új dalok egyikéhez. Most ezekről mesélt nekünk Péter.

 

Több mint egy éve beszélgettünk, a bemutatkozó klip megjelenése után. Azóta sok minden történt, többek közt az egyszemélyes projekt mostanra zenekarrá nőtte ki magát. Miért döntöttél úgy, hogy ideje bővíteni a csapatot?

Már az elején tudtam, hogy élőben mindenképp több emberrel szeretném megosztani a színpadot, mert a koncerteken így tudjuk jól átadni az embereknek ezt a zenét.


Kikből áll a zenekar? Hogy jellemeznéd a bandát?

A zenekar 4 fős, Szécsi Böbe énekel, akivel több közös számunk is van. Kiss Benji billentyűn játszik, Buzás Krisztián basszusgitáron, én pedig gitáron és billentyűn. Krisztián felel a zenekar borítóiért, arculatáért, és több dalszöveget is jegyez. Jó hangulatú a zenekar a nyáron nagyon sok koncertünk volt, és rengeteg jó élménnyel gazdagodtunk, végig kacagtuk a sok utazást. 

 

belau

Korábbi interjúnkat a jövőbeli tervekkel zártuk, melyre ezt a választ adtad:

„A jövőben teljes formációvá bővülő Belau hosszú távú céljai között szerepel, hogy több tematikus koncept-lemezt alkossunk meg, amelyek különböző földrajzi területek hangulatát idézik majd. Szerencsére több budapesti klub is jelezte, hogy nagyon szívesen lát minket fellépni, illetve szeretnénk a nyáron minél több fesztiválon játszani, a következő évben pedig, akár már külföldi vizekre evezni.”

Ezek közül elég sok minden megvalósult, sőt azt hiszem, minden kitűzött célt elértetek, ugye? Mennyire volt nehéz egy év alatt ennyi mindent elérni?

Szerencsére ezeket a kitűzött célokat bőven túlszárnyaltuk, amiben persze rengeteg munkánk van. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi minden történik velünk egy év alatt, hiszen 3 klipünk, 1 lemezünk van és 2016-ban közel 50 koncertünk volt, és több díjat, elismerést kaptunk már. Nem volt egyszerű, de a sok munka meghozta gyümölcsét.

 

belau_odyssey

Zenei téren maradtatok az első klip stílusánál, vagy elkalandoztatok más irányokba is? Hova sorolnád most műfajilag a zenéteket?

Szerintem maradtunk ugyanannál a stílusnál, amit „sundowntempo”-nak tituláltunk korábban. Könnyed, lassabb, tengerparti hangulatot idéző nyári zene, ami elgondolkodtat.


Nemrég jelent meg a nagylemez is. Ezt röviden, hogy mutatnád be? Kiknek ajánlod?

The Odyssey címmel jelent meg az első lemezünk, ami utal az általunk képviselt utazós hangulatra. 12 számot tartalmaz, fele instrumentális, a másik felén pedig remek énekesnők működnek közre: Szécsi Böbe, Dallos Bogi, Antonia Vai, Myra Monoka, Herrer Sára. Azoknak ajánlanám a lemezt, akik szeretnének a mediterrán térségben kalandozni gondolatban, és kilépni picit a pörgős hétköznapokból.


Melyik a kedvenc dalod az új albumról?

Egyelőre nincs kedvenc dalom, mindegyik dalt szeretem, nagyon sokat dolgoztunk vele, így egyelőre örülök, hogy kész lett, és majd pár év múlva talán meg tudom válaszolni, hogy melyik a kedvenc. 

 

 

Friss klippel is nemrég jelentkeztetek, melynek ismét gyönyörű a látványvilága. Miért pont ehhez a dalhoz készült klip?

A lemezhez több klipet is készítünk, elsőre a Wicked című dalhoz készült, amiben Antonia Vai énekel. Úgy gondoltuk, hogy így az őszi/téli napokra ehhez kéne forgatni. A videót Szabó Péter készítette és Svédországban forgattuk.


Várható a többi dalok közül is valamelyikhez még videóklip?

Mindenképp lesz még minimum 2 klip a lemezhez és további videós tartalmak ennek kapcsán.


Mit tapasztaltatok, hogy fogadta a közönség a fesztiválokon a zenekart? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Szerencsére nagyon jó nyarat zártunk, rengeteg koncerttel, köztük az egészen nagy fesztiválokon (Sziget, Balaton Sound Paloznak, Untold, Campus) is megfordultunk. Jól fogadta a közönség a zenekart és sokat tanultunk is a fellépésekből, így a következő időszakban remélhetőleg még jobb produkciót láthatnak.

 

 

Külföldön vagy itthon szerettek jobban fellépni?

Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya. Egyelőre azért többet játszunk itthon és jó érzés a hazai közönségnek játszani, szerencsére kialakult a zenekar körül egy kis mag. Nem titkolt célunk minél többet külföldön is játszani, eddig mindegyik külföldi koncertünk nagyon jó élmény volt és nem csak a fellépés miatt, hanem az utazás és az ott megismert emberek miatt is.


Zárásként pedig, most mik a jövőbeli terveitek? Milyen célokat tűztetek ki még?

Az év elején egy 3 állomásos Erdély turnénk lesz, tavasszal pedig a nagyobb magyar városokban is bemutatjuk a lemezünk, nyáron pedig remélhetőleg a fesztiváloké lesz a főszerep, és szeretnénk még több külföldi koncertet. Emellett klipek, videók és új dalok is tervben vannak.

 

Köszönjük a válaszokat Kedves Péternek!

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*