Kibe bújt az ördög? – ajánló a Salem című sorozatról

Kibe bújt az ördög? – ajánló a Salem című sorozatról

A boszorkányokkal foglalkozó történetek mindig vonzottak. Így miután megnéztem a sorozat előzetesét, rögtön tudtam, hogy nekem ezt látnom kell! Már a cím is beszédes, Salem városáról és a boszorkányüldözésekről valószínűleg már mindenki hallott egyet, s mást.

A széria összesen három évadot és harminchat epizódot élt meg, amelyek egyenként körülbelül ötven percesek. Sajnos azonban csak feliratosan elérhetőek. Történelmi hűséget ettől a sorozattól senki ne várjon,  műfajilag ugyanis a horrorhoz húz, tele mindenféle természetfeletti adalékkal. Ehhez igazodik a látványvilág. Sokszor elég gusztustalan dolgok is előkerültek, de nekem kifejezetten tetszett, ahogy a témát feldolgozták. Sem a puritánokat, sem a boszorkányokat nem próbálta jó színben feltüntetni. Egyaránt ízelítőt kapunk a boszorkányok gaztetteiből, akik tényleg a Sátán szolgáiként jelennek meg; mind pedig a puritánok vallatási módszereiből, amik legtöbbször ártatlanok kivégzéséhez vezetnek. 

Jelenetkép a sorozatból

Maga a történet Salem városa körül forog, amit a puritánok irányítanak, a maguk szigorú szabályai szerint. Ez ellen lépnek fel a boszorkányok, akik kezdetben megpróbálják megszerezni az uralmat a város felett, hogy létrehozzák a saját birodalmukat. A későbbiekben azonban messzebbre merészkednek, vissza akarják hozni a Sátánt az élők közé. De vannak, akik ezt meg akarják akadályozni. A három évad igazán ekörül forog. Jobb is, hogy időben befejezték a szériát. Kezdett kifulladni a történet, hiányoltam a „jó oldal” megjelenítését. Nyilván nem az angyalok seregére és fanfárokra vágytam, de egy idő után a sötét világkép is unalmassá vált. Egyben nem ajánlom megnézni  a három évadot. A befejezés minden szálat határozottan lezárt, ráadásul a végső megoldásra én nem is számítottam. Nagyon hatásos lett!

Jelenetkép a sorozatból

A karakterek nagyon sokszínűek. Megjelennek itt mindenféle népcsoportból, nők és férfiak egyaránt. Nekem az első évadban kétségkívül Mary Sibley vitte a prímet. Kemény és határozott nő benyomását keltette, aki mindig azt teszi, amit kell. Ennek érdekében akár az Ördöggel is cimborál. Később azonban megváltozik a helyzet, felszínre kerülnek a múlt sérelmei. Kicsit szappanoperásra vették a figurát. Ennek ellenére szerintem a színésznő, Janet Montgomery tökéletes választás volt erre a szerepre. A másik női karakter, akit kedveltem, inkább az ellenkező fejlődésen ment keresztül. Anne Hale, a tipikus naiv kislányból lesz egy erős, eltökélt nő, aki nem tűri, hogy szórakozzanak vele. Ehhez nem fél a hatalmát sem használni. Érdekes figura volt Cotton Matter, egy megtévedt tiszteletes. Megingott a hitében, mégis felveszi a harcot a gonosszal. De ott van még John Alden, a hajdani katona. Hosszú évek után tér vissza Salem városába. Vonzotta a hajdani élete, és naná, hogy egy nő szerelme. Megpróbál mindent megtenni, hogy a Sátán eljövetele ne válhasson valóra.

A maga nemében szerintem ez a sorozat nagyon egyedi. Messze van az édi-bédi, boszis történetektől. Látványos, horrorisztikus elemekkel tűzdelt alkotás. Ajánlani azoknak tudom, akik kíváncsiak a boszorkányság sötét oldalára, valamint bírják a műfajjal járó véres, netán gyomorforgató jeleneteket.

 Kiemelt kép: www.imdb.com
 

Itt pedig megtekinthetitek a sorozat előzetesét: 

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/