Könyvajánló – Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Könyvajánló – Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

“Én
most
darabokban vagyok.”
Ez volt az első gondolatom, mikor végeztem a könyvvel. Napokig nem tértem magamhoz, annyira összetörtem. Nem egy happy end könyv, mégis annyira gyönyörű. Nekem ez az életem könyve, mert elég csak a borítót meglátnom rögtön sírhatnékom van. Szóval remélem sikerül Nektek átadnom ezt a csodálatos történetet úgy, hogy kedvet kapjatok hozzá!

 

Forrás: Moly

Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

 

Theodore Finch egy különc srác a középiskolában. Mindenki kerüli, mert úgy gondolják, hogy problémás, mert mindig verekedésekbe kerül, kicsit depresszív, így néha csak úgy eltűnik, ellóg az iskolából, sőt az élet elől. Ez kisebb nagyobb intervallumokba szokott előfordulni nála, és sosem lehet tudni, hogy mi váltja ki vagy mi ébreszti fel újra. Engem mégis nagyon megfogott a karaktere. Imádtam benne ezt a sok különcséget, hogy meri vállalni önmagát és nem asszimilálódott be a középiskolai hierarchiába. Picit magamra is ismerem benne, lehet ezért is éreztem magam annyira közel hozzá.

Saját készítés

Ezzel ellentétben Violet Markley egy népszerű lány, akinek szinte minden tökéletes az életében, szinte. Visszaszámolja a napokat, hogy mikor szabadulhat a középiskolából és a városból, mert minden emlék egy tragédiához köti. Talán ezért is gondolja úgy, hogy nem várja meg, és tesz egy átgondolatlan dolgot. Szerencséje van azonban, mert pont Finch is hasonló módon lépni akart valamerre, nos, ő arra amerre már oly sokszor megpróbálkozott: a túloldalra. Igen, mind a ketten öngyilkosok akarnak lenni. A sors azonban közbeszól és inkább egy szerelmet ad nekik halál helyett. A kapcsolatuk hol az egekben szárnyal, hol pedig a pokol bugyrait járja meg. Mégis kitartanak és erősítik egymást. Imádom, hogy mind Violet, mind Finch szemszögéből megismerem a dolgokat. Azt viszont sajnáltam, mikor már csak Violet mesélt.

Forrás: saját készítés

Nagyon nehéz elengedni ezt a történetet, mert annyira valós és keserédes, hogy belemászik az ember fejébe és folyamatosan ezen gondolkozik, hogy mi lett volna ha…? Mi lett volna, ha Finch elfogadja Violet szerelmét, mi lett volna ha, Violet nem vesztette volna el szeretett nővérét? Valószínűleg, akkor sosem kaptam volna meg ezt a gyönyörű egyben keserű történetet a kettejük szerelméről!

Kiemelt kép forrása: http://jenniferniven.tumblr.com/

Szerző:

„Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.” /George R. R. Martin/ Ez az idézet tökéletesen tükröz, hiszen imádok olvasni és elveszni a könyvek adta csodálatos világokba.