„Közhely, de ezért jó, ha élnek a szereplők.” – Interjú Kiss Mártonnal új könyve kapcsán

„Közhely, de ezért jó, ha élnek a szereplők.” – Interjú Kiss Mártonnal új könyve kapcsán

Kiss Márton már több alkalommal szerepelt a Magazinban. Első megjelenése 2013-ban volt, melyben megismerte a nevét a közönség. Majd utána érkeztek a Mártonnal készített interjúk, melyben először közelebbről megismerhettük a személyiségét, később pedig már a könyveiről mesélt. Most is ezen apropóból készült vele újabb interjú, hiszen hamarosan megjelenik új könyve, mely a Rossz kor címet kapta.

Először is mutasd be magad azon Olvasóink számára, akik nem tudják, ki az a Kiss Márton?

Köszöntök minden kedves Lendületolvasót! Történelem-magyar szakos gimnáziumi tanárként dolgozom, gimnazista koromtól foglalkozom írással, 2011 óta publikálok szakmai és egyéb folyóiratokban. 2014-ben jelent meg az első novelláskötetem Éhség címmel, kisregényem, a Nem félünk a sötétben, 2016-ban. Ezek az urban fantasy jegyében születtek, tavaly napvilágot látó regényem, a Vér a vasra pedig klasszikus dark fantasy.

Hamarosan megjelenik az új fantasy regényed, ami a Vér a vasra kötet folytatása lesz. Mesélj erről egy kicsit!

Nagyon izgatott vagyok – ha lehet ezt így mondani. Már a Vér a vasra előtt volt bennem egy hatalmas drukk, mert már alig vártam, hogy a kezekbe kerüljön a könyv, és megkapjam az első reakciókat. Nagyon pozitív volt a fogadtatás, csak elismerő szavakat kaptam, ami azt jelentette számomra, hogy a történet működött, és célba talált. Nagyon sok kérdéssel, elvarratlan szállal ért véget a Vér a vasra, így lesz mit helyre tenni. A könyv címe pár hete már publikussá vált, a Rossz kor lett. Úgy érzem, a folytatással sikerül az első könyv mércéjét megugrani, kíváncsi leszek a fogadtatásra.

Amikor megírtad az első részét, akkor már gondoltad, hogy lesz folytatása?

Igen. Egy komplett történet, hangulat, világ született meg a fejemben, amely több részben mesélhető el. Ahol elengedtük a fonalat a Vér a vasra végén, ott kapaszkodunk bele újra, és ha minden jól megy nem is akarjuk majd elengedni (nevet).

Hány részesre tervezed a sorozatot?

Három. Konkrétan az a történet, amely a Vér a vasra regényben elkezdődött, három részt fog kitenni. Szándékosan nem trilógiát mondok, mert nem ebben gondolkodom. A későbbiekben lehetséges, hogy folytatódik ez a történet, illetve más kalandok várhatók a szereplőkkel – esetleg egy részükkel. És a világ hivatalosa oldalára is folyamatosan kerülnek fel a kiegészítőnovellák, karakter-és világlírások.

Mennyi idő alatt született meg ez a kötet?

2018 nyarán, rögtön a könyvbemutató után nekiálltam, és nagy részét meg is írtam a könyvnek. Ezzel párhuzamosan már dolgoztam a spin-off novellákon is. Összességében három-négy hónap kellett hozzá.

Milyen nehézségekkel találkoztál írás közben?

Nehezen ülök meg egyhelyben. Ez biztos hülyén hangzik, mert van, akinek nem okoz gondot órákig ülni a gépe előtt, de én erre képtelen vagyok. Muszáj mászkálnom közben, akár gépelés alatt is ácsorognom, mert egyszerűen megbolondulok. Ezen kívül az időhiány. A Vér a vasra esetében is ez volt a legnagyobb probléma. Munka, sport és egyéb elfoglaltságok mellett nem könnyű a folytonosságot megtartani. Az a munkatempó, amellyel egy könyvön dolgozom, sajnos még mindig nagyon elnyújtott – de talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy igényes, jól átgondolt történet kerekedik ki a végén. A ráhangolódás akár pár órát is igénybe vehet, és nagyon sokszor félbe kell hagynom, mire belelendülök. A másik tényező, ami így hirtelen eszembe jut, és talán kissé furán hangozhat, az, hogy állandóan jönnek az újabb ötletek. Ha beugrik egy kisebb történet, egy-egy érdekesebb kép vagy probléma, akkor mindent félre kell tenni, és azt megírni. Az ilyen esetekből válnak a legpatentebb novellák, szerintem, ilyen „lehetőséget” sosem szabad kihagyni.

Mikorra várható a könyv megjelenése?

A tervezett megjelenés június közepe, ahogy tavaly is. A promóció megkezdődött, a Facebook oldalon folyamatosan lehet informálódni. Egyre több kép, videó lát majd napvilágot.

A Vér a vasra könyvnek gyönyörű a borítója, hasonlóra lehet számítani ennél a könyvnél is? Te tervezted a borítót?

A Vér a vasra borítójáért Nagy Gergely jóbarátom és fegyvertársam a felelős, az elmúlt évben is folyamatosan dolgoztunk együtt. Fantasy, sci-fi témájú előadásokkal léptünk fel iskolákban, szerepjátékos tavernákban, gamer helyeken, és a könyvet népszerűsítő rendezvényeken. A Rossz kornál is hasonló dolgok lesznek, továbbra is ő követi el a karakterrajzokat, a borító kapcsán viszont még vannak egyeztetések. Ugyanis egy nagyon ügyes fiatal stábbal dolgozunk egy rövid animált/élőszereplős promóvideón, és meglehet, hogy a borító is ehhez fog kapcsolódni. Az előző borító és a grafikai munkák egyébként Nagy Gergellyel közös tervezésünk, víziónk eredménye. Egy hangulatot szerettem volna bemutatni vele, nem egy konkrét jelenetet a könyvből, eszerint készítettem egy vázlatot, aztán onnantól már egy rugóra járt az agyunk.

Kérlek, írj 10 random tényt az új könyvről, magadról, írói szokásaidról.

 1. Írás csak csendben, lehetőleg éjszaka.
 2. Teljes csend kell az írás alatt.
 3. A könyvben lesz több visszatérő szereplő.
 4. Egy olvasóm mondta: nem gondoltam volna, hogy xy szereplő a későbbiekben ekkora szerephez jut. Válaszom ez volt: én sem.
  Közhely, de ezért jó, ha élnek a szereplők.
 5. Mindig kell lennie valamiféle titoknak a jó történetben.
 6. A Vér a vasra és a Rossz kor regényekben „felcsendülő” dalok valóban énekelhetők gitárkísérettel.
 7. Vannak a történetben „rejtett” karakterek, amelyek a szerepjátékos baráti körben játszott figurák voltak.
 8. A „főgonosz” először ebben a könyvben tűnik fel.
 9. A főszereplő zsoldossereg egyentetoválása a valóságban is megtervezett jel.
 10. Már az elején megvolt mindhárom könyv címe, és az első kettőé eddig nem is változott.

Köszönöm az interjút!

Szerző:

„Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.” /George R. R. Martin/ Ez az idézet tökéletesen tükröz, hiszen imádok olvasni és elveszni a könyvek adta csodálatos világokba.