Láthatatlan bolygók – egy színes válogatás a kínai Sci-fi világából

Láthatatlan bolygók – egy színes válogatás a kínai Sci-fi világából

Ken Liu A ​papírsereglet és más történetek című novelláskötetéről már jelent meg könyvajánlónk a Lendület Magazin oldalán. A szerző könyve tavaly Könyvfesztiválon debütált. Liu közreműködésével idén egy újabb kötet látott napvilágot, ám ebben nem a saját írásait olvashatjuk, hanem ismertebb kínai sci-fi írók novelláit. És hogy miért Ken Liu neve található a borítón? Mert az Amerikában élő kínai származású író fordította és szerkesztette össze a történeteket egy könyvvé. Önálló kötete igazán mély hatást gyakorolt rám, így nem volt kérdés, hogy az Agave Könyveknél megjelenő, az ő nevével fémjelzett legújabb kötet sem maradhat le az olvasmánylistámról.

Először is nézzük meg, mi a különbség egy antológia és egy novelláskötet között. A nagy közönség számára egykutya, ám érdemes tudni, hogy míg a novelláskötet általában egyetlen szerző több prózai írását tartalmazza, addig az antológia olyan novellák, vagy lírai alkotások csokra, amelyen több alkotó is dolgozott. Ezúttal ez utóbbival állunk szemben. Ken Liu hét szerzővel dolgozott együtt ezen kötet megszületésén, néhány írót már ismert korábbról, másokkal csak a kötet révén vette fel a kapcsolatot. A könyv célja, hogy a nyugaton kevésbé ismert kínai alkotások is nagyobb ismertséget kapjanak, mert a zsánerirodalom ezen területét leginkább az angolszász szerzők művei uralják. A szerkesztő bevezetőjét követően tizenhárom novella és három esszé kapott helyet a kötetben. A borító egyszerű és beszédes, a magyar fordítók remek munkát végeztek.

Elsőként Csen Csiu-Fan három díjnyertes novelláját olvashatjuk, A patkány éve, Licsiang halai és a Sacuj virága című írásokat. 2013-ban debütáló Waste Tide című regénye után vált méltán elismertté a neve, írásai Liu szerint egyedi stílussal vegyítik a globális, posztcyberpunk érzékenységet Kína szokásaival és történelmi örökségéven.

Hszia Csia a következő a sorban, akinek sokszínű munkásságából szintén három novellája található a kötetben: a Száz szellem esti parádéja, a Tungtung nyara, valamint A sárkányló éji útja. A szerző „zabkása SF”-nek aposztrofálja a stílusát, szembe helyezkedve  a klasszikus megkülönböztetésekkel. Egyedi atmoszférájú, főként posztapokaliptikus világokba kalauzolja el olvasóit jelen novelláival.

Ma Po-Jung történelmi  történeteiről, illetve sci-fi és fantasy elemeket ötvöző írásairól híres. A kötetben szereplő A csend városa a 1984 előtti tisztelgés, témája a kínai politika szatírája, ezért hazájában csak erős cenzúrával publikálhatta, de Ken Liu segítségével egy újra helyreállította, kiegészítette a teljes művet. Már ezért megérte, hogy ez a kötet napvilágot lásson, véleményem szerint.

Nagy örömömre női szerzők is képviseltetik magukat az antológiában, mint Hao Csing-Fang és Tang Fej, előbbi két művével, a kötet címadó szerzeménnyel és az Összecsukható Peking című írásával, utóbbi pedig Call girl című mesés írásával került be a kötetbe. Hao Csing-Fang csodaszép nyelvezettel, metaforákkal jeleníti meg alkotásait, művei elgondolkodtatják az olvasót. A fotósként és táncosként is dolgozó Tang Fej pedig szürreális, játékos írásairól híres, amelyekkel feszegeti a műfaji határokat.

Cseng Csing-Po szépirodalmi elismerésben is részesült szerző, akinek A szentjánosbogarak sírja című írása egy elvont, meseszerű világba kalauzol el minket, míg Cixin Liu A kör és az Isteni gondolkodás írásaival képviselteti magát az antológiában. Első novellája a Háromtest-sorozatának egy részletének a variánsa.

Személyes kedvenceim  A Csend Városa, és az Összecsukható Peking volt, ezek az írások nagyobb lélegzetű, remek jellemábrázolással és karakterfejlődéssel operáló művek, az alap ötletük pedig jól reflektált a kínai valóságra, remekül átadta az elnyomó hatalom árnyékában élő kisemberek sorsát. Rajtuk kívül a Licsiang halai, amely a mai rohanó világnak egy ötletes és kritikai megjelenítése a sci-fi elemeit kihasználva, illetve A kör, amely a kínai történelem egy kiemelkedő időszakába, Csí-dinasztia előtti időkbe repíti el az olvasót, ahol egy orvgyilkosból avanzsált tudós tragikus történetét mutatja be. Nagyon ötletes volt, az informatikusoknak kifejezetten ajánlom.

Ez az antológia azok számára lehet remek olvasmány, akik szeretik a sci-fi különböző válfajait, mert Ken Liu rendkívül színes és érdekes válogatás állított össze. Azoknak is igazán tanulságos lehet a kötet, akik érdeklődnek a kínai kultúra és történelem iránt, de a szatirikus és a társadalomkritikával átitatott művek kedvelői is szívesen csemegézhetnek belőle. A Láthatatlan bolygók nagyszerű indítás ahhoz, ha valaki jobban bele szeretné ásni magát a keleti sci-fi világába és bebizonyítja, hogy nem csak az angolszász kultúrában születhetnek maradandó alkotások az SF világában.