Lemezborítók-nagyító alatt

Lemezborítók-nagyító alatt

Néztetek már úgy lemezborítóra, hogy elkezdtetek azon mélázni, vajon hol készülhetett a kép? Bevallom, az én figyelmemet jó ideje elkerüli, pedig a jó borító megválasztása egy zenei album esetében sem kisebb feladat, mint akár egy könyvborítóé. A napját sem tudom, mikor voltam utoljára lemezboltban, valahogy a youtube világa olyan könnyedén elérhetővé tette a dalokat, hogy egy lemez vásárlásának élménye, borítójának hangsúlya valahogy elfelejtődött.

Egy kedves olvasónk vetette fel témaként, mi lenne, ha megmutatna nekünk néhány gyönyörű albumborítót, amelyek egytől-egyig különleges helyszíneken készültek, ezáltal igazán egyedi hangulatot adnak neki, még a dalok meghallgatása előtt.

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy a témával én foglalkozhattam, hiszen felébresztette bennem a jó ideje szunnyadó igényt arra, hogy egy albumnak nem csak a zenei, de képi világára is figyelmet fordítsak.

Íme, a Somogyi András által összeállított 5 darabos válogatás és a hozzá tartozó információk:

Belau feat. Hegyi Dóri – Distant Bay

Borítókép helyszíne: Saint Kitts és Nevis

A lista egyetlen magyar zenekara, a Belau, aki rövid időn belül tett szert nagy népszerűségre, könnyed hangvételű igényes zenéjükkel. Island of Promise című daluk több díjat is nyert, nemrég koncertezni is elkezdtek.

Bonobo – Black Sands

Borítókép helyszíne: Derwentwater, Anglia

Bonobo a downtempo műfaj úttörőinek legnagyobbika, öt sikeres lemezzel a háta mögött. Világszerte ad teltházas koncerteket, legnagyobb örömünkre itthon is gyakran lép fel.

Kodaline – In a Perfect World

Borítókép helyszíne: Talloires (Annecy-Tó), Franciaország

A Kodaline egy 2005-ben alakult, 4 tagú, 2 lemezes ír rock zenekar. Első albumukkal (és annak borítójával) robbantak be a köztudatba, azóta azonban csak egyike a sok Coldplay közeli zenekarnak.

Green Lives  – The Years

Borítókép helyszíne: Umbria, Olaszország

A Green Lives egy ígértes dán folk-rock zenekar, akit ugyan még kevesen ismernek, de minden esélyük megvan rá, hogy világhírűek legyenek.

Mumford & Sons –  Wilder Mind

Borítókép helyszíne: Hampstead Heath (London), Anglia

A Mumford & Sons az egyik legnépszerűbb folk-rock zenekar jelenleg a világon, 3 albummal és számos díjjal rendelkeznek.

 

Végszóként pedig csak annyit, hogy számomra, -amellett, hogy újra a régi szemmel, vagy más szemmel nézek a lemezborítókra-, még egy pluszt adott ez a válogatás. Olyan dalokat, amelyekben jó elmerülni, vagy csak hagyni, hogy elringassanak.

Hallgassátok… 🙂

 

Szerző:

Álmodozó vagyok, aki képtelen megmaradni a realitás talaján, mert a lelke magasabbra vágyik. Kereső. Utazó a világban és önmagában, nyitottan az egész mindenségre. Csak egy kis lélek, aki valahonnan ide pottyant, s ha már így esett, gondolta körül néz.