Lendületbe hoz – Március

Lendületbe hoz – Március

Már tényleg itt kopogtat az ablakon a tavasz, de az igazi verőfényes, pulcsiletépős idő még várat magára. Addig is viszont nem árt hangolódni a hóvirágnyílásos sétákra, meg minden másra is, amit most a március magával hoz. Változáshozó előadások, francia szerelmes és erőtől duzzadó szuperhős filmek, feltörekvő magyar & külföldi zenekarok, slam minden mennyiségben és lélegzetelállító fotósok, amiknek a titkait ismerni kell. Ennyi rengeteg minden mellett, azért ne felejtsetek azért kimenni a napra D-vitamint gyűjteni! (Már, ha éppen nem esik!)

KIÁLLÍTÁS – Steve McCurry – LEGENDÁS FOTÓK

Mikor? Hol? //// február 25. – április 9., Műcsarnok

Mindenki fejébe beleégett az afgán lányról készített fotója, amit a National Geographic címlapon hozott le. Steve McCurry, Robert Capa és a többi háborús tudósító útját járta – minél veszélyesebb és merészebb, annál jobb alapon – és minden alkalommal csodásan megkomponált fotókkal tért haza a világ különböző tájairól. Látni kell!

FILM – Szívecskéim

Mikor? //// március 3.

Van az a pillanat, amikor azt hiszed, ha csodálsz valakit, az elég az örök szerelemhez. Így járt Clément is, aki egy kicsit félszeg, átlagos pedagógus. Egy napon aztán, saját meglepetésére is álmai színésznőjével keveredik szerelmi viszonyba. A férfi nem is lehetne boldogabb. De mi van akkor, ha feltűnik egy csábító harmadik, egy diáklány személyében? A francia filmek klasszikus alapszituációja, romantikával és drámával fűszerezve.

KIÁLLÍTÁS – Nyári István: MÁS / KOR (1974-1990)

Mikor? Hol? //// március 3., 19 óra – április 8., Karton Galéria

Nyári Istvánt leginkább (hiper)realizmus és pop-szürrealizmus határán egyensúlyozó, egész falakat betöltő festményeiről ismerik. Alkotásai szinte giccsbe hajló, abszurd szituációkat és elemeket tartalmazó összevont lenyomatai a XXI. század zavaros évtizedeinek. A kiállításon 20-25 év munkáit tekinthetitek meg.

KONCERT – Magashegyi Underground, Sopron. Vendég: Horányi Juli

Mikor? Hol? //// március 5. 21:00, Hangár Music Garden

Soproniak figyelem! Bocskor Bíborka és zenekara most az ország nyugati felébe érkezik, a régi jól bevált és néhány új Magashegyis számmal. Vendégük pedig, a szintén csodás torkú Horányi Juli lesz. Kihagyhatatlan alternatívák!

KONCERT – Anton Vezuv – Far Camp Song / koncert és klippremier

Mikor? Hol? //// március 8. 22:00, Toldi Klub

Az Anton Vezuv komoly munkában volt az elmúlt időszakban, mióta utoljára írtunk róluk, elkészítették legújabb, Osvárt Andrea és Makranci Zalán főszereplésével készült videó klipjüket, aminek rögtönzött bemutatója a Toldi klubban lesz. A leleplezés után egy koncerttel is kedveskednek a vendégeknek.

PROGRAM – Vadászszezon – Slam Poetry a Hadikban

Mikor? Hol? //// március 9., Hadik Kávéház

Indul a I. Tavaszi Slamtorna a Hadik Kávézhában! Ezen az estén egy klasszikus szabályokra épülő slamverseny előselejtezője lesz, akik pedig itt győznek, mennek tovább a döntőbe. Ezután 3 alkalommal a 6 döntős összesített pontjai alapján döntik el a végleges sorrendet. Az előzsűri tagjai nem kispályások: Ott Anna – a Hadik kávéház művészeti vezetője; Dunajcsik Mátyás – költő, író, műfordító, szerkesztő; Horváth Kristóf – Színész Bob; Závada Péter – költő, zenész/dalszövegíró. Szóval gatyákat felkötni, jelentkezni március 6-ig lehet!

KONCERT – Hacktivist, Orient Fall

Mikor? Hol? //// március 9., A38

Zúzós metálba borul az A38 március 9-én este, ugyanis fellép a londoni Hacktivist zenekar, akiknek az elektronikába oltott dallamvilága kiemelkedővé tette az elképesztően energikus fiatal csapatot, Anglia egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon. Akik pedig egy kis hazaira vágynak azoknak ott lesz az Orient Fall zenekar, akiknek ütős új albumát már mi is bemutattuk nektek, valamint frontemberükkel is készült interjúnk.

FILM – Egy őrült pillanat

Mikor? //// március 10.

A december-januári amerikai filmes döping után itt egy újabb francia film, amelynek ajánlóját szintén olvashattátok már nálunk: két apa, és két lányuk, egy közös nyaralásra mennek, ami számítások ellenére teljesen felkavarja a kapcsolatukat. Komikus és tragikus szituációk követik egymást, amolyan franciásan, stílusosan. Aki odavan Vincent Cassel rosszfiús bájáért, annak kötelező!

KONCERT – Beat Dis, Belau

Mikor? Hol? //// március 12.20:00, GMK

A tavalyi évben az Island of Promise c. számukkal berobbant Belau, most a Gozsdu Manó Klubban ad koncertet. Kedves Péter, aki interjút is adott nekünk a kezdetekről, időközben Buzás Krisztiánnal és Matos Gergővel kiegészülve egy háromfős zenekarrá nőtte ki magát, ahol a fellépések alkalmával az énekdallamokat Szécsi Böbe kelti életre. Rajtuk kívül fellép még a Beat Dis, amely 2002 júniusában alakult Szombathelyen Csigó Tamás vezetésével. 4 sikeres album és számos remek videó fűződik a nevükhöz, 2008-ban Fonogram díjra jelölték az év hazai dance vagy electro albuma kategóriában őket.  

KONCERT – Honeybeast

Mikor? Hol? //// március 13.20:00, Barba Negra Music Club

A Legnagyobb hős c. számmal berobbant Honeybeast most arra vállalkozik, hogy megtöltse a Babra Negrát, és egyelőre igen jól haladnak. Az új lemezük, a Bódottá nemrég startolt el, régebbi számaikat pedig a rádiók továbbra is megunhatatlanul játsszák, szóval, aki velük tombolna egy dallamos koncert erejéig, ott a helye!

KONCERT – Palya Bea “Tovább Nő” lemezbemutató koncert

Mikor? Hol? //// március 18. 20:00, Akvárium Klub

Tovább a két évvel ezelőtt megjelent, nagy sikerű Nő című lemez által megkezdett úton, Palya Bea új lemezével folytatja az önmaga által teremtett hagyományt. Önmagában és ugyanakkor a bennünk felmerülő kérdéseket is boncolgatja. A Tovább Nő című lemezén dalírói munkásságának egy még kifinomultabb és érettebb szakaszát ismerhetjük meg. A koncertjein varázslatos hangulatot teremtő énekesnő március 18-án lép fel az Akváriumban.

PROGRAM – Változtass most! – workshop a Lendület magazin szervezésében

Mikor? Hol? //// március 19. 14:30

Múlt havi teadélutánunk sikerén felbuzdulva újabb programmal készülünk, most a változás tematikájában: Nem vagy benne biztos, hogy merre is tartasz? Azt érzed, hogy a belső iránytűd megzavarodott? Vannak álmaid, de valami mégis visszatart? Gyere el a Lendület Magazin első Workshopjára, és mi felpörgetünk! Mi jól tudjuk, hogy mennyire nehéz a változás, mennyire félelmetes felvállalni az álmainkat, de azt is tudjuk, hogy együtt sokkal könnyebb! Kezdd velünk a tavaszt, kezd velünk a változást MOST!

FILM – Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

Mikor? //// március 24.

A szuperhősök elárasztották a mozivásznat, most épp a DC képregény univerzum két legikonikusabb szereplője csap össze, Batman és Superman. Látvány tuti lesz, a többiben már kicsit szkeptikusabbak a rajongók, de a remény hal meg utoljára, hogy ez igenis jó kis film lesz. A filmben feltűnik a gyönyörű Wonder Women és a kissé őrült, de ugyanakkor szórakoztató Lex Luthor is… Meglátjuk, bizakodunk!

FILM – Hétköznapi titkaink

Mikor? //// március 24.

A kicsit sutára fordított magyar cím ellenére, ez igen érdekes drámai filmnek ígérkezik: a sztori szerint három évvel a neves háborús fotóriporternő halála után egy kiállítás szervezése újra összehozza az elhunyt anya családját. Az apa azóta egyedül neveli kisebbik fiát, aki mind jobban eltávolodik tőle. Nagyobbik fia várandós feleségével él együtt, és hosszú idő után tér vissza ismét a szülői házba. A fotók válogatása közben régi sebek szakadnak fel, s váratlan titkok kerülnek napvilágra.

KONCERT – FISH! – Idő van lemezbemutató

Mikor? Hol? //// március 27. 20:00, A38

Legújabb lemezét mutatja be az egyre népszerűbb FISH! zenekar az A38-on. Talán ők a legjobb példa arra, hogyan lehet egymástól látszólag távol eső stílusokat kitűnő egésszé gyúrni: a rocktól a funkon át a metálig, mindezt érthető, popköntösbe bújtatott számokkal.

PROGRAM – Slam Poetry Budapest Klub

Mikor? Hol? //// március 31.19:30, Ankert

A szokásos slameste az Ankertben, lesz verseny és open mic is, nevezni március 1-től lehet. A mostani téma: Ezek a Te szavaïd /Open Mic Saiidal, házigazdák: Hugee & Zeek, DJ Chi Korea. Minden lelkes slam rajongó egyedet szeretettel várnak!