Lendületbe hoz – Szeptember

Lendületbe hoz – Szeptember

Hát ez is elérkezett, hogy elkezdtek sárgulni az első falevelek, és újra 8 órára siető kis lurkóktól lesz hangos a reggeli város. Elbúcsúzunk a nyártól, de annál jobban várjuk az ősz mit hoz ki magából. Az  ablakon egyre többször kopogó eső mellett lesznek pop és rock dallamok, festői kiállítás, könyvmustra,  filmek és persze slam. Én imádom a hűvös szeptember minden pillanatát, ti se csak otthon üljetek, hanem vágjatok bele az őszi nyüzsgésbe. Nem, a sorok nem direkt rímelnek. Valahogy így alakult. Lássuk hát mi a kínálat!

Szeptember 1-2.

[highlight color=”green”]KONCERT[/highlight] – Red Hot Chili Peppers 2016

Hol? Budapest Aréna

Kalifornia rock fenegyerekei újra Budapesten, s rögtön nem is egy, hanem két koncerttel a nagy érdeklődésre való tekintettel.  Az igazi rajongók már nyilván év elején betáraztak a jegyekből, de talán egy-két jegy akad még elfekvőben, hogy élőben hallhassátok a By The Wayt, a Californicationt vagy a Can’t Stop-ot.  Állítólag a srácok is nagyon jófejek, épp a minap hallgattak bele egy magyar együttes, a Qualitons koncertjébe, csak úgy kedvtelésből és bratyiztak a közönséggel,  úgyhogy az tuti, hogy remek buli lesz.

[highlight color=”orange”]FILM[/highlight] – A remény receptje

Aki már nagyon unja a nyári blockbuster és képregény filmeket és valami egészen új ízre vágyik, azoknak biztos nem lesz csalódás ez a japán alkotás. A történet szerint egy palacsintázót vezető férfi találkozik egy idős nővel, aki frenetikus saját készítésű receptjével meggyőzi, hogy hagy dolgozhasson nála. Itt veszi kezdetét kapcsolatuk, ami jóval túlmutat a sütés-főzésen és a palacsintázó sikere mindkettőjüket megváltoztatja.

Szeptember 3.

[highlight color=”blue”]PROGRAM[/highlight] – Könyvmustra [beszélgetés & dedikálás]

Hol? Jelen Bisztró

A Colorcom kiadó és Lendület magazin első nagy beszélgetős könyvmustrája, amelyben a kiadó legutóbbi újsondágait valamint már régebbi könyveket is a kezetekbe vehettek, valamint dedikáltathatjátok a szerzőkkel. Biztosan ott lesz Albert Tímea, Babrik Alexandra, Szilágyi Heléna, Kálomista Bence és még sokan mások. Részletek a linken!

Szeptember 6.

[highlight color=”blue”]PROGRAM[/highlight] – Csurka Eszter, A múltnak soha nincs alternatívája

Hol? A38

Csurka Eszter legújabb kiállításának címe idézet Bartis Attila Nyugalom című regényéből. A művésznél visszatérő motívum, hogy egy-egy irodalmi idézetet választ művészeti projektjeihez. Látszólag naivan, kontextusból kiragadva, játékosan, mint talált tárgy építi be műveibe ezeket a kiragadott gondolatokat, sorokat. A kiállítást Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztályának vezetője nyitja meg. A megnyitón az ArusenKaa formáció zenél.

Szeptember 8.

[highlight color=”orange”]FILM[/highlight] – Florence – A tökéletlen hang

Végre egy előzetes, ami nem lövi el a film legnagyobb poénját: Florence nagyon szeret operát énekelni, ám nincs meg hozzá az a fajta képzettsége, ami a nagy énekeseket jellemzi. Ennek ellenére bátran néz szembe az ismerősök csodálatával és utálatával, férje is támogatja ebben. A baj ott kezdődik, amikor Florance a fejébe veszi, hogy nagyközönség előtt adja elő tudását… Vajon sikerül elkápráztatnia mindenkit? Elég a lelkesedés ahhoz, hogy sikeresek legyünk? A filmből biztos választ kapunk erre is.

Szeptember 13.

[highlight color=”green”]KONCERT[/highlight] – The Tallest Man On Earth

Az európai Bob Dylanként emlegetett svéd Kristian Matsson, egyedi és kicsit sötétebb tónusú zenéi miatt egyre többen kedvelik világszerte. Az indie-folk üdvöskéje tavaly jelentette meg negyedik nagylemezét és először látogat Budapestre. A konceret a The Tarantula Waltz /S/ nyitja majd meg. 

Hol? A 38

Szeptember 16.

[highlight color=”blue”]PROGRAM[/highlight] – Eleven Ősz 2016 – 1 művész 1 költő

Hol? Bartók Béla Boulevard

Az Eleven Ősz összművészeti fesztiválsorozat részeként a közkedvelt 1 művész projekt küldetése, hogy különböző művészeti ágak között párbeszédet teremtsen. Hogyan vizualizálható egy költemény? Milyen történetet mond el egy kép? Ez alkalommal a kiállításon 11 képzőművész és 11 költő közösen hozza létre alkotásait, azaz a projkethez csatlakozott alkotók egymás műveire reflektálnak az általuk készített alkotásokkal.

[highlight color=”green”]KONCERT[/highlight] – Margaret Island

Hol? A38

A Margaret Island a fesztiválos időszak után ismét az A38 hajóra száll és varázsolja el a közönséget még a nagy pihenés előtt. Ha szeretnétek jegyet, feltétlenül nézzetek rá időben, tavalyi lemezbemutató koncertjükre ugyanis rekordidő alatt fogytak el a jegyek. Addig is hangolódjunk a várható őszi időre egyik legédesebb slágerükkel… 

Szeptember 22.

[highlight color=”orange”]FILM[/highlight] – Idegpálya

Amikor először láttam ezt a trailert elsőre a Hunger Games ugrott be, legfőképp a záró képsora miatt, de ez a film azért mégis kicsit más. Egy új applikáció hódítja meg a fiatalokat, amiben választanod kell: csak néző vagy játékos lehetsz. A nézők hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb feladatokat találnak ki a játékosoknak, akik a teljesítésért pénzt kapnak. De amikor egyre durvább megpróbáltatásokon esik át a két főszereplőnk, akkor jönnek rá, hogy lehet ez már több mint egyszerű játék…  Reméljük az akción kívül egy érdekes társadalomkritika is kisülhet a filmből, szóval minden esély megvan rá, hogy szórakoztató ugyanakkor tanulságos lesz. 

Szeptember 23.

[highlight color=”blue”]PROGRAM[/highlight] – 5. Slam Poetry OB – Előválogató

Hol? Anker’t

A nyári pihenések után újraindul az Anker’tben is a slamidőszak, nem mással mint az Országos Slam Poetry Bajnokság előválogatójával. Aki meg akarja méretni magát még nem késő jelentkezni, de nézőként is remek szórakozás, én már csak tudom

[highlight color=”green”]KONCERT[/highlight] – Vad Fruttik

Hol? Budapest Park

Akik inkább még a szabadban töltenék szeptember utolsó napjait semmiképp ne hagyják ki a Vad Fruttik koncertet a Budapest Parkban. Messze lesz még az a jövő tavasz, hogy újra lássuk Likó Marcit és csapatát, úgyhogy tartalékoljuk az élményt későbbiekre.

Szeptember 29.

[highlight color=”orange”]FILM[/highlight] – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Tim Butron mostanában annyira nem remekelt, de itt az esély a szépítésre: a nagysikerű regénytrilógiájának első része a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei most az ő tolmácsolásában érkezik a mozikba. Különleges tehetséggel megáldott gyerekek és rengeteg kaland… Reméljük elég lesz, hogy lenyűgözze a nézőket, nem csak a látvány, hanem a történet is. Izgatottan várjuk!