Lépések az álmok felé – barátságból közös vállalkozás: Wildpastel

Lépések az álmok felé – barátságból közös vállalkozás: Wildpastel

Az utóbbi időben egyre többször ér minket a megtiszteltetés, hogy a divatvilágban is megvethetjük a lábunkat, és olyan művészeket faggathatunk arról a bizonyos rögös útról, akik már saját márkanévvel, üzlettel rendelkeznek, és nagyon sokan ismerik a nevüket.

„Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem.”(Giorgio Armani)

Most a Wildpastel márkanév két alapítóját kérdezgettem arról, hogy minek köszönhetik a sikerüket, és hogyan is jutottak el idáig.
Azt kell mondanom, hogy egyre inkább erősödik bennem az érzés, hogy a divatvilágban nagyon nehéz boldogulni. Mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, valami olyannal ami egyedi, ami rögtön magával ragadja az embereket, és képesek azt abban a pillanatban befogadni, amint meglátják. Hiszen ha elsétálunk egy kirakat előtt, akkor vagy rögtön beleszeretünk egy ruhába, és azonnal magunkénak akarjuk, vagy pedig azt észre sem véve továbbmegyünk.

Elképesztő kreativitás és bátorság jellemzi azokat a művészeket, akik ebben a világban tevékenykednek. Sokszor bele sem gondolunk mikor reggel felöltözünk, hogy másnak az egyénisége, a véleménye, a gondolatai vannak beleszőve azokba a ruhadarabokba melyeket nap, mint nap viselünk. Minden egyes alkalommal valakit magunkkal viszünk és általa válhatunk önmagunkká, fejezhetjük ki a saját érzéseinket.

1504966_885117724855315_8302613671842422663_n

„A wildpastel születése számos közös gondolat életre hívásának eredménye. Alapítói, Tóth Cecília Tünde és Garamvölgyi Eszter a Modart Művészeti és Divatiskola falai között kötöttek szoros barátságot. A wildpastel 2011 nyarán született, sok-sok tervezgetés és egy hirtelen felbukkant projekt kapcsán. A wildpastelben két eltérő egyéniség olvasztotta össze elképzeléseit, ötleteit öltözékek formájában.
A wildpastelben a maximalizmus párosult a precizitással, a tett az ábránddal, a kaland a sóvárgással, a mese a valósággal. A márkát a könnyedség, letisztultság jellemzi, egy kis játékossággal fűszerezve. Ruháinkkal kellemes, fesztelen érzést, ugyanakkor igényes és csinos megjelenést kínálunk.” (Forrás: http://www.wildpastel.com/)

1457708_681135865253503_914236759_n

Garamvölgyi Eszter és Tóth Cecília Tünde

Olvastam a bemutatkozótokban, hogy a Modart Művészeti és Divatiskolában barátkoztatok össze. Mondjátok, hogy jött a közös vállalkozás ötlete?

Mindketten nagyon céltudatosan mentünk az iskolába. Tudtuk, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni és a megfelelő tudást és gyakorlatot szeretnénk megszerezni az iskola által, amellyel elindulhatunk azon az úton. amiről mindig is álmodtunk. Sokat beszélgettünk a terveinkről. Már jóval a diploma megszerzése előtt tudtuk, hogy szeretnénk egy saját márkát, majd jött egy felkérés, egy hostess ruha tervezésre, amit közösen készítettünk. Ez volt az első munkák együtt. Olyan jól sikerült, hogy rögtön utána megalapítottuk a wildpastelt és megterveztük az első őszi kollekciót 2011-ben.

11226569_1010709942296092_6985271296071225053_n

Mesélnétek a kezdetekről?

Nagyon izgalmasak és tanulságosak voltak az első évek. Az első kollekciónkat a konyhaasztalon, a másodikat már egy kölcsönkapott irodában készítettük, ahol nappal irodai munka folyt, így csak éjszaka tudtunk varrni, dolgozni. Folyamatosan cipeltük az eszközöket, anyagokat, már meglévő ruhadarabokat, szabásmintákat a hátunkon. Haza és vissza. Persze mindeközben nagyokat mulattunk magunkon, de kitartóak voltunk. 🙂 Szépen lassan épült fel az egész. Eleinte a WAMP-on árultunk, majd megtalált minket a Mono, ahol –többek között- ma is vagyunk. Majd szép sorban találtak meg minket illetve, mi is kerestünk új értékesítési lehetőségeket. Ezután kicsit felpörögtek az események, és több üzletben is elérhető volt a márkánk.  Eközben alakultak a dolgok, és lett egy igényeinknek megfelelő showroomunk, amely felváltotta az addigi izgalmas ugyan, de meglehetősen fárasztó „hontalan” munkavégzést. A showroomban szalonrésszel, szabóasztallal, gépparkkal, árukészlettel és kényelmes körülmények között folytathattuk a wildpastel ruhák tervezését és a márka építését.

12311200_1083727401661012_5402697850950453668_n

Wildpastel… Honnan a név?

A wildpastel fantázia név, kettőnk merőben eltérő személyiségének ötvözete. Szerettünk volna egy olyan nevet kitalálni a közös márkánknak, ami abszolút mi vagyunk, ami mindkettőnket jelképez, ezáltal azt a stílust, amit mi képviselünk, így született a wildpastel márkanév.

A munkában is akkora az egyetértés köztetek, mint a barátságban? Vagy a kettőt inkább nem keveritek? Ha esetleg nézeteltérés van köztetek, az a barátságotokra is kihat?

Ez is folyamatosan alakult az évek során. Ma már sokkal jobban össze tudjuk hangolni kettőnk elképzeléseit, mint az elején. Az évek alatt összecsiszolódtunk, így nagyobb az egyetértés mind a munkában és a magánéletben is. Nehéz a kettőt nem keverni, de próbálunk erre nagyon odafigyelni.

„A divatnak nem az a lényege, hogy mi illendő. Az öltözködés sokkal élvezetesebb, ha téged tölt el örömmel.” (Alexander Wang)

10403902_1060313357335750_8381920522600945925_o

Mi szokott megihletni titeket? És ha már itt tartunk… Mi inspirált titeket a 2015-ös őszi-téli kollekció elkészítésekor?

Ihlet bármi lehet, amire éppen fogékonyak vagyunk. Nyitott szemmel járunk a világban és a minket ért hatásokból építkezünk. Lehet ez bármi. Egy fotó, film, zene, egy megragadó pillanat, egy tárgy. A forrás határtalan. Az idei őszi-téli kollekciót egy igény (kis fekete) és egy a nyári kollekcióból kapott sziluett ill. minta ihlette. 

Ez itt a mysweetestheaven-ről van:

„Sok embertől hallottuk az utóbbi időben, hogy nehezen találnak olyan elegáns fekete ruhát, mely a hétköznapokban és alkalmakkor is egyaránt megállja a helyét. Ebből a gondolatból kiindulva az egyik fő inspirációnk a fekete szín lett. Mivel én is nyughatatlan vagyok és szeretek egy kis játékosságot belevinni a kollekcióinkba, így állat mintával bolondítottuk meg a darabokat. Jellemző rá továbbá a monokróm színvilág, szín-azonos minták és a különleges szabásvonalak. Az aszimmetria nem csak a sziluettekben, de a szabásvonalakban is felfedezhető.”

Mesélnétek a munkafolyamatokról?

A munka az inspirációval kezdődik, ha összeállt a fejünkben a kép a következő kollekcióról, akkor elkezdünk rajzolgatni és anyagokat gyűjteni, majd a sok terv és a sok anyag közül kiválasztjuk a legjobbakat, majd összepárosítjuk őket (talán ez a legbonyolultabb). Ha megvannak az anyagok, és a formák, elindulhat a modellezés, aztán a szabásminták is elkészülnek, majd kezeink alatt az első mintadarabok. Ezeket felpróbáljuk, sokszor teszteljük, azaz viseljük őket. Ha mindent rendben találunk a kész és esetlegesen visszajavított szabásminták alapján, az anyagok kiszabásra, szériázásra kerülnek, és indulhat a varratás/gyártás.

Mi volt az eddigi legőrültebb ötletetek?

Nem publikus! 🙂

Mire vagytok (eddig) a legbüszkébbek?

Arra, hogy önerőből, a nulláról indulva sikerült felépíteni a márkánkat. Mindig meglepődünk, ha számunkra teljesen idegen emberektől halljuk, hogy ismerik a wildpastelt. Ez boldogsággal tölt el minket és erőt/energiát kapunk a lendületes folytatáshoz.

Ha néhány mondatban meg kéne fogalmaznotok azt, hogy milyen volt az út, ami idáig elvezetett, mit mondanátok?

Pont olyan, mint amikor egy új kollekció tervezése közben vagyunk. Érzelmi hullámvasút, sok kétely, válaszok keresése, döntések tömkelege, és a végén végtelen boldogság, és büszkeség érzése.

11665621_1004977462869340_7558520216873612296_n

Mit terveztek a jövőre nézve? Van valamilyen nagy célkitűzésetek?

Szeretnénk tovább terjeszkedni, még több boltban látnánk szívesen az általunk tervezett ruhadarabjainkat, illetve nagy álmunk egy olyan showroom, melyet  a saját ízlésünk szerint alakíthatunk ki, és a mostanival ellentétben, Budapest frekventált helyén található. A megjelenő kollekcióink mellett szeretünk egyedi kívánságokat is teljesíteni. A jövőben jóval több ilyenre is számítunk hiszen kapacitásunk van rá!!!

Ha egy szárnyait bontogató divattervezővel beszélgetnétek, milyen tanácsokkal látnátok el?

Legyél nagyon kitartó és az álmaidat soha ne add fel!

Köszönjük szépen a lányoknak az interjút, és azt, hogy megengedték, hogy kicsit bekukkanthassunk a kulisszák mögé.

Kapcsolódó linkek:
Az elérhetőségeikkel kapcsolatban itt találtok információkat. 
Weboldaluk 
Facebook 

 

A képek forrása: https://www.facebook.com/wildpastel/

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/