Majd ha csontok hullnak az égből! – ajánló Acsai Roland Csonthavazás c. könyvéről

Majd ha csontok hullnak az égből! – ajánló Acsai Roland Csonthavazás c. könyvéről

Acsai Roland neve szépirodalmi, fordítói, illetve a gyermekirodalmi berkekben is nagy tiszteletnek örvend, számos államilag elismert díj és ösztöndíj nyertese, mint példának okáért a Radnóti-díj és a Bárka-díj. Nem egy műve jelent már meg többek között a Főnix Könyvműhely gondozásában a Jin ​és Jang, amely egy lírai fantasy, a Holnap Kiadó által kiadott A ​betondzsungel könyve, valamint a Csipkerózsika, amely a Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, továbbá az L’Harmattan kiadó jóvoltából a Szellemkócsagok című verses kötet. Fordításaival is óhatatlanul összefut az ember, hiszen a Rick Riordan könyveket, Darren Shan egyes regényeit, sőt a mostanában felkapott Ragadozó városok című sci-fi kötetet is ő ültette át magyar nyelvre. Színes egy paletta, amelynek egy újabb szín foltját, a Napkút Kiadónál megjelent Csonthavazás c. regényt olvastam. Fogadjátok szeretettel a regényről készült ajánlómat, amit ezúton is köszönök a kiadónak!

forrás: Irodalmi Jelen

A posztapokaliptikus és disztópikus történetek nagy népszerűségnek örvendenek a külföldi, de a magyar könyvpiacon és a szerzők körében, nem csoda, hogy Acsai Roland is kedvet kapott kalandozni egy világvége utáni bolygón. A Csonthavazás egy olyan képzeletbeli városba repít, ahol nem történt kézzel fogható világégés, vagy katasztrófa, a változás az emberek lelkében zajlott le, ezt követően pedig angyalok csontjai kezdtek el hullani az égből. Ez az alapötlet nagyon megfogott, kifejező és erős szimbolikát hordoz. A jó és a rossz harca, amely az égben az angyalok között, a földön az emberek lelkében zajlik.

Azt hitte, hogy a tényszerűséget a bölcsesség táplálja, de tévedett. A rossz tapasztalatokra alapozott bölcsesség puszta illúziótlanság, ami a csalódás talaján szökken szárba, és sohasem növekedhet akkora fává, ami eléri az eget, és sohasem növeszthet akkora gyökeret, hogy biztosan álljon.

forrás: moly.hu

Főszereplőnk Per, a ragadozó szemű végrehajtó, aki szembe fordul az osztaggal, amely ezt az élhetetlen helyzetet igyekszik fenntartani és az emberek szemét csukva tartani. Per hite meginog, kételkedni kezd a városon uralkodó osztag szándékaiban és cselekedeteinek helyességében. Összefut egy pici lánykával, Hannával, aki aznap veszítette el az édesapját, amikor Per életére is rátörnek, mert nem teljesíti a megbízói küldetését. Itt kezdődnek a bonyodalmak és a történet végéig tartó hajsza. Aki a szerelmi szálakat szereti, megsúgom, abban sem lesz hiány, amikor a osztag ellen harcoló szerzetesrend üdvöskéje, Ethümia is a színre lép.

A történet igazi téli kaland, bennem a decemberi tétova reggeleket idézte fel, amikor még álmosan botorkálok Budapest utcáin és megváltásra várok reménykedve, hogy valami jó is történhet ezen a napon.

Amikor az osztag mellett döntött, Per a csonthavazás mellett döntött. A saját csontjai mellett. Egyfajta kollektív pokol mellett, amihez már el sem kell kárhozni. Elég csak érzelmek nélkül járni az utcákat, gépiesen végezni a munkád, restnek lenni a jóra, elfelejteni az ideákat, lemondani a reményről. Belesüppedni valamilyen depressziónál is feketébb, jéghideg éjszakába.

A Csonthavazás nem egy hétköznapi történet, ereje a költői képekben és a nagy bölcsességekben rejlik, amelyeket zsánerirodalomban ritkán olvashatunk. Nem high fantasy, vagy hatalmas világépítéssel dolgozó epikus regényfolyam. Szívesen olvastam volna egy nagyobb volumenű változatát a történetnek, de így talán a zsánerben kevésbé járatos olvasóknak is emészthető,  mert nincs túl magyarázva és a nyelvezete letisztult, a sok fordulat pedig fenntartja a figyelmet. A Csonthavazás rövid történet, mesékre hajazó pörgő, kevésbé kifejtett jelenetek és akciók jellemzik. Kevés szereplővel operál, viszont a főbb szerepekben lévő karakterek kidolgozottak, múltjuk, motivációjuk és céljuk tökéletesen feltárul előttünk. Azok, akik szeretnek a sorok között olvasni és mély lélektani kérdéseket filozofálgatni, azt biztos jóllakat ez a szellemi csemege.

 

kiemelt kép forrása: http://www.somogyma.hu