Másodállást vállalt, hogy kiadhassa könyvét – interjú P.C. Harrisel

Másodállást vállalt, hogy kiadhassa könyvét – interjú P.C. Harrisel

Nagyon könnyű volt ezt az interjút leszervezni, az írónő rettentő közvetlen és kedves volt, válaszai pedig nagyon sok dolgot elárulnak személyiségéről. Kitartó és céltudatos, aki másodállást vállat, hogy kiadják a könyvét. Minden kezdő és már befutott író is példát vehet róla. P. C. Harris írónővel beszélgettünk. 

Elég dögös lett a borító, őszinte leszek, engem ezzel fogtál meg. Valahogy a könyvesboltban mindig beleakad a szemem. Miért pont rá esett a választás?

Hát igen, mindenkinek tetszik a borító. Ezúton is köszönöm Faniszló Ádámnak a munkáját! Eredetileg nem ez lett volna, ezért majdnem csúsztunk a (másodjára megbeszélt) bemutatóval is, de aztán sikerült megegyeznünk a nyomdába küldés előtti estén. Én amolyan “aludjunk rá egyet” típus vagyok, de most nem volt erre idő, úgyhogy feltelefonáltam a családot és kikértem mindenki véleményét. Mivel nekik tetszett, hát ez maradt. Egyébként sokáig a könyv címe sem az Árnyoldal volt. Egyszerűen “a könyv” és a “Mr. Kék szem” címet kapta a laptopomon.

Mi a te történeted? Hogy született meg ez a könyv?

A középiskolás fizika tanárom az oka legfőképp mindennek. Pár éve megcsillant előttem egy plexi és erről bevillant a fizika óra, ahol végzősként a prizmáról tanultuk. Tudni kell, hogy a tanár úr fiatal korában szerelembe esett az egyik diákjával, akit az érettségi után feleségül vett. Aztán jöttem én, az örök romantikus lelkemmel, és elkezdtem ezen a témán gondolkodni. Mivel általában megbíznak bennem az emberek ezért szemetesládának használva sok történetet hallok innen – onnan. Ezek után beleképzeltem magam az adott szituációkba, és ezeket ráaggattam a karaktereimre. Tanulság: soha ne bízz meg egy íróban! 

Mennyi idő volt megírni?

Az Árnyoldal egyharmada gyorsan készen lett, de utána fél évig nem foglalkoztam vele. Később elővettem és tovább írtam. Aztán amikor azt hittem, hogy készen vagyok, akkor megkerestem az Álomgyár kiadót, akik ugyan válaszoltak, de én akkor ezt nem láttam valamiért. Elkönyveltem magamban, hogy jó, hát akkor ennyi volt. Aztán négy hónap múlva meguntam, hogy folyamatosan David (az egyik főkarakter) járt a fejemben, ezért újra elővettem a kéziratot. Addig nem hagyott békén, míg újabb hét fejezetet nem írtam hozzá. Összességében két évembe telt, míg befejeztem.

Milyen nehézségekbe ütköztél a megírástól a kiadás pillanatáig?

Hirtelen nagyon kevés lett az időm. Mikor felhívtam a kiadót és Nagypál Viktor elmondta, hogy ez mennyibe fog nekem kerülni – mert, hogy magánkiadásról volt szó -, egyből másodállást vállaltam. A szerkesztett változatot a szüneteimben néztem át, vagy a két munka közötti 10 percemben. Az alvásból is lecsíptem pár órát, így általában 4-5 órákat aludtam, de határidőre készen lettünk. Mivel külföldön élek, innen intéztem mindent, de ez a kisebb nehézség volt. A nagyobb, a főnököm volt, aki nem engedett el a könyvbemutatómra. Előtte már megvettem a repülő jegyet, és a kiadóval is le volt beszélve minden. Végül pár nappal későbbre tettük a bemutatót, ami már mindenkinek megfelelt.

Mennyire egyszerű manapság egy kezdő író helyzete?

Nem mondanám, hogy nagyon nehéz, hiszen én is itt vagyok. Azt veszem észre, hogy manapság egyre jobban karolják fel az első könyves írókat, szóval biztos könnyebb a helyzetünk. Megélni ugyan nem tudunk az írásból – még a befutottak közül se mindenki -, de én már annak is örülök, ha az emberek megismerik az írói nevem és pozitív érzéseket váltok ki belőlük.

Sokat házaltál a kéziratoddal?

Egyáltalán nem. Szerencsés vagyok, mert elsőre sikerült. Na, jó másodjára, de ugyanannál a kiadónál. Alaposan utánajártam a kiadóknak, és két lehetőséget találtam jónak. A Könyvmolyképzőre és az Álomgyárra esett a választásom. Akkortájt olvastam el Borsa Brown első könyvét, aki az Álomgyár írónője volt, így ez döntött.

Mit tanácsolnál a kezdő íróknak?

Sok türelemre, kitartásra és pénzre van szükség egy könyv kiadásához. Szóval jól gondolják át, ha nem akarják elfecsérelni a pénzüket és az idejüket. Én az elejétől a profizmust kerestem, nem érdekeltek az anyagiak. A könyvírás egy hosszú távú befektetés. Emiatt előtte jó eldönteni, hogy mennyi embert akarunk elérni az írásainkkal és ahhoz mérten találni egy kiadót. Véleményem szerint jobb egy drágább kiadóhoz fordulni, aki profi munkát végez a kéziratunkkal és nem mellesleg jó kapcsolataik vannak.

Kinek ajánlanád a könyvet?

Azoknak ajánlom, akik szeretik a romantikus regényeket, és nem elégednek meg egy csókkal a könyv végén. Vagyis azoknak, akik szeretik az izgalmas erotikát.

Hogy kapcsolódott be az írás az életedbe?

Mindig is szerettem fogalmazásokat, verseket írni. Volt egy füzetem a plátói szerelmeimhez íródott verseimmel. Tinédzserként írtam pár horror témájú novellát is, de mivel a romantika közelebb állt már akkor is hozzám, nem fejeztem be őket. Mindig is sokat olvastam, hetente 2-3 könyvet fogyasztottam el a tanulás mellett, úgyhogy a könyvek világa már régen magába szippantott.

P.C. Harris: Árnyoldal

P.C. Harris: Árnyoldal

Mindig is író akartál lenni vagy vannak az írás mellett más terveid is?

Dehogy! Eredetileg rendőr akartam lenni, aztán inszektológus, majd plasztikai sebész. Mindig attól függött, hogy milyen kedvem volt. Most úgy gondolom, hogy íróként sikerült megtalálnom önmagam.

Kiket tartasz példaképeidnek?

Sokan vannak, akiknek az írásai irigylésre méltóak, de nem mondanám őket példaképnek. Legutóbb (nagy meglepetésemre), R. Kelényi Angelika vett le a lábamról. Igaz, eddig csak két könyvét olvastam, de a nyelvezete azonnal magába szippantott. Kedvenc külföldi íróim: Sylvia Day, J.R. Ward, és Danielle Steel.

Miből inspirálódsz?

Ez közhelyes lesz, de az életből. Persze vannak olyan helyszínek, vagy tevékenységek, amik segítenek, hogy könnyebben elkapjon az ihlet. Több nemzetiségű emberekkel dolgozom együtt, és szeretem hallgatni a saját történeteiket. A legutóbbi ilyen beszélgetéskor konkrétan megszületett bennem egy karakter, akiről reményeim szerint egy könyv is készül majd.

Lesz folytatása a regénynek vagy másfelé veszed az irányt?

Gondoltam rá, hogy lesz folytatás, az olvasók nagyon szeretnék. A jövőben majd meglátjuk. Jelenleg egy másik kéziraton dolgozom.

Akkor várható új szerzemény! Hol tart most ennek a folyamata? 

Igen, mint az előbb említettem, kisebb szünetekkel már lassan egy éve dolgozom rajta, hiszen az Árnyoldal megjelenése miatt a háttérbe kellett szorítanom. Ha minden jól megy, akkor jövő nyáron megjelenik. Az előzőhöz hasonlóan ez is romantikus, erotikus kötet lesz.

Köszönjük a válaszokat! 

A könyvről többet ezen a linken olvashattok!

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"