Meríts lendületet – interjú Salamon Kittivel

Meríts lendületet – interjú Salamon Kittivel

Kitti blogjával nemrég már találkozhattatok egy ajánló keretében. Nagyon megragadott a szemléletmódja, maga az a rácsodálkozás, ahogyan a világra tud tekinteni. Most a vele készült interjúban alkalmunk nyílik közelebbről is megismerni őt és tevékenykedését.

Mesélj egy kicsit a művészetedről! Mit jelent számodra?

Csak nemrég kezdtem el, de máris szenvedélyemmé vált a blog. Ha épp nem írok, akkor ötletet gyűjtök, inspirálódok vagy fejben fogalmazok. Mindig kell, hogy legyen nálam papír, toll vagy ha nincs, akkor egy telefonos notesz alkalmazásba jegyzetelek. Sokszor felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon miért nem volt számomra már korábban egyértelmű, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom? Erre még nem találtam választ, de most már biztos vagyok benne, hogy nekem az írás a hivatásom.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Mindig nagy örömmel tölt el, amikor egy-egy mesém publikálásra kerül a Szitakötő magazinban, mert tudom, hogy a gyerekek kezébe kerül majd és mosolyt fog csalni az arcukra. Emellett büszke vagyok arra is, hogy a munkáim idén bekerültek a Mesém c. mesekönyv 9. kötetébe és, hogy aranyokleveles illusztrátorként díjazott is lettem.

Visszatérve a blogra, nagyon örülök neki, hogy végre egyneművé tudtam gyúrni és el tudtam indítani. Tudom, hogy még korántsem tökéletes, de minden nap sokat dolgozom rajta, hogy olyan legyen, mint amilyennek megálmodtam. Mindent, amit ezzel kapcsolatban csinálok, sosem tanultam, egyrészt ösztönösen jön, másrészt pedig autodidakta módon sajátítom el.

Hogy jött az ötlet, hogy meséket írj? Mi inspirál ilyenkor?

Ez a véletlen műve volt, már ha léteznek egyáltalán véletlenek. 🙂 A neten egyszer csak a szemem előtt termett a Szitakötő gyermekmagazin meseíró pályázata, amivel rögtön szimpatizálni kezdtem, ugyanis igényesnek tartottam az oldalt, tetszettek a témák és a publikált írások stílusa is. A náluk megjelenő mesék rendkívül különlegesek, modernek és látványosak. Azt gondoltam, hogy miért ne írhatnék én is egyet? Meseíráskor mindig a felnőtt világból ragadok ki egy darabot, amit aztán lefordítok gyereknyelvre, azaz igyekszem kiszínezni, viccessé és szerethetővé tenni. Ilyenkor az inspirációt a hétköznapokból, a saját gondolataimból, érzéseimből merítem, és persze sokat olvasok előtte a megadott témával kapcsolatban. Keresem a különleges szavakat, kifejezéseket és sokszor szólásokat, közmondásokat vagy népmesei elemeket is beleszövök a történetbe.

Mi fogott meg a mesék világában?

A mesékben minden lehetséges és végül mindig a jó győz, mert ott minden esetben igazságot szolgáltat az élet. Ebben a világban minden rendkívül különleges, telis-tele van varázslattal, csodákkal és nem mindennapi tárgyakkal. Hozzám sokkal közelebb áll ez az álomszőtte világ, mint az, amelyikben a racionális dolgok dominálnak. Úgy gondolom az ember arra lett teremtve, hogy nagyokat álmodjon és a fizikai világban megvalósítson mindent, ami megszületik a képzeletében. Végső soron a mesékben is ez a fajta mérhetetlen fantázia ragadott meg, amely képes megszínesíteni a hétköznapok szürkeségét.

Salamon Kitti illusztrációja

Salamon Kitti illusztrációja

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

A blogom egyik fő témája a pozitív gondolkodás, amire azt gondolom, hogy manapság egyre inkább szüksége van az embereknek. Én alapvetően is egy pozitív ember vagyok, hiszek abban, hogy a világ egy klassz hely – nem véletlenül lett ez az oldalam mottója. Bármikor, amikor tollat vagy inkább billentyűzetet ragadok, akkor optimizmussal pecsételődnek meg az írásaim és ez az, amit adni szeretnék az olvasóknak.

Ahogy mondtad is, blog egyik alappillére a pozitív gondolkodás. Mi a véleményed, hogy viszonyulunk manapság ehhez a témához? Miben tud ez hozzáadni az emberhez?

Szerintem manapság egyre inkább előtérbe kerül a tudatos gondolkodás és egyre többen kezdünk el foglalkozni azzal, hogy ez által miként tudjuk jobb irányba terelni az életünket. A pozitív gondolatok pozitív érzéseket, azok pedig pozitív tetteket szülnek, és én ezt tartom a boldog, kiegyensúlyozott élet titkának. Szerintem nincs ember, akinek ne lenne igénye arra, hogy ezt elérje. Persze tisztában vagyok vele, hogy sokan vannak olyanok is, akik csak legyintenek és egy nagy értelmetlen humbuknak tartják az egészet. Ahhoz, hogy a pozitív gondolkodást értékelni tudjuk, és be tudjuk építeni a mindennapjainkba, először is be kell látnunk, hogy az életünkért egyedül mi magunk vagyunk a felelősek, mégpedig a gondolataink, az érzéseink és a tetteink által. Amíg ezt tagadjuk vagy elutasítjuk, addig nincs esély rá, hogy pozitív irányban változzon az életünk.

Mik a kedvenc témáid akár mesék, akár a bloggal kapcsolatban?

A mesékkel kapcsolatban bármi is legyen a téma, mindig izgalmas számomra megvizsgálni, kibontani és egy történetet kreálni köré. A blogon sincs konkrét téma, ami a kedvencem lenne, szívesen írok mindenről, ami megérint vagy foglalkoztat. Ha mindenképpen ki kellene emelnem néhányat, akkor az talán az utazással, az életmódváltással és a párkapcsolattal kapcsolatos bejegyzések lennének. Ezek mellett szeretek az általam újonnan felfedezett termékekről, szolgáltatásokról is írni, legyen az egy könyv, weboldal vagy egy kreatív tárgy. Hozzá kell tennem, hogy még nem minden téma kap szerepet az oldalon, tervben van ugyanis, hogy a későbbiekben a lakberendezéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatos írások is teret hódítanak majd maguknak.

Az oldalad mottója, hogy a világ egy klassz hely. Neked melyek a kedvenc helyeid?

Hú, sok van. 🙂 Hogy saját magamban is jobban tudatosuljanak, januártól elkezdtem gyűjteni azokat a helyeket, melyekre jó lenne eljutni, ezek a blogra is folyamatosan felkerülnek. Úgy gondolom, mindegyik helyben van valami csodálatos, ami a másikban nincs, úgyhogy nem szeretnék kiemelni egyet sem. Annyit viszont elárulok, hogy ez egy végtelen hosszúságú lista lesz, ugyanis mindig akad a világnak egy csodálatos szeglete, ami csak arra vár, hogy az ember felfedezze magának és élményeket szerezzen ott.

Mi a legfontosabb számodra?

Rettenetesen maximalista vagyok, így nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy minden szó, kép, gondolat a helyén legyen, de fontos számomra az is, hogy amit csinálok, az jól nézzen ki és összességében egy egészet alkosson.

Mi az, ami boldoggá tesz?

Ha szárnyalhat a fantáziám és ha írhatok. 🙂

Mik a további céljaid ezen a téren?

Jelenleg azon munkálkodom, hogy a blogot megtöltsem tartalommal, és hogy a kinézetét csinosabbra szabjam. Emellett szeretnék olvasókat, követőket is szerezni, hiszen mint mindenkinek, nekem is fontos, hogy egyre többen ismerjék, szeressék és értékeljék azt, amit csinálok. Vannak már ötleteim azzal kapcsolatban is, hogy milyen témákat szeretnék még érinteni, többek között a lakberendezést és a környezettudatos gondolkodást is szeretném hangsúlyosabbá tenni. És persze nagy álmom, hogy a hobbim egyszer a munkám is lesz egyben, így tulajdonképpen a blogot egyfajta portfóliónak is szánom. Szóval, ha valaki állásajánlattal szeretne bombázni, nyugodtan tegye. 🙂

Szerző:

"Ha itt nem találsz, keress meg ott."