„Merj élni, meghalni bárki tud”  – Előadás Frida Kahlo életéről

„Merj élni, meghalni bárki tud” – Előadás Frida Kahlo életéről

Egy nő, aki sosem adta fel, egy nő, aki a tragédiák közt is megőrizte szenvedélyességét, egy nő, aki festményeivel a világ egyik legnépszerűbb festőművészé vált. Frida Kahlo életét végigkísérte a női erő, a kitartás, a hit és a bátorság. Most pedig az ő lebilincselő története elevenedik meg a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös produkciójában március 3-án az Átrium Film-Színházban.

A  művészeti ágak és műfajok határvonalain átívelő produkció, mely a Frida címet kapta a kora XX. századba Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában kalauzol el bennünket. A próza, a zene, a tánc és a videó animáció különleges egyvelegén keresztül idézik meg a művésznőt, a rendíthetetlen embert, a nőt, aki megküzdött élete minden pillanatáért. Frida Kahlo különös sorsát és világát egy érdekfeszítő összművészeti előadás keretében ismerhetjük meg.

A darab megszületése Duda Éva koreográfus-rendező kezdeményezésére Dinyés Dániel zeneszerző, Hegyi György dal- és szövegíró, valamint Oláh-Horváth Sára dramaturg munkájának köszönhető. A történetet pedig nagyszerű színészek keltik életre. Fridát Gryllus Dorka és Gubik Petra alakítja váltott szereposztásban, mellettük pedig Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina és Dézsy Szabó Gábor is feltűnik a színpadon.

FRIDA_foto_Domolky_Daniel (1)

A látványvilág is gondoskodik róla, hogy elmerüljünk a korban, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi. A díszletet Mindák Gergő tervezete. A háttér dekorációt a minimalizmus jellemzi, így segít koncentrálni a figyelmet, a darabra összpontosítani, miközben Karczis Gábor kivételes animációi a festmények hangulatát és a történelmi környezet gazdagságát tárják elénk. Mexikó merész és színes világát idéző jelmezekről pedig Kiss Julcsi gondoskodott.

A produkció, ahogy azt már említettük, a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös munkája, így érdemes róluk is ejteni pár szót.

A Duda Éva Társulat a 2009 / 2010-es színházi évad során formálódott önálló együttessé Duda Éva kezdeményezésére. Jól ismert táncosok, fiatal tehetségek, pályájuk elején járó lendületes előadók és komoly szakmai múlttal rendelkező, neves táncművészek dolgoznak együtt. A társulatot egyediség, energikus és szuggesztív előadói jelenlét és magas szintű technikai tudás jellemzi, melyet most a Frida előadásában is megtapasztalhatunk.

A Budapesti Operettszínház pedig hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen már 1923-ban is várta az operett műfaj kedvelőit. Napjainkban, pedig Magyarország egyik leglátogatottabb teátruma, évente 500 előadást játszik, 400 ezer nézőnek. Lőrinczy György igazgatása alatt kéttagozatú, igazi zenés népszínházzá vált, repertoárjában magyar operettek és ezek mai utódai, kortárs magyar musicalek, és az ifjúságnak szóló, irodalmi-történelmi alapú musical szerepelnek.

FRIDA_foto_Domolky_Daniel (4)

Most e két remek társulat, nagyszerű művészei elevenítik meg egy kicsit sem hétköznapi festőnő, Frida Kahlo életét. Szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és persze a meghökkentő festmények magával ragadó története vár ránk március 3-tól az Átrium Film-Színházban. Ne hagyjátok ki, remek produkciónak ígérkezik!

 

FRIDA ősbemutató: március 3-4-5. 19:30, Átrium Film-Színház

 

 

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*