Mestersége címere: fotográfus – cikk Várai Enikő világáról

Mestersége címere: fotográfus – cikk Várai Enikő világáról

Ismét egy újabb kihívás elé állítottam saját magam. Egy fotográfussal, Várai Enikővel készítettem interjút. Az igazság az, hogy válaszai és lelkesedése annyira megihletett, hogy először egy ajánló írására adtam a fejem.

Várai Enikő

Várai Enikő

 

Sokszor tapasztaltam már művészek lelkesedését, hozzáértését és munkájuk iránti szeretetét, de ritka az, amikor néhány kérdésből és válaszból annyira egyértelműen és letisztultan visszajön valakinek a személyisége, mint Enikőnek.

„Amikor valakit lefotózol, akkor az egy önmegismerési folyamat is, létrejön egy nagyon erős bizalmi viszony arra a néhány percre, amíg a modelled a kamerába néz és valóban mindketten “ott vagytok”, te is adsz valamit, ő is ad valamit, ki kell tárulkozni. Mindig úgy érzem, mintha lenne egy láthatatlan zsinór kettőnk között, ami azon nyomban el is szakad, amikor exponáltál. Aztán jobb esetben jön a következő zsinór.”

Várai Enikő fotója

Várai Enikő fotója

 

Volt szerencsém látni őt munka közben, és nagyon figyelemreméltó dolgokat tapasztaltam. Bele is kérdeztem, és valóban – személyes tapasztalataim alapján is – alátámaszthatom, hogy fontos az, hogy egy fotós alkalmazkodjon a körülményekhez, az emberekhez, a környezethez, magához a munkához. Enikő ezt tökéletesen kivitelezte azon az esküvőn, amikor láttam őt.

Várai Enikő fotója

Várai Enikő fotója


„Egy esemény – például egy esküvő megörökítésénél szerintem nagyon fontos, hogy nagyjából láthatatlan maradj, hogy ne zavard az eseményeket.”

Láttam, hogy ott volt, tette a dolgát, de „mégsem látta őt senki”. Az utána elkészített fotóalbum olyan tökéletesen visszaadta mind az esküvő hangulatát, az emberek érzéseit, hogy először vált számomra világossá az, hogy tényleg mennyire meg lehet ragadni egy pillanatot és valódi emlékeket, érzéseket tud feleleveníteni bennünk egy fotó.

varai eniko_010

Oldalát, munkáit böngészve szembesültem azzal, hogy mennyire sok minden érdekli őt, és hogy milyen odaadással fotóz mindent, ami megihleti.

Ott vannak például azok a képek ahol műhelyeket kutat fel és dokumentál, ahol megőrizték a hagyományos gyártási technikákat. A családi vállalkozásokat. Soha nem merült volna fel bennem az, hogy egy fotós ilyen feladatot talál ki magának, és igen is hajtja, kutatja, keresi és megörökíti. Úgy néz ki tévedtem, vagy kishitű voltam, de minden esetre örülök annak, hogy igenis van ilyen a világban, hogy minden és mindenki fontos és mindenre emlékezni kell, és erre tökéletes eszközök a fotók.

Várai Enikő fotója

 

Szerintem nagyon fontos az, hogy egy fotográfust sok minden érdekelje, sok minden megihlesse és magával ragadja. Akkor tud igazán változatos lenni, a sokszínű és mindig más megrendelő igényének tökéletesen megfelelni.

Várai Enikő fotója

Várai Enikő fotója

 

Néhány képénél olyan világba visz el minket, ahol még sosem jártunk. Különösen furcsa és számomra mégis értéket hordoz magával az, hogy utazásai során készített fotóin nem a leghíresebb épületeket, tereket és nevezetességeket kapja lencsevégre, hanem próbálja visszaadni azt az életérzést, amit saját bőrén tapasztalt. A világot, amiben ő járt, amit látott az embereken és életstílusukon. Nem csak egy szimpla fotó, egy átlagos épület. Hanem maga az ottani élet.

Várai Enikő fotója

Várai Enikő fotója


„Megpróbálom visszaadni az adott hely hangulatát, az atmoszférát.”

Mindenki számára ajánlom Enikő munkáit. Nézzetek be hozzá, és higgyétek el, elvisz titeket egy másik világba. Én szeretek fotókat nézegetni, profi fotográfusok munkáit megcsodálni. De ritka az, amikor valami ennyire megával ragad. Személy szerint jobban húz a szívem azokhoz a képekhez, amelyek a természet és ember kapcsolatára fektetik a hangsúlyt, vagy az utazásra, de hát ugye kinek mi.. Engem meggyőzött, és lenyűgözött.

Várai Enikő fotója

Várai Enikő fotója

 

Köszönöm Enikőnek, hogy időt szánt rám, és további sok sikert kívánok neki!

Kapcsolódó linkek

Honlap:     www.enikovarai.com

                   www.pinewoodweddings.com

Facebook: www.facebook.com/enikovaraiphotography

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/