“mielőtt a szavak elrontanák a lényeget” – interjú Kovács Lindával

“mielőtt a szavak elrontanák a lényeget” – interjú Kovács Lindával

Kovács Linda egy fiatal írópalánta, aki még leginkább a szárnyait bontogatja, de már az írás rögös útjain halad. Mára egy vele készült interjút hoztam Nektek! 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Kovács Lindának hívnak, 23 éves vagyok. Már általános iskola vége felé érdekelni kezdett az írás, azonban csak a gimnázium végén kezdett erőteljesebben noszogatni a gondolat, hogy amit érzek, ilyen formában adjam ki magamból. Ebben az időszakban, s az egyetem elején kezdett kibontakozni az, ami azt hiszem, én vagyok, s kezdtem egyre nagyobb teret adni ennek a fajta megnyilvánulásomnak is. Elkezdtem árnyaltabban látni a világot, kezdett minden kinyílni, s megismerkedtem a nagy és addig félelmetesnek tűnő élettel, a felnőtt léttel. Azt hiszem az írás nálam egyfajta védekezés a világgal szemben, mely során őszinte lehetek, melyben megélhetem a csalódásaimat, élményeimet, érzéseimet. Egy külön kis világ, ahová bármikor elbújhatok, ahol feltöltődhetek, ahonnan más emberként térhetek vissza.
Szeretek csendben élni. Abban az állapotban, mely az előtt van, mielőtt a szavak elrontanák a lényeget.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Az írásaim témája változatos, a hangulatomtól függ, hogy mit írok. Igyekszem azokat az élményeket kihozni magamból és láthatóvá tenni, melyek a lelkembe szorultak. Próbálom azokat kiolvasni belőle – s papírra vetni, megosztani a világgal. Szeretek olyat írni, amit más még nem írt meg előttem. Szeretek hatni az emberekre az írásaimmal, és ami a legfontosabb: szeretem átadni magam annak az érzésnek, ami akkor kerít hatalmába, amikor írok. Amikor a lelkem megkönnyebbül a terhek alól, amikor a sóhajtás felszakad belőlem, amikor könny szökik a szemem sarkába – mert csoda történik. Mert építeni tudom magam, mert meg tudom mutatni magam a világnak. Az írásaim által ismertem meg magamat, s ezek segítségével tud megismerni más is.
Azt hiszem, ez az én nyelvem, mellyel kommunikálni tudok, melyben meg tudom mutatni az igazi valómat.

Kovács Linda

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Márai Sándor író nagy hatással van az életemre. Ő olyan művész, aki úgy tudta leírni a szavait, ahogyan senki más nem tudta. Hogy miközben olvasom, a szavaival azonosulni tudok, megremeg a lelkem, s azt érzem, minden szava egy-egy csoda a világnak. Csodálatos módon tudja elkapni és láthatóvá varázsolni a pillanatokat. Mindezt olyan természetességgel és fantasztikus nyelvi eszközökkel teszi, mintha éppen hogy csak levegőt vett volna. El tudja érni azt, hogy miközben olvasom, összeszorul a lelkem, s azt érzem, hogy amit leírt, azt jobban nem lehetett volna megfogalmazni. És ami a legszebb, hogy minden kérdést az emberi lélek felől tudott megközelíteni. Nem kívülről írta le a történéseket, nem a történetet meséli el, kívülről, hanem azt, hogy mi történik az ember lelkében.
Márai írásait ízlelgetni kell. Lehajolni hozzá, megszagolni, megállni felette. Annyi csoda van a sorai mögött, hogy nem lehet elszaladni mellettük. Észre kell venni őket, megcsodálni és megfürdeni bennük.

Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben. Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak mikor megértek e találkozásra. Megértek: nem éppen hajlamaikkal, vagy szeszélyeikkel, hanem belülről. Valamilyen kivédhetetlen csillagászati törvény parancsa szerint. Ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben és időben hajszálnyi pontossággal, ugyanabban a másodpercben, amely az ő másodpercük az évmilliárdok és a tér végtelenségei között. Nem hiszek véletlen találkozásokban.

/Márai Sándor: Eszter hagyatéka/

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

A Héttorony irodalmi magazin honlapján megjelentettek néhány versemet, melyekre büszke vagyok, s kaptam is pozitív visszajelzéseket az olvasóktól. Fantasztikus érzés volt, hogy megérintek másokat azzal, ami bennem született meg.
Ezen kívül írok most egy kisebb regényt, ami nagy izgalmakat és várakozást vált ki belőlem, hogy vajon mi fog megszületni belőle. Ápolgatom, építgetem, a széltől is óvom. Nem siettetem, hadd érlelődjön, hadd szülessen meg minden mondata, s akkor vetem papírra, ha oda való, ha beilleszkedik, ha tökéletesen alkalmazkodik a mellette levő sorokhoz. Ez a történet az enyém. Ebbe a történetbe benne vagyok teljesen, a lelkem rezdüléseit és apró mozdulatait teszem bele. Ezt a történetet féltem, mert megírom azt az énemet, amit fáj kimondanom, amit másoknak nem igazán hagyom, hogy meglássanak.

Kovács Linda

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Bár jól érzem magam az életben, mégis akkor vagyok hatékonyabb az írás terén, amikor a lelkem sebet kapott, mikor az életben fáj valami, mikor a véleményemet nem elég megtartanom magamnak, hanem ki kell kiáltanom, hogy „Hahó!  Vegyétek már észre, valami nagyon nincsen rendben ebben a világban!” – Az ehhez hasonló érzések inspirálnak arra, hogy olvashatóvá tegyem a gondolataimat.

Mi az, ami boldoggá tesz?

Az írás mellett a gyerekek tesznek boldoggá. Óvodapedagógusként hivatásom a gyermekek nevelése. De sokkal több is ennél. A gyerekek inspirálnak, tesznek hozzá ahhoz, ami igazából vagyok. Általuk is fejlődök, ösztönöznek, váltják ki belőlem az igazi énemet.

Mik a további céljaid ezen a téren?

Szeretném kipróbálni, megtapasztalni, milyen átadni az érzéseimet másoknak, s ezáltal hatni rájuk, gondolkodásra, véleményformálásra késztetni a szavaimmal. Arra vágyom, hogy megérintsem a lelkeket, hogy valakinek összeszoruljon a lelke, miközben olvassa a szavaimat. Mindig is az volt a vágyam, hogy egyszer írónő legyek.

Köszönjük a válaszokat Kovács Lindának és sok sikert kívánunk a továbbiakban! Ha tetszett az interjú vagy felkeltette az érdeklődésedet, olvad el a Lindáról készült ajánlót is! 

Kiemelt kép: stocksnap.io

Szerző:

"Bármit meg tudsz tenni, ha meg van hozzá a szíved és a bátorságod." /Dan Millman/