Milyen a jó könyv?

Milyen a jó könyv?

Szeretek olvasni, de nem mindig könnyű rátalálni a megfelelő könyvre. Sokat félbehagytam már, és sokadik nekifutásra sem jutottam a végére, hiába próbálkoztam, egyszerűen nem tudott lekötni. Más műveket pedig egyszerűen nem tudok megunni, képesek vagyok bármennyiszer újraolvasni őket, és mindig találok bennük valami új mondanivalót, valamit amit eddig nem fedeztem fel.

Szóval nekem a jó könyv olyan, hogy leülök kinyitom, és addig nem kelek fel még el nem olvastam, majd következő alkalommal kezdem elölről. A rossz pedig idegesít, mert hiába futok neki újra és újra, egyszerűen nem tud lekötni, felbosszantanak a mondatok, a cselekmény, a szereplők, bármi, és a végén már az dühít, hogy hiába vettem meg, képtelen vagyok átrágni magam rajta. Persze az általam szörnyűnek vélt írás, másnak lehet épp a kedvence. Hiszen különbözőek vagyunk, más érdekel, másba tudjuk beleélni magunkat. Mindenkinek más a jó olvasmány.

Órákig lehetne beszélni, vagy épp írni róla, kinek mitől lesz jó egy -egy mű. Most azonban beszéljenek helyettem az idézetek. Összegyűjtöttem néhány író gondolatát arról, milyen is a  jó könyv. 

 

“Vannak egyszer használatos könyvek, az ember elolvassa őket, talán még tetszik is neki, élvezi, de sejti, hogy soha többé nem veszi a kezébe, akár ott is hagyhatjuk a vonaton a következő utazónak. Vannak viszont többször használatos könyvek, azokra időről időre gusztusunk támad, öt- tíz évenként belelapozunk, esetleg megint elolvassuk, és az a vicc, hogy ezek mindig mások, valahányszor beléjük mélyedünk. Tulajdonképpen csak ilyeneket érdemes tartani otthon, ami a szépirodalmat illeti.”

/Vámos Miklós/

 

http://giphy.com/

http://giphy.com/

 

“Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív föl, amikor akar.”

/Jerome David Salinger/

 

http://giphy.com/

http://giphy.com/

 

“Szeretem a könyveket, jobban, mint a filmeket. A filmek megmondják, mit gondolj. Egy jó könyv megengedi, hogy legyenek saját gondolataid. A filmek egy rózsaszín házat mutatnak, egy jó könyv viszont azt mondja, hogy van egy rózsaszín ház, de megengedi, hogy az utolsó simításokat magad végezd el, esetleg kiválaszthatod a tető stílusát, és leparkolhatsz előtte. Az én képzeletem mindig felülmúlta a filmeket.”

/Karen Marie Moning/

 

giphy

http://giphy.com/

 

“Ami engem illet, én azt a könyvet, amelyik jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.”

/Jane Austen/

 

http://mashable.com/

http://mashable.com/

 

“Az igazi könyv nem a könyvespolcon lakik, hanem a párna alatt, az éjjeliszekrényen, az ágy mellett a padlón, a kocsi kesztyűtartójában, a télikabát zsebében, a strandtáska mélyén naptejek és jégkrémpapírok tőszomszédságában vagy éppen (urambocsá’) a vécéablakban.”

/Cserna-Szabó András/

 

pinterest.com

pinterest.com

 

Kiemelt kép: http://vagrius.ru/

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*