“Mindenki egy saját kis filmet gyárt a fejében, amikor olvas. Ha valaki egyszer megérzi ennek a varázsát, az egy életre könyvmoly marad.” – interjú Tomor Anitával

“Mindenki egy saját kis filmet gyárt a fejében, amikor olvas. Ha valaki egyszer megérzi ennek a varázsát, az egy életre könyvmoly marad.” – interjú Tomor Anitával

Előző héten Tomor Anita munkásságáról írtam Nektek egy ajánlót. A kilenc foglalkoztató füzetén, a három meséjén kívül, tegnap jelent meg második felnőtteknek szóló regénye, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan újabb műveket is olvashatunk Tőle. A mai napon viszont, a vele készített interjúban, még jobban megismerhetitek személyiségét, gondolatait. A jövő kedd mit hoz? Legyen meglepetés!

Addig is olvassátok szeretettel Anita válaszait.

Fotó: Bognár Bogi

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

A legtöbb gyerek fejében megfordul az ötlet, hogy írni szeretne. Ez velem is pontosan így történt tínédzserkoromban. A barátnőim írtak, és bíztattak, hogy én is írjak, de engem akkor még nem érdekelt komolyan a könyvírás. Aztán egyetemre mentem, a magyar szakon rengeteget olvastam, és attól fogva elkezdtem másképp látni a világot. Folyton történeteken járt az eszem. Apró mozzanatokból, élményekből, találkozásokból szereplők születtek, akiket szinte filmszerűen láttam megörökítve a fejemben. Aztán egy nap leültem és írni kezdtem. Azóta is ilyen álomszeűen élem a hétköznapjaimat, egyfelől intézem a mindennapi teendőket, dolgozom, másfelől viszont állandóan azt várom, hogy írhassam a következő regényt, vagy folytathassam a már elkezdett történetet.

Mit jelent számodra az írás?

A nyugvópontot. Talán egyfajta búvóhelyet, egy olyan zúgot, ahol a saját filmemet, a saját történetemet írhatom, amelyben úgy bonyolítom a cselekményt, ahogy csak akarom.

Írni nekem olyan, mintha folyamatosan egy izgalmas kalandban vennék részt úgy érzelmileg, mint fizikailag. Ez az élmény rendkívül szórakoztató, olyan mintha non-stop álmodnék.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Remélem, sok-sok fantasztikus élményt tudok adni az embereknek a könyveimmel, főképp a regényeimmel.

Az olvasás olyan világba repíti az olvasót, ahová egy film sem tudja elutaztatni. Az olvasó fantaziája keveredik egy történettel, ahol a szereplők akkor és úgy elevenednek meg, ha ő maga elképzeli őket. Mindenki egy saját kis filmet gyárt a fejében, amikor olvas. Ha valaki egyszer megérzi ennek a varázsát, az egy életre könyvmoly marad.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Rengeteg olyan író, művész van, akire felnézek. Jojo Moyest nagyon szeretem. Ő az egyik kedvenc szerzőm. Ha kedvenc idézetet kellene mondanom, akkor biztosan a Mielőtt megismertelekből idéznék, például ezt: “Nem azt mondom neked, hogy ugrálj le magas épületekről, vagy ússz delfinekkel, vagy hasonlók (bár titokban szeretném, ha így lenne), de élj merészen. Feszegesd a határaidat. Ne érd be kevéssel. […] Csak élj.”

Ebben az idézetben azt hiszem, benne van minden. Minden, ami az életet jelenti.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Arra, hogy három mesekönyvem, kilenc foglalkoztató füzetem és két regényem van már a könyvesboltokban. Amikor elkeztem írni, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer bemegyek egy könyvesboltba vagy egy könyvtárba, és a saját könyveimet is megpillanthatom a polcokon. Felemelő érzés ott, a polcokon látni őket.

Mint könyvmoly, muszáj megkérdeznem, melyik volt az életedben a csupa nagybetűs KÖNYV?

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek című könyve. Ezen a regényen egyszerre nevettem és sírtam. Nagyon beletalált a szívembe.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Az időhiány. Állandóan úgy érzem, hogy kevés egy napra a huszonnégy óra, ezért folyamatos rohanásban élek. De ha nem sürgetne, noszogatna az idő minden pillanatban, valószínűleg fele ennyi dolgot sem csinálnék meg egy nap. Szóval, igen, az idő nagyon is tud inspirálni. (nevet) Emellett persze nagyon sok minden hatással van rám. A könyvek, a hétköznapok, a családom, a gyerekeim. Minden olyan dolog, ami gondolkodásra késztet.

Tegnap jelent meg az új könyved, Helló újra, kedves exem! címmel. Mesélnél kicsit róla? Mi ihlette a regényt?

Szerettem írni ezt a történetet. (mosolyog) Szeretem a főhősök között pulzáló szenvedélyt. Szeretem a párbeszédeiket, ahogyan a főszereplő, Patrick próbálja meghódítani a lányt, Norát. Szeretem, hogy egy pillanatra sem hátrál meg. Meg sem fordul a fejében, hogy feladja. Az életünkben, a környezetünkben, a világban annyi szomorúság, betegség, stressz, nehézség van, hogy úgy érzem, nekem boldogságra, pozitív energiákra van szükségem, és ezt szeretném az olvasóknak is adni a történeteimmel. Ez a könyv egy igazi, szívet melengető, romantikus történet.

Ha felkeltette érdeklődéseteket az írónő valamelyik műve a Libri, a Bookline és a Líra oldalain vásárolhatjátok meg.

Köszönöm az interjút Tomor Anitának, akit a Facebookon, a weboldalán, a blogján, és az Instagramon találhattok.

Kiemelt kép: Bognár Bogi

Szerző:

Dalma vagyok. Sokat gondolkodtam mit írjak magamról, végül arra jutottam, hogy ez az idézet mindent elmond rólam: "Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." /Vekerdy Tamás/