Mit nekünk eső és sár, összeértünk az EFOTT-on a Blahalouisianaval

Mit nekünk eső és sár, összeértünk az EFOTT-on a Blahalouisianaval

Idén is ellátogattunk az EFOTT fesztiválra, és a szeszélyes időjárás ellenére nagyon jól éreztük magunkat. A csütörtöki napon az érkezést követően rögtön bele is csaptunk a munkába – ami valljuk be, inkább szórakozás volt, hiszen fesztiváloztunk – és a Blahalouisiana két tagjával, Schoblocher Barbarával és Jancsó Gáborral beszélgettünk egy kicsit.

Hogy érzitek magatokat itt, az EFOTT-on? A koncertetek csak később kezdődik, mondjátok, mivel töltöttétek eddig az időt? Az időjárás nem nehezítette meg a körülményeket?

Barbi: Nagyon jól érezzük magunkat, nemrég érkeztünk. Volt egy szuper közönségtalálkozónk is. Nagy a sár, a buszunk be is ragadt.

Gábor: Hát igen, a tojtoj-os kocsinak kellett kihúzni.

Barbi: De szerencsére egyik sem borult fel!

Gábor: Úgyhogy lesznek hangszereink is!

Barbi: Kifelé még szép lesz.

DSC01205

Múltkor az egyik Facebook posztotokban azt írtátok, hogy már érlelődnek bennetek az új dalok. Mikorra tervezitek a következő lemezt?

Gábor: Dalötletek vannak, gyűlnek fejben. Ezeket még zenekarilag nem kezdtük el összerakni, mert rengeteg koncertünk van, sokat megyünk a nyáron, de ebben a hónapban, vagy a következőben mindenképpen szeretnénk összehozni. Úgyhogy szeptemberre, vagy október elejére tervezzük az új dalt.

Barbi: Természetesen tervben van a következő lemez is. Ennek megjelenése attól függ, hogy az ötleteket milyen ütemben tudjuk dallá alakítani.

Gábor: Igen, ez nagyon sok mindentől függ még, de nagyon örülnénk neki, ha jövő tavasszal ki tudnánk adni a következő lemezt.

DSC01215

Nemrég olvastam egy interjút a feol.hu-n, hogy Székesfehérvárról származtok, és nagyon kötődtök a városhoz. Mondjátok, mennyi időt tudtok otthon tölteni?

Gábor: Mostanában sajnos elég keveset, de nagyon szeretek hazajárni. A budapesti forgatag után jól esik Székesfehérváron lenni.

Barbi: Én mondhatni semennyit csak egy ideig éltem ott, de most már szinte mindannyian Pesten élünk. Kivéve Laci, de szeptemberben elvileg ő is felköltözik.

A Fishinggel nyitottátok meg a fesztiválszezont, és azóta megjártatok már jó néhány várost. Merre koncerteztek még a nyáron?

Gábor: Hát, most fél 7-kor a Rauch Aréna, aztán szombaton megyünk a Mészistockra, ami egy nagyon kedves kis fesztivál itt Zámolyon. Jövő héten fellépünk a Budapest Parkban Odettel – ez lesz az egyetlen nyári budapesti koncertünk. Utána jön Tiszadada, Kassa, aztán vissza Orfűre a WELLHELLO hétvégére, és még egy csomó hely.

DSC01236

A Quimby születésnapjának alkalmából ti is feldolgoztatok egy dalt, a Viharon túl, Szélcsenden innen-t. Mennyire éreztétek magatokénak ezt a dalt? Tudtatok azonosulni vele?

Gábor: Szerencsénk volt, mert voltunk velük egy 5 állomásos mini-turnénk, és megismertük őket emberileg. Ezáltal sokkal könnyebb dolgunk volt, könnyebben nyúltunk hozzá a dalaikhoz.

Barbi: Igen, sokkal közelebb kerültünk a dalokhoz általuk.

Gábor: Nem volt idegen annyira az egész világ. Az első dalötlet a Búvóhely volt, abba sajnos kicsit beletört a fejszénk, de ez a Viharon túl, Szélcsenden innen úgy gondolom, hogy feküdt a zenekarnak.

DSC01235

Az MR2 Akusztik műsora nemrégiben ért véget. Nagyon sok zenész ugródeszkája volt ez a műsor – köztük a tiétek is. Mit gondoltok, lesz, vagy van valami, ami úgymond pótolhatja ezt a műsort? Mi, vagy ki az, aki a jövőben ekkora lehetőséget és támogatást tud nyújtani a még nem ismert zenészeknek?

Barbi: Reméljük, hogy lesz. Talán a Balkony TV, de ez egy netes felületen működő videoblog, teljesen más, mint egy állami rádió.

Gábor: Szerintem ilyen szempontból egy egészen izgalmas korszak következik. Ugyanaz lesz, mint a 90-es években, vagy 2000-es évek elején, hogy például a HS7 vagy a 30Y befutott mondjuk a Dél Amerikával vagy az Emesével. Eztán szájhagyomány útján ment tovább. Meg persze ott van a Youtube is.

Barbi: Annyit lehet még tenni, hogy ez a generáció, amiben mi is benne vagyunk, ez a fiatal még feltörekvő korosztály – mármint zenekarokat illetően – összefogunk és támogatjuk egymást. Ugyanúgy, ahogy ezt anno mi is megkaptunk – amiért nagyon hálásak vagyunk – a Petőfi Rádiótól.

 

Köszönjük a srácoknak a válaszokat és a szenzációs koncertet is. A nyáron még sokszor hallhatjátok, láthatjátok őket. A koncertekkel kapcsolatos részleteket megtaláljátok Facebook oldalukon.

 

 

 

 

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/