N. K. Jemisin kapta az idei Hugo-díjat!

N. K. Jemisin kapta az idei Hugo-díjat!

Idén augusztus elején, Helsinkiben került megrendezésre a 75. WorldCon, melynek keretében kiosztották a sci-fi és fantasy irodalom legrangosabbnak tartott díját, a Hugót. Az esemény történelmi jelentőségű lett, ugyanis Legjobb regény kategóriában N. K. Jemisin Az obeliszkkapu című műve kapta a díjat.

N. K. Jemisin

A Hugó-díj egy olyan művészeti díj, amelyet minden évben a World Science Fiction Society összejövetele, a Worldcon küldöttei ítélnek oda a megelőző naptári évben a science fiction és a fantasy műfajában született művekért és elért eredményekért. A díjat Hugo Gernsbackről, az Amazing Stories című sci-fi magazin alapítójáról nevezték el. (Forrás: Wikipedia)

Jemisin az idei nyeréssel sorozatban másodszor kapta meg a Hugót, hiszen tavaly Az ötödik évszak című regényért ítélték neki először oda az elismerést. Ez hatalmas dolognak számított, mivel ő az első afro-amerikai szerző, aki nyerni tudott a kategóriában; a két mű egy trilógia első két része, a befejező kötet pedig nemrég jelent meg The Stone Sky címmel.

Kép forrása: Agave Könyvek

Hatalmas gratuláció jár az írónőnek azért is, hiszen a Hugo-díj 64 éves történetében eddig két szerző nyert zsinórban kétszer Legjobb regény kategóriában: Orson Scott Card (1986-87) és Lois McMaster Bujold (1991-92), és most maga Jemisin. Jemisin esetében ráadásul megindulhatnak a találgatások, hogy vajon jövőre kitüntetik-e harmadszor is, ami egyedülálló lenne a műfajban.

Az írónő epikus fantasy trilógiája korunk legfontosabb társadalmi kérdéseivel foglalkozik: a bőrszín alapján történő megkülönböztetéssel és igazságtalansággal, a szexizmussal és az elnyomással. A könyveket a megjelenésük óta nem csak a szaksajtó, hanem a világsajtó is rendkívüli módon méltatta. Többek közt foglalkozott vele a The Guardian, a The Verge és a New York Times is, és sokan korunk legfontosabb fantasyjének tartják. Az obeliszkkapu idén novemberben jelenik meg Magyarországon.

Kép forrása: Agave Könyvek

A SZERZŐRŐL: Nora K. Jemisin 1972-ben született Iowában, jelenleg Brooklynban él, és az írás mellett karriertanácsadással foglalkozik. A 2000-es években novellákat írt, az első regénye  2009-ben jelent meg (The Hundred Thousand Kingdoms), és azóta igyekszik évente egyet befejezni. Kedvenc műfaja a fantasy, de ezekben sokszor aktuálpolitikai kérdéseket feszeget. Gyakran visszatérő témái a nemek közti különbségek, a kulturális konfliktusok és az elnyomás. Többször jelölték már a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakra. (Forrás: Agave Könyvek)

Forrás: Agave Könyvek
Kiemelt kép: elPeriódico

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.