Négy fal között a valóság – Hatalmas kis hazugságok ajánló

Négy fal között a valóság – Hatalmas kis hazugságok ajánló

Már korábban megfogadtam, hogy írni fogok a Hatalmas kis hazugságok sorozatról, mert hihetetlen benyomást tett rám, a nőkre, a világra és a díjkiosztó filmes bizottságokra is. Ez egy tipikusan olyan sorozat, melyhez szükség van egy plusz löketre, akár ajánló, akár tengernyi szabadidő formájában. Nekem az utóbbi volt, úgyhogy most megpróbálkozom meghozni a kedveteket hozzá, hogy mással már ne kelljen bajlódnotok.


kép:https://3.bp.blogspot.com

A sorozat könyvből készült. Lásd itt.


Nem egy azonnal beszippantós minisorozatról van szó, mert a viszonylag hosszú – majd egy órás – részletek ellenére lassan hömpölyög a történet és nehezen enged közel magához. Az első egy-két résznél még volt rá alkalom, hogy győzködnöm kellett magam a folytatásról, aztán úgy kb. a közepén jött el az a nagy kíváncsiság, amikor már több mindent megtudtam a szereplőkről.

Ez valószínűleg azért következett be – hogy csak a közepétől fogott meg a sztori – hogy az első képkockák tökéletes házaséletet mutatnak be, tökéletes gyerekekkel, gazdag szereplőkkel, látszólag szép, teljes élettel. De hát ki akar ilyen emberekről sorozatot nézni? Egyedül Jane Chapman (Shailene Woodley) karaktere az, aki már az első perctől kezdve felfedi gyengeségeit és furcsaságait, így ő volt az első karakter is, akihez kötődni kezdtem. 

Szereplők sorrendben: Laura Dern, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoe Kravitz, és Reese Witherspoon

De fontos leszögezni, hogy ha kitartunk az egymást követő részek alatt, akkor jutalmunk a teljes alámerülés lesz és a későbbiekben nehézkessé válik, hogy ne keressünk rá folyton a sorozat második évadára új infók reményében (Egyébként újdonság, hogy Meryl Streep is csatlakozik a csapathoz). Mert hogy képtelenség abbahagyni, amint elkapott a láz. Mindent tudni akarsz majd a főszereplő nőkről, a karaktereikről, a színészekről, az őket megalkotó írónőről és lassacskán kevéssé válik az elkészített hét epizód. 

A történetről…

A sorozat egy gyilkossággal indul, melyet Monterey városában követtek el. De a készítők nem árulják el, hogy ki volt a tettes és azt sem, hogy ki volt az áldozat. Elhangzanak ködös vallomások, befeketítések, pletykálkodás, ahogy egy igazi kisvárosban azt kell. Az elején kihallgatott tanúk között egyik főszereplő sincs jelen, így a filmben feltűnő családok közül egészen az utolsó rész végéig fogalmunk sincs, hogy ki lehet érintett. 

Ez a sorozat azonban mégsem egy krimi. Társadalomkritika, házassági, családi dráma, érett nők hétköznapi gondjai és hazugságai a tökéletes élet álarca mögé rejtve. Ez a sorozat tulajdonképpen sorstörténet, központban a nőkkel, akik kockázatot vállalók, törtetők, szeretők, ellenségek, bántalmazottak, hitegetők, de közben csodálatosak, erősek, bátrak, együttérzők, védelmezők, gondoskodó édesanyák és barátok. A történet részről részre válik egyre érdekesebbé, a karakterek szerethetőbbekké.

kép: https://i.cdn29.hu

A történet részről részre válik egyre érdekesebbé, annak ellenére, hogy szinte klisés az alapszituáció, hogy egy idilli kisvárosban senki sem az, akinek látszik. De a karakterközpontúság, a realista, hatásos és elgondolkodtató ábrázolásmód kihúzza ebből a csávából a sorozatot. Itt minden fontos, minden kimondott és kimondatlan szó, gesztus és pillantás, mert ha ezeket nem figyeljük és csupán az akciót keressük, csalódni fogunk. A szíve ennek a sorozatnak a részletekben rejlik és abban, hogy végtelenül komolyan veszi saját magát és azt, amiről mesél. 

És ami még ezenfelül említésre méltó – az impozáns szereplőgárdán túl – az a zene! A sorozat főcím és betétdalai valami hihetetlen igényességgel vannak összeválogatva. Hallgass bele, töltsd be a sorozatot és merülj el ebben a remekül adaptált tévésorozatban! 

 

Itt megnézheted a sorozatot online: katt!

 

 

kiemelt kép: https://24.p3k.hu

Szerző:

"Amikor életem végén Isten elé állok, remélem, hogy nem lesz semmiféle olyan kis tehetségem, amire azt mondhatná, hogy nem használtam ki." /Erma Bombeck/