„Nekem nem az ecset állt jó a kezemben, vagy hangszer, hanem a toll” – interjú Szöllősi Bernadettel

„Nekem nem az ecset állt jó a kezemben, vagy hangszer, hanem a toll” – interjú Szöllősi Bernadettel

A múlt héten már olvashattatok tőlem egy ajánlót Szöllőssi Bernadett munkásságáról. Most itt az ideje, hogy jobban megismerjétek őt egy interjú keretében!

 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy írni kezdj?

Az írás maga úgy jött az életembe, mint akármelyik más hobbi. Nekem nem az ecset állt jó a kezemben, vagy hangszer, hanem a toll. Már egy ideje írogattam, amikor is egy pályázat kedvéért 2014-ben előszedtem a fiókomból az eddig magamnak írt kis verseimet, prózáimat. A pályázatot kiíró zsűri tagjai pedig elég jónak találták pár írásomat és meg is jelentették őket egy antológiában.

Mesélj az írásról! Mit jelent számodra?

Az első szó, ami erről eszembe jut, az az önkifejezés. Ez az élet minden területére igaz. Ha valamit nem tudok kibeszélni magamból, – éppen nincs kinek, vagy alkalom nem adódik -, akkor csak egyszerűen kiírom magamból.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Nem tudom, hogy mi az, amit adni tudok az olvasóknak, de azt tudom, hogy mit szeretném, ha adna: gyászban vigaszt, nehéz időkben kellemes percet, mosolyt és még minden mást is, amit egy vers, egy mondat vagy gondolta ébreszthet az emberben. A visszajelzésekből tudom leginkább, hogy tényleg van értéke annak, amit csinálok. Ezekből párat meg is osztok Veletek:

„Köszönöm, drága Betti minden egyes versét, kinyilvánítását! Most bukkantam rá erre az oldalra véletlenül, ami kimondhatatlanul tetszik, nagyon megszerettem, gratulálok hozzá, és köszönöm! Gyönyörű verseit, csak ajánlani tudom Mindenkinek!”

„Komolyan, ha kortárs költészettel szemezgettek, olvassatok Bettitől.”

„Annyira jó és annyira szép ahogy ír. Példaképeim egyike :)”

„Minden verse szívhez szól, alkotásaiban túlcsordulnak az érzések. Legkedvencebb kortárs költőnőm.”

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Sárhelyi Erika verseit nagyon szeretem, mert gyönyörűen bánik a szavakkal, -minden verse kicsit simogatja az ember lelkét. Valamint Fodor Ákos. Őt egyszerűen csak a haiku írás nagy mesterének tartom.

“Legyen erőd lent

hagyni, amit nincs erőd

följebb emelni.”

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta az írással foglalkozol?

Az eddig megjelent két kötetemre mindenféleképpen. A felkérésekre, amiket kapok, egy-egy interjúra, előadásra. És bár sok pályázaton értem már el helyezést, idén az Internet Hungary 2018 hat szavas pályázatán a legjobb hatba szavazott a zsűri, akinek a székén olyanok foglaltak helyet, mint a Libri igazgatója. Erre különösen büszke vagyok.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Ha egy interjút készítek, ott például az, hogy ha valaki olvassa, akkor legyen benne az érzés, hogy ’áhá, én ezt nem is tudtam erről a színészről!’. Ha vers, akkor jó, ha megérinti az olvasót. Ez motivál, de persze azért csinálom ezt az egészet, mert egyszerűen ez az, amit szeretek csinálni.

Mi az, ami boldoggá tesz?

Minden. Az aktuális évszak színei, egy pohár finom bor, egy jó könyv, egy meleg pokróc. Az élet sokkal jobb, ha megtanulunk örülni a hétköznapi, apró dolgoknak is.

Mik a további céljaid ezen a téren?

Tervezem a következő kötetem kiadását. Emellett két magazinnak is dolgozom a jelenlegi munkahelyem mellett. Főállásban egy logisztikai cég számlaügyintézésével foglalkozom jelenleg. Nem bánnám, ha a jövőben az írás lenne a fő megélhetési forrásom, de ehhez még nagyon sokat kell letennem az asztalra.

 

Bettit a következő platformokon is elérhetitek:

Facebook

Moly

Kiemelt kép: Facebook

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/