,,Nem létezik másik világ azon kívül, ami bennem van” – ajánló István Csaba költészetéről

,,Nem létezik másik világ azon kívül, ami bennem van” – ajánló István Csaba költészetéről

Egy ember életében örök nyomot hagy a gyermekkor, annak megélése. Az, hogy kik leszünk, nagyban következménye annak, milyen családban, milyen körülmények között, milyen külső behatások mellett nőttünk fel. István Csabát – a Bűnös Könyv íróját -, a gyermekkora egy olyan fiatalemberré nevelte, aki szavakon keresztül próbálja magából kiadni a múltat és feldolgozni a sebeket. Azt vallják, az írás egy terápia. Én ebben minden erőmmel hinni próbálok, mert nagyon szeretném, ha egyszer Csaba azt tudná mondani: ,,sikerült, begyógyultak a sebeim, már nem vérzem”.

,,A verseimben élem meg a harmóniát, és ha kibillen a mérleg nyelve, akkor csak írok még pár szót a könnyebbik mondat végére. Egyensúlyozok a valóság és az élet között.”
(István Csaba)

1987-ben, Erdélyben született, egy kis faluban, Csíkszentmiklóson. Mikor tanulmányait befejezte, Magyarországra jött ,,a jobb megélhetés reménye” mögé bújva, de úgy fogalmaz, valószínű, inkább saját maga elől menekült. Akkor ismerte meg a magányt, idejét inkább egyedül töltötte. Egész életében meghatározó volt számára a zene, de ebben az időben fedezte fel, hogy neki is vannak saját ,,dalszövegei”, melyek saját mondanivalóval rendelkeznek.

István Csaba

Jelenleg Nagy Britanniában él. Prózákat és szabad verseket ír, alkotásainak témái a magány, a szerelem, a csalódottság, a vallás, a lét, a hit és a társadalomkritika köré épülnek. Első kötete 2015-ben jelent meg Bűnös Könyv címmel, a Publio Kiadó gondozásában. Nem volt boldog gyermek, édesapja alkoholista volt, sokszor bántalmazta őt testileg és lelkileg. Éppen ezért írásai sokszor tükrözik a múltban elszenvedett rossz dolgok hangulatát, emlékeit.

Kép forrása: Publio

,,Szó a szóban, mondhatnánk az egyedi stílusú könyv tartalmának jelentősebb részére. A néhol igencsak mély tudatállapotokat tükröző írások kimeríthetetlen tárhelyében megtalálja magát a Szerelmes, a Magányos olvasó, de semmiképp sem marad zamatos falatok nélkül az Istenfélő, sem a Hitszkeptikus. Ugyanakkor fellelhető a jelenlegi világunk, társadalmunk elleni lázadás is. E kötet a kortárs, és nem kevésbé a sorstárs szerző első publikálása.

,,Jöjj vándor a lelkembe, add a tested kezembe, és én visszavezetlek Atyádhoz, még akkor is, ha sosem volt. Hogy legyen kit megtagadj, kihez esdekelj, kitől reményt várj.
– Hisz – mi más lennél (?) hitetlen (!)”

Az utazás az egyik lételeme lett, sok írását ihlették az utazással kapcsolatos élményei. Bejárta már Nyugat-Magyarországot, Szlovákiát, Ausztria határmentét. Eljutott számára vonzó helyekre is: Mallorcára, Ibizára, Norvégiába, Budapestre, Londonba, Párizsba, Rómába, Amsterdamba, Pólába és Cubába.

István Csaba

Alkotásait szívesen publikálja online felületeken, de megjelentek már antológiákban (Szerelem Antológia, Pegazus Könyvek Antológia, Út a boldogsághoz Antológia, Csodálatos természet), hangoskönyv  formájában is. 2016-ban első alkalommal részt vett Budapesten egy ,,open mic” rendezvényen. Ezen kívül egyéni projectként dolgozik  A bűnök tekercse hangoskönyvön, mely hat megzenésített verset tartalmaz, Németh ,,Nyiba” Sándor, Krúdy érmes költő szavalásával, megzenésítésével.

Néhány online felület, ahol megjelent írása:
CorrectMedia
Irodalmi Rádió 
Tollal.hu
Litera
Poet
Prae.hu

Jelen van Facebook-on, Youtube-on és vannak blogjai, itt és itt. Nézzetek körül. Jövő héten pedig olvashatjátok Csabával készített interjúnkat!

Csaba könyve 2017 őszén új tartalommal, és átdolgozott szerkezettel, egy másik kiadónál Bű-vn-ös Könny-v címmel újra meg fog jelenni. Érdemes figyelni!

Kiemelt kép: HOTF Design

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.