,,Nincs olyasmi, hogy élet, melyet élni kellene” – ajánló Elan Mastai: Felbolydult napjaink c. könyvéről

,,Nincs olyasmi, hogy élet, melyet élni kellene” – ajánló Elan Mastai: Felbolydult napjaink c. könyvéről

Számomra az év egy része az Agave Könyvek Kiadó bűvkörében zajlott. Megismerkedtem Philip K. Dick két regényével is (A végső igazság, VALIS), így abszolút betekintést kaptam a tudományos-fantasztikus művek világába. Szerettem volna még legalább egy olyan könyvet elolvasni ebben az évben az Agave-től, ami nem igazán jellemző rám. Maradtam a science fiction kategóriában, azonban megismerkedtem egy teljesen új szerzővel, Elan Mastai-val. Ugyanis, 2017-ben jelent meg a híres forgatókönyvíró első regénye.

Elan Mastai

Ha felcsapjuk az internetet, és nem tudunk olyan jól angolul, akkor vajmi kevés információt találunk Elan Mastai-ról. Vancouverben született és ott is nevelkedett, pontosabban British Columbia-ban. Jelenleg Torontóban, Ontario-ban él feleségével és gyerekeivel, és egy ausztrál juhászkutyával, Ruby Slippers-szel. Az elmúlt tizenöt évben forgatókönyvíróként ismerhettük őt. Írt filmeket független produkciós cégeknek, hollywoodi stúdióknak is. Legutóbbi filmje 2014-ben jelent meg, melyet 2013-ban mutattak be a Toronto International Filmfesztiválon (,,What if” néven ismert ,,The F Word” komédia). A Felbolydult napjaink Elan Mastai első regénye.

A könyv fülszövege így indul:

Tudod, hogyan képzelték el az 50-es években a jövőt az emberek? Nos, minden annak megfelelően alakult!

Kép forrása: moly.hu

Főszereplőnk, Tom Barren 2016-jában az emberiség egy techno-utópisztikus paradicsomban él, ahol megvan minden, ami a sci-fi regényekben: repülő autók, mozgó járdák és holdbázisok. Itt soha nem romlik meg az avokádó, és nem alakult ki a punk rock. Aztán történik valami, és Tom nem érzi jól magát ebben az idealista, tökéletes világban. Időutazásra adja a fejét, azonban egy rossz döntés miatt minden félrecsúszik. Barren a mi 2016-ban találja magát, vagyis abban a világban, melyet mi valóságnak hiszünk. Ebben a világban szuper családja van, irigylésre méltó karrierje, és talán a szerelem is rátalál. Igen ám, de Tom Barren-nek el kell döntenie, hogy helyreállítja-e a történelem folyamát és feltámasztja az utópisztikus univerzumát, vagy marad és él tovább a mi zavaros valóságunkban. Válaszokat keres, országok, földrészek és idővonalak között cikázik, és próbálja megfejteni, hogy kicsoda igazából Tom Barren és milyennek kell lennie a jövőjének – azaz a mi jövőnknek.

A Felbolydult napjaink azokról a változatainkról szól, melyeket levetünk magunkról, majd idővel beléjük növünk. Történet a barátságról, a családról, a váratlan utakról, a fel nem fedezett ösvényekről és a sokféle formában testet öltő szeretetről. Egy lenyűgöző tehetségű szerző humoros és szívet melengető bemutatkozó regénye szellemes meglátásokkal, zseniális ötletekkel és elképesztő frissességgel – írja a fülszöveg.

Azt hiszem – még így is, hogy nem vagyok teljesen jártas a tudományos-fantasztikus regények világában -, ki merem jelenteni, hogy Elan Mastai nem szokványos sci-fit írt. A könnyed időutazós történet mellett, olyan kérdéseket feszeget, melyek a saját fejemben is sokszor megfordulnak. A saját jólét vagy a közösségé a fontosabb? A családot vagy a karriert válasszuk inkább? Feladnánk-e a boldogságunkat azért, hogy a világnak jobb legyen? Mastai, aki a filmiparból érkezett, saját bevallása szerint a romantikus vígjátékokban érzi magát legjobban otthon – és ez visszaköszön a Felbolydult napjaink-ban is. A történetnek van izgalma, tele van fordulópontokkal, jók a karakterek és a helyszínek. Azonban, ami a legkiemelkedőbb ebben a science fiction-ben az, hogy a regény sokkal inkább szól a kapcsolatokról, mint az időutazásról.

Szeretsz valakit ötven éven át, aki aztán meghal. Az emberek a gyászról és az ürességről papolnak, de ez az érzés nem üres. Tele van. Súlyos. Nem egy betöltendő űr. Hanem egy súly, melyet magaddal kell cipelned. Kampók fúródnak a bőrödbe, és ahhoz az idomtalan sziklához vannak láncolva, amely a közösnek hitt jövőből formálódott. Hogyan akadályozod meg, hogy az öt évtizeden át tartó szerelem ne aljasodjon kígyómarássá, mely fenyegetéssé változtatja a szíved, és szétszórja a mérget az egész testedben? /Elan Mastai: Felbolydult napjaink/

Számomra – kezdő sci-fi olvasónak – ez pont kapóra jött. Kaptam egy tudományos-fantasztikus történetet, benne időutazással, olyan emberi kapcsolatokkal, érzelmekkel megspékelve, melynek köszönhetően teljesen befogadható lett számomra a Felbolydult napjaink.

Több helyen olvastam, hogy sokaknak nem tetszett az első száz oldal, mert a főszereplő siránkozását olvashatjuk, aki egy boldogtalan családban él, ráadásul az apja árnyékában. Az én véleményem viszont az, hogy pont ezért tudtam elhinni és megemészteni a regényt. Mert nagyon emberi volt, és valóságos. Nem csak gigaagyak voltak a szereplők, akik feltalálták a jövőt, meg az időgépet és általa az időutazást. Nem csak fizikus zsenik és lángelmék mozgatták a történetet, hanem érző, gondolkodó emberek. A legjobban az a pár oldal tetszett, mely tulajdonképpen egy egyoldalú párbeszéd. Egy nő mondja el a főszereplőnek, hogy éppen mit gondol és érez. Itt ütötte fel a fejét leginkább az érzelmi intelligencia. Ezen a ponton vált számomra a Felbolydult napjaink racionálissá és teljesen emészthetővé.

Mindenesetre ez meglehetősen sok élet ahhoz, hogy csak úgy ide-oda tologassam őket a létezés síkján, pláne hogy az a plusz egymilliárd ebben a gennyes sebnek számító világban kénytelen élni. Ráadásul ez a többlet istentelenül nagy katasztrófa az ökoszisztémára nézve is. Olyan, mintha a bolygó csak egy adott mennyiségű életet tudna fenntartani, így minden egyes ember születésekor valami másnak meg kell halnia, és egy újabb faj kerül a pöcegödörbe. /Elan Mastai: Felbolydult napjaink/

Mindenképp ajánlom ezt a könyvet olyan olvasóknak, akik érdeklődnek a tudományos-fantasztikus regények iránt. A Felbolydult napjaink tökéletesen bevezet a sci-fi történetek világába, anélkül, hogy zagyvaságnak éreznénk és szótárak meg internet bújásával töltenénk az időt azért, hogy megértsük a könyvet.

Ha elolvasnád a Felbolydult napjaink-at, mindenképp figyeld a Facebook oldalunkat, hiszen hamarosan egy játék keretében kisorsolunk egy példányt a regényből az Agave Könyvek Kiadó jóvoltából. Addig is, itt beleolvashatsz a könyvbe.

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.