Olvadunk, mint a vaj? JAJ. – avagy hogyan éld túl a kánikulát

Olvadunk, mint a vaj? JAJ. – avagy hogyan éld túl a kánikulát

Manapság, amikor az Instagramot megnyitva mondhatni nyakon öntenek a csodásabbnál csodásabb nyaralási fotók, szinte én is kedvet kapok, hogy összeszedjem a cókmókom, és a fejemben kétségbeesetten tiltakozó hangot elnyomva meginduljak a szabadba, hogy élvezhessem a csodás, forró napsütést. Hiszen erről szól a nyár, nem?
Csupán egyetlen bökkenő van.
Biztosan ti is ismertek olyanokat, akik tényleg rosszul viselik, ha a napi átlaghőmérséklet megüti, sőt bőven felülmúlja a 32,5 fokot. Lelassulnak, gondolkodásra képtelen, vergődő és határozottan nyűgös testekké válnak, akiknek még az is fárasztó, hogy a poharat a szájukhoz emeljék és belekortyoljanak.
Nos, több-kevesebb túlzással, de én is ezt a tábort erősítem. Így bár nyári lány vagyok, sosem szerettem a tűző napon vidáman rohangálni vagy órákig a vízparton feküdni, hogy ropogós barnára süljek.

Ám mivel az előrejelzések szerint az augusztus is fülledt, forró hangulatban telik majd, néhány saját tippet hoztam nektek, hogyan vészeljük át a kánikulát.

 

Jeges fuvallat

A legkézenfekvőbb és talán legnépszerűbb a hűsítő ételek és italok magunkhoz ölelése – megbocsátható, ha ebben a melegben egy doboz fagyi az aktuális legjobb barátod. Manapság olyan bő íz- és színkavalkád áll rendelkezésünkre, amit valószínűleg a debreceni virágkarnevál is irigyen figyelne, ugyanakkor ha nem szívesen koptatod a forró aszfaltot, és törölgeted a karodon végigfolyt, olvadt édességpatakot, miközben méhek donganak körül buján, vagy csupán az egészségesebb falatokat részesíted előnyben, a neten már rengeteg receptet találsz, hogyan készíthetsz fagyit otthon is.

collage
A másik egyre népszerűbb hóbort a gyümölcsös limonádék és egyéb italok sokasága, méghozzá természetesen befőttes üvegben felszolgálva. Persze ha ez nem áll rendelkezésedre, semmiképp se borítsd a kukába a nagyi baracklekvárját, csak szúrj egy szívószálat a gyümölcskoktélodba vagy a jegeskávédba, tedd fel a lábad és indulhat a pihenés.

 

Víz,víz,víz

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a melegben fokozott fontossággal bír a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása – de én kivételesen nem erre gondoltam.
Nem rólam mintázták a pancsoló kislányt – legalábbis biztosan nem felnőtt kori önmagamról -, de nem tagadom, a felforrósodott bőrrel csodát tesz a hűsítő víz. Ha teheted, és szeretsz mámorosan a habok közé merülni, mindenképp azt mondom, keress egy közeli strandot, és családdal, barátokkal, vagy akár egy könyv vagy zene társaságában vonulj ki, és csobbanj egy hatalmasat. Hidd el, egészen újjászületsz majd.

large (19)

Ha ez a megoldás nem szimpatikus, vagy nemes egyszerűséggel strand-gyűlölő vagy, B tervként javaslom, hogy az elkészített hűsítőddel csattogj a fürdőszobába, és engedd tele a kádat, majd merülj el a hűvös habokban. Nincs tömegnyomor és senki sem fröcsköl az arcodba, bár hacsak nem tűz be a nap az ablakodon, viszonylag kevés az esélye, hogy csokibarnára pirulsz. Azért fejessel semmiképp ne próbálkozz!

large (2)

És ha egyik variáció sem működik, sovány vigasz ugyan, de a Google a barátod: keress képeket tengerről, óceánról vagy tavakról – a hűvös kékség látványa csekély mértékben ugyan, de enyhíteni fogja a szenvedésed. A lábfejeddel pedig még mindig tapicskolhatsz egy vödör hűvös vízben, arról álmodozva, ez bizony igenis a Riviéra.

 

Hűsítő kultúra

Nem tudom, eszedbe jutott-e már, de a múzeumokban általában meglehetősen hűvös van, hála a régi épületeknek és a légkondinak, így ha már végképp elemésztette az agyad a hőguta, jó ötlet lehet kimozdulni a kultúra valamelyik fellegvárába. Rengeteg érdekes kiállítás megtekinthető nyáron, így biztosan találsz a közelben kedvedre valót.

large (24)
Ha nem vagy a múzeumok vagy képtárak rajongója, nézz be egy könyvesboltba, és dúskálj egy kicsit a nyári akciókban, vagy ülj be a moziba egy filmre, akár egyedül is – minimum másfél óra garantált szórakozás, amikor végre nem csorog a tarkódon az izzadság.

 

A természet hatalma

large (22)
Ha nem vágsz hátraarcot sikítva a kirándulásnak már csak a gondolatától is, megéri felkerekedni, és miután kinézted a megfelelő úticélt, egy erdő árnyat adó lombjainak sűrűjében tölteni a nap nagy részét. A csend és némi hűvös fuvallat visszahozza az életkedved, és újra feltölt energiával. Sőt, érdemes ilyenkor akár egy barlang-túrát is bevállalni – hidd el, az az idő, amit dideregve töltesz, miközben odakinn hömpölyögve olvad az aszfalt, megfizethetetlen élményt nyújt.

 

Az éjjel soha nem érhet véget…

Ha úgy érzed, nincs az a fagyimennyiség, amely képes lenne kicsalni téged az utcára, engedd le a redőnyöket, és miután egy pingvinfarmnak elegendő jégkockát spájzoltál a mélyhűtőbe, indíts el egy sorozatot vagy vedd a kezedbe a könyvet, aminek az olvasását már olyan régóta halogatod. Sőt, a barátaidat vagy a párodat áthívva némi közös borzongásra is benevezhettek, hiszen a szoba sötétje szinte ordít egy jó thrillerért! Este pedig, miután a hőmérséklet végre kicsit enyhül, kimerészkedhettek egy limonádéra vagy egy fröccsre egy közeli teraszra.

large (23)

És ti hogyan küzdötök a nyári forróság ellen? 🙂

Képek forrása: weheartit.com

 

Szerző:

"Lennék szó egy könyv száztizenharmadik oldalán. Olyan titokzatos és virágillatú, édes magánhangzók és kacskaringós, komolyan koccanó zöngék alkotta csoda, valahol a lap alján megbújva. A csésze peremén végigfutó, kissé repedt minta, amelyre rákacsint egy száradó kávécsepp. Rojt a függönyön, apró jégcsillag a keményen kacagó szélben, a hajnal nyolcadik fénye – tudod, az a didergő sugár, ami olyan kedveskedve vackolja magát az ég sötétkéje alá. Gitárhúrról lepattanó, tétova hang, vagy egy alvó reményteli sóhaja. Nevető sugár a nedves macskakövön. Elharapott vonatfütty. Hamvas őszillatú almáspite lehulló morzsája. Szívdobbanás. Kecses tollvonás egy papíron."