Önismereti libikóka

Önismereti libikóka

Korábbi bejegyzésemben megemlítettem: szerintem olyan nincs, hogy az ember senkitől nem függ. De nem is erre szeretném kihegyezni a dolgot.

Azt megértem teljesen, hogy valaki nehezen találja a párját. Azt szintén, hogy elvárásokat támaszt felé, mert nem akarja lekötni magát akárkivel. 

Sokan messziről harsogják a következő mondatokat: Ne hagyj beleszólást semmibe! Ez az egy életed van, ne függj senkitől! Te dönts!  Csak te, te és senki más, különben elveszíted önmagad!

Kép: www.pinterest.com

Milyen ellentmondás ez is: elveszíteni önmagadat. Hogyan is lenne ez lehetséges? Az ember nem mindig ugyanolyan. Folyamatosan változik. Akkor lehetne úgy fogalmazni, hogy folyamatosan elveszíti önmagát, ahogyan korosodik.Ezt a folyamatot mégis újjászületésnek, fejlődésnek, érettségnek, később bölcsességnek nevezik. Érdekes, nem?

Attól, hogy hallgatsz néha másokra, még nem veszíted el magadat. Ez nem is tud megtörténni. Maximum kevésbé hiszed magad mindenhatónak.

Kicsit mindig különleges maradsz, mindig lesz benned valami, ami másban nincs meg. Ehhez nem kell elzárni magadat másoktól és ostobán nem meghallgatni a sok esetben hasznodra is váló tanácsokat. Nehéz kihalászni valóban a rosszindulat és az irigység tengeréből az igazán értékes barátokat és véleményeket, ez tény.

Miszerint ha én engedek beleszólást az életembe, meghallgatok másokat, összegzem a tapasztalatokat, elemzem a történéseket és aszerint elvetem az eredeti ötletemet, akkor már nem is vagyok önmagam? Magam öntömjénezése mindent felül kell írjon? Ez már nem az önbizalomról szól, ami egészséges dolog, hanem az önhittségről, ami annál kevésbé.

Itt ugrott be egy másik dolog: ki az, aki manapság biztosan tudja azt állítani, hogy ő önmagát követi? Ha jobban belegondolunk, kicsit mindig a körülmények alakítják ki az életünket és azt is, ahogyan vélekedünk.  Egy példával szemléltetve: hallunk egy hírt, hogy az egyik barátnőnket elhagyta a férje. Sajnáljuk szegény feleséget, mert mi lesz most vele ezek után. Egyetemesen elítéljük az összes férfiembert és szánakozunk a szegény női sorsokon.

Mi a vége?

Hangulatunktól függően döntünk. Ha minket is csaltak már meg sokszor, akkor a megcsalt fél mellé állunk. Ha minket is épp elhanyagolnak, akkor tovább dobáljuk a sarat a „ gaz férfiakra”.

Szerintem ilyen apróságokon múlik a véleményünk. Na és persze folyamatosan változik is. De azért van felelősségünk abban, kinek, mit és hogyan kommunikálunk.

Kép: www.pinterest.com

Persze én sem tudok pártatlan lenni. Épp ez a lényeg, senki sem tud az lenni. Aki családban él, nem érti, egy nő egója hogyan lehet minden körülmények között elsődleges, mert a család lényege éppen az, hogy áldozatokat hozol, de ezeket az áldozatokat legtöbbször nem érzed tehernek. Sőt, a férjed is megteszi ugyanezt.

Abban teljesen egyetértek:ha van egy álmunk , kövessük. Tegyünk meg érte, amit lehet és ne töltsük olyasmivel feleslegesen az időnket, amiről magunkban is tudjuk, hogy haszontalan, mégis csináljuk. Görgetjük a facebook kezdőlapot céltalanul, miközben azt az időt arra is fel tudnánk használni, hogy minket valóban érdeklő témákat olvasgassunk, esetleg a barátainkkal beszélgessünk vagy értelmes célokat tűzzünk ki magunk elé.

A szerelemben nem könnyű megőrizni a nagybetűs függetlenséget. Inkább a lehetetlenhez közelít. Persze továbbra is külön személyiségek vagytok, de átalakultok. A másik is alakít, formálja a világnézeteteket. Kicsit jobbá váltok általa. Megkérdőjelezed a korábban biztosnak hitt elveidet, ha az ő világnézete merőben eltérő. Kicsit olyanná válsz, mint a másik. Átveszed a szokásait, a mondatait. Ő pedig a tiéidet.

Kicsit kevésbé leszel te, kicsit jobban leszel ő. Ebből születik meg a közös élet és ezáltal „ mi”-vé váltok. Elkezd érdekelni az, ami őt foglalkoztatja és fordítva. Ezáltal nem lesztek kevesebbek. Sőt, többek lesztek.

Kiemelt kép: https://open.life.church/items