Örömfestés és művészetterápia – bemutatkozik a Színes Időm Alkotóműhely

Örömfestés és művészetterápia – bemutatkozik a Színes Időm Alkotóműhely

A mai ajánlómban a Színes Időm Alkotóműhelyet (SZIA) és Nagy Klára Mária munkásságát mutatom be nektek, jövő héten pedig az alkotónővel készült interjút olvashatjátok majd. A Debrecenben székelő önismereti alkotóműhely 2014 nyarán nyert formát, és szeptemberben indult útjára az első csoportjával. Klára szerint nem csupán “öncélú művész leszek” másolóirodát üzemeltet, hanem olyan színteret hozott létre, ahol minden kép tanulás, feltérképezése annak, hol tartunk, mi a jó nekünk, mi a mi utunk, mire vágyunk.

Elfogadás. Megélés. Elengedés. Ez a SZIA vezérelve.

Az örök körforgásban egy-egy állomást látunk csupán, “helyzetjelentés” önmagunkról. Az első, és azóta is rendületlenül működő foglalkozás típus, amivel Klára dolgozott, az ÖRÖMFESTÉS volt. Ez a technika egy – zenére, versre, vizuális elemekre – imaginációra, relaxációra épülő módszer, amelyet saját élményen keresztül sajátított el. Majd az ÖRÖMFESTÉSSEL összefüggésben folyamatosan jöttek az újabb és újabb „igények”, mint például az egyes technikák kipróbálása, rajzkészség fejlesztése, de a cél mindvégig önmagunk megismerése maradt.

Azóta folyamatosan bővült a tevékenységi kör. Jelenleg négy, egymástól nem teljesen elkülönülő tevékenységi alappillére van a SZIA műhelynek.

  • Kiscsoportos MŰVÉSZETTERÁPIA foglalkozások, amely az öngyógyítási képességet, a változásra való hajlandóságot hivatott beindítani a lelki egyensúly elérése érdekében, mindez komolyzene, versek, mesék segítségével, különböző képzőművészeti technikákkal való alkotás útján.
  • A már említett ÖRÖMFESTŐ alkalmak, amely a régi, rögzült alkotás-szorongás feloldása, egy-egy pozitív megerősítés beépítése, vizualizálás, örömalkotást tűzte ki céljául.
  • FESTŐSULI, ahol régi, rögzült alkotás-szorongás feloldása – Képzőművészeti technikák megismerése, gyakorlása. Rajz és festő tanfolyamok. A cél a békés, örömmel fűszerezett együtt alkotás önmagunkkal és egymással.
  • SZIA Klub – „plein air”, tehát szabadtéri alkotás.

Klára mindig azzal foglalkozott, amit szeretett, amely a munkáján is érződik. Fontos számára, hogy a munkája, a hivatása egyben örömforrása is legyen. Lételeme a kifejezés, az alkotás minél teljesebb, széleskörűbb megélése. Ösztönösen keresi  a lehetőségeket a belső és a külső világ egyensúlyának megteremtéséhez.

1999 óta alkalmazott dolgozik grafikusként , ahol ötvözi a tartalom és forma harmonikus egységét, amit ma is örömmel tesz, ha szép feladat, kihívás talál rá. Pár éve már ezt saját kis grafikai műhelye, a Türkiz Design Grafika által valósítja meg. 2008-tól az ifjú korosztályhoz került közelebb. Szakgimnáziumban, érettségi utáni szakképzésben, illetve felnőtt oktatásban tanít, szeretett meg művészeti tantárgyakat Divat- és stílustervező, Kiadványszerkesztő, Dekoratőr szakos fiatal felnőtteknek. 2019. januárjától már okleveles Egészségvédő és Fejlesztő Művészetterapeutaként folytatja eddigi munkáját, amely során Dr. Antalfai Márta Katarzisz Komplex Művészeti Terápia módszerét alkalmazza. Ez a mindennapos önismereti, örök változás elfogadását, öngyógyító munkát állítja fókuszába.

A művészetterápia alkalmak során egy bensőséges, bizalmi légkör kiépítése a cél, ahol a résztvevők ki tudnak nyílni lélekben, elsősorban önmaguk felé. Nem beszélik ki/meg a megérkező belső válaszokat, hanem megfestik akvarellel, megformálják agyagból, vagy például kollázsként jelenítik meg. Egy alkalommal több munkát is készítenek, mert ez nem ad időt az ”aggyal” alkotásra, precíz tervek alapján készített kompozíciókra. Nincs más út, szívből „kell” alkotni.

…és akkor történik valami…

Klára a művészetterápia alkalmakat nyolc alkalmas foglalkozás-sorozatokra bontotta. Ez egy tapasztalati folyamat eredménye: aki csatlakozik a művészetterápia csoporthoz, csak akkor tud igazán elköteleződni, akkor tudja odaszánni a figyelmét, az idejét, az energiáját, ha ismeri a kereteket. Az első alkalomra bárki eljöhet, ekkor még nyitott a művészetterápiás csoport. A második alkalomtól  új tag már nem csatlakozhat.

A rajztudásbeli hiányosság nem akadály, sőt! Itt nem a rajz szépsége és realisztikus pontossága a lényeg, hanem az alkotás során megélt/újraélt érzések által elindított belső tisztulási, rendrakási folyamat. A foglalkozás során feloldódik a feszültség, az alkotói folyamat során pedig „Flow”-ba kerülünk, így már eszükbe sem jut izgulni.

Ma a Színes Időm Alkotóműhely egy olyan közösségi-alkotó „tér”, ahová aki betér egyszerre megnyugszik, inspirálódik, mosolyog és könnyezik akár, önmagát éli meg – külső elvárások nélkül – mindezt többnyire az alkotáson keresztül. Az alkotóműhely jelenleg a Debreceni Rocksuli – egy másik csodálatos önkifejező közösségi központ – közösségi termében kapott otthont.

Kapcsolat:

telefon: +36 (70) 218-1474

e-mail: nagyklar@chello.hu

honlap

facebook

instagram