Oszt’ milyen is ez a modern magyar irodalom? Posztmodern.

Oszt’ milyen is ez a modern magyar irodalom? Posztmodern.

A világban az idő múlásával minden változik. Az irodalom, konkrétabban a magyar irodalom is. Ez változatossá teszi a szövegeket, így sosem válnak unalmassá, elcsépelté, közhellyé. Az alábbi cikkemben a mi jelen irodalomunkban történő átalakulásról írnék nektek pár sort, amit posztmodernek hívnak.

Kezdjük az epikával, vagyis a prózai művekkel, mint a regény, novella stb. Régebben az volt a jellemző, hogy részletesen leírták a szereplők és a helyszín jellemzőit (a novellára ez természetesen nem volt érvényes). Manapság, és egy jó ideje ezek már nem fontos tényezők, hiszen a legtöbb posztmodern műnek nincs is lineáris, vagyis folyamatos olvasata. Csapong a szöveg, de természetesen vannak kapcsok a különböző történetek, szempontok, asszociációk között. Szerintem pontosan ezért nem lényeges a túlzott információ megadás. Kettő ismertetőjegyet kiemelnék az elmúlt 20-30 év szövegeivel kapcsolatban: intertextualitás, nyelvjáték. Az első a régi alkotások sorainak újragondolását jelenti, az anno írt textusok felhasználását, beágyazását az új könyvekbe. A másik pedig azt, hogy már olykor azt érezzük, nem is az, vagy nem csak az a fontos, hogy miről szól az iromány, hanem hogy milyen stílusban van megírva, mennyire tudja kihasználni, kibővíteni nyelvi lehetőségeit az író. Esterházy Péter – akit a nagy posztmodernek is szoktak hívni – a posztmodern lényegét nagyszerűen fogalmazta meg, amiben ez a kettő szempont is jól érezhető:

“A posztmodern kelgyó önfarkába harap”

(Esterházy Péter)

Megemlíteném még a szerepbebújást, identitás váltást. Ez mind az epikában, mind a lírában megfigyelhető. Bár végülis szinte az összes ismérv jelen van itt, is ott is.

www.litera.hu (Parti Nagy Lajos)

www.litera.hu

Folytassuk tovább a versekkel. A költők kihasználják a saját “talajvesztettségüket”, mondhatni az egó is csapong, depressziós, ő is játszik a nyelvvel, megdöbbent, mintha kicsit nem találná a helyét. Régen is volt ilyen, József Attilánál nagyon kijött olykor, csak ő még nem posztmodern nyelvezeten írt. A kortárs alkotók sokszor írnak szabad-verseket – ezeknek alig érezhető lüktetésük van, csak az érzi, aki nagyon érzékeny rá. Míg régen a kötött forma volt a legjellemzőbb, rímekkel, szótagszámmal, mély és magas hangok zeneiségével. . Rímek vannak, de ritkábban, többnyire csak ha kötöttebb a versforma (pl. Varró Dániel, Parti Nagy Lajos). A legújabb generációra (pl. Dékány Dávid, Simon Márton, Kemény Zsófia) ez nem jellemző, inkább a prózavers forma. A posztmodernben alig írnak politikáról, abszolút az önleíráson van a hangsúly, plusz a világ csak akkor érdekes, amikor én akarom és annak látom – magatartás. Itt végezetül az iróniát kapcsolnám még hozzá az verses ismertető aljához, valamint, hogy ahogy a prózai szövegekben Esterházy a líraiban Parti Nagy Lajos a posztmodern vers legnagyobbja.

„Lám, élünk kétezerben, s túl lesz,

lám, élve ezredünk, e jó

kis ezred, bévül sűrű, dúlt szesz,

kívül papír és indigó,

s mint plafon felé vágtató dugó

mögött az angyal habja, múlt lesz

jövendőnk, nem nagy durranás.

 

Talán majd összerakja más.”

(Parti Nagy Lajos)

Bevallom őszintén, a posztmodern drámában annyira nem vagyok otthon, bár szeretek színházba járni, sőt még egy színjátszó társulatnak is tagja vagyok. Mindenesetre annyit megfigyeltem, hogy az önreflexió, valamint a nyelvi rétegződés keveredésének szabad használata, és a múlt és jelen, fiktív és tényszerű határainak fellazítása a leginkább szembetűnő alkotóelemei a régi idők színpadi műveihez képest az előadásoknak. Egy nagy hazai név – akit akár az epikánál is említhettem volna – pedig Spiró György.

Ez megint csak egy olyan téma, amiről oldalakat, könyveket is lehetne írni, megpróbáltam pár sorban összefoglalni nektek a legkiemelkedőbb információkat. Igazából csak akkor éreztek rá az ízére, és szeretitek meg a kortárs irodalmat, ha olvassátok. Jómagam nehezen kedveltem meg, manapság pedig már nem is veszek mást a kezembe, mint posztmodern könyveket.  

www.jegy.hu

www.jegy.hu

Szólj hozzánk!

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.


Apache/2.4.7 (Ubuntu) Server at ujquery.org Port 80