Öt könyv, amit érdemes elolvasni Stephen Kingtől

Öt könyv, amit érdemes elolvasni Stephen Kingtől

Folytatva a múlt héten megkezdett “gondolatmenetemet”, amely Stehen King pályafutásáról szólt, most összegyűjtöttem néhány kötet, amit érdemes elolvasni a szerző munkásságából. Azt is ecseteltem már, mennyire széles skálán mozog műfajilag, így ennek megfelelően próbáltam válogatni.

 

Állattemető

A történettel először a film révén találkoztam. Körülbelül nyolc évesen láttam, hát, okozott néhány álmatlan éjszakát. Jóval később, tíz év múlva vettem csak a kezembe a regényt, de messze felülmúlta minden várakozásomat. Az indián temetővel és a visszatérő holtakkal együtt, merem állítani, ez King egyik legbetegebb és leghátborzongatóbb alkotása. Igazán csak a regény utolsó harmadában indulnak be az események, viszont az író mesterien fokozza a hangulatot, például a városkában terjengő pletykákkal és legendákkal. Szóval, ha valaki a horror műfajjal akar kezdeni, ez egy kitűnő választás! 

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat… Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató vidékre, a micmac indiánok egykori temetkezőhelyére viszi Louist, s ott földelteti el vele az állatot. Másnap a macska visszatér – de ocsmány jószág lett belőle: lomha, ijesztően bűzlő és gonosz. Aztán néhány békés hónap után a kis Cage elszabadul szüleitől, és szaladni kezd pici lábain az országút felé…

 

A halálsoron

Számomra ez a Mester eddig legjobban sikerült regénye. Nem is tudnék konkrét műfajt ráhúzni, egy kicsit realista, egy kicsit misztikus. Persze azt már a cím is mutatja, hogy ez sem egy lányregény. A 20. század első felében, egy amerikai fegyház siralomházában járunk. A börtönőrök egy különleges képességgel megáldott foglyot “kapnak”. Szerintem az egész a jó és rossz közti vékony határvonalat feszegeti, ami King bámulatos jellemrajzaival bombabiztos egyveleget alkot. Erre a könyvre szoktam azt írni, ha valaki kíváncsi, mi kell a tökéletes regényhez, olvassa el ezt!

A ​Cold Mountain fegyház E blokkjában, a siralomházban, néhány rab várja, hogy elérkezzen az idő, amikor végig kell mennie a halálsoron, melynek a végén ott magasodik a villamosszék, az Öreg Füstös. Mindnyájukat – Eduard Delacroix-t, a keszeg kis franciát. „Vad” Billy Whartont, az eszelős fiatalembert, és John Coffeyt, a hatalmas termetű, folyvást könnyező négert – főbenjáró bűnért, többszörös gyilkosságért ítélték halálra. Paul Edgecombe, a blokk lelkiismeretes főfoglára azonban bizonyos meglepő, mondhatni, csodás események hatására úgy érzi, néhány dolognak utána kell járnia. Lehet, hogy a három halálraítélt közül az egyik ártatlan? S ha igen, vajon módjában és hatalmában áll-e tennie is valamit ez ügyben, Hisz Paul tudja, milyen óriási kockázatot vállal megbízható munkatársaival együtt, nemcsak az állásukat veszíthetik el, de ők maguk is börtönbe kerülhetnek. Amikor megtudja az igazságot, nincs sok választása… Stephen King letehetetlenül izgalmas, feszes regényét – melyből nagy sikerű film is készült Tom Hanks és Michael Clarke Duncan főszereplésével – most egy kötetben izgulhatja végig, Kedves Olvasó!

 

Mr. Mercedes

Az író ebben a regényben a krimik világába kalandozott. A történet a klasszikus vonalat követi, egy gyilkos kézre kerítése a cél. Ebben az esetben is az írás mikéntje, ami kiemelkedő. Egyrészt félelmetes, mennyire vissza tudja adni egy megszállott gondolatait. Másrészt pedig annyira eredeti figurákat hozott létre, hogy már ettől garantáltan emlékezetessé válik a könyv.

Egy ​pangó közép-nyugati kisvárosban, a fagyos kora hajnali órákban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel, visszatolat, majd újra gázol, aztán elmenekül a helyszínről, nyolc halottat – köztük egy csecsemőt – és tizenöt sérültet hagyva maga után. 
Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban. Vágyik a mámorra, amit a Mercedes volánja mögött, a halálosztó szerepében érzett, ezért újabb, még ördögibb merényletre készül. 
Amikor Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru levelet kap a Mercedeses Gyilkostól, reaktiválja magát, hogy meghiúsítsa az immár ezrek életét fenyegető, őrült tervet, és innentől hajmeresztően izgalmas versenyfutás kezdődik az idővel… 
King, a „horrorkirály” legújabb regénye klasszikus krimi, amely a klasszikus receptet követve jó és gonosz küzdelmét állítja elénk, s közben félelmetes bepillantást nyújt egy megszállott, gyilkos elme működésébe. 
Bill Hodges pedig hamarosan ismét színre lép, a szerző ugyanis két további regényt tervez a főszereplésével.

 

A hosszú menetelés

Ez az író Richard Bachman álnéven született egyik korai írása. Disztópikus regény, melynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Nem kezdett bonyolult magyarázatokba az államberendezkedésről és társadalomról. Felvázolt egy totális diktatúrát, amit a történet közben ismerünk meg. Sokkal inkább a személyes sorsok domináltak, amely a verseny alatt kirajzolódott elénk. Nem tudom ki volt olyan ügyes, hogy az Éhezők viadalához hasonlította a könyvet, de ne higgyetek neki! Ehhez képest az smafu…

Amerikát totális diktatúra uralja, a renitens polgárokat különítmény hurcolja el. A tizenéves fiúk számára egyetlen kiugrási lehetőség kínálkozik: a minden évben megrendezett Hosszú Menetelés, amelyet országszerte százezrek figyelnek, és a tévé is közvetít. Száz fiú indul útnak a megadott útvonalon, amelyet gyalogszerrel, legalább négy mérföld per órás átlagsebességgel kell teljesíteni. Csak egy győztes lehet, a lemaradókat ott helyben katonák végzik ki.

Stephen King korai, álnéven írt gyöngyszeme az Éhezők viadalá-hoz hasonló, kegyetlen, kétségbeesett világot mutat be.

 

 

 

Az írásról

Ezt a kötetet nagyon régen olvastam. Akkoriban nem is tulajdonítottam neki akkora jelentőséget, mivel nem foglalkoztatott az írás semmilyen formában. Viszont annak is megéri kézbe fogni, aki szimplán rajongó. Ugyanis sokat megtudhatunk arról, hogy készültek el a kedvenc regényeink, az író személyes történeteket oszt meg az olvasóival. Írópalántáknak és szöveggel foglalkozóknak pedig gyakorlati tanácsokkal is szolgál.

1999-ben ​bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, menynyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről –, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd arról, hogy a Carrie jelentette az áttörést – 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és saját elbeszéléséből vett részleten szemlélteti, hogyan zajlik nála az alkotás folyamata – az első, nyers változattól a végső formába öntött műig. Mindeközben arra is szakít időt, hogy írásra buzdítsa arra hajlamos olvasóit, ellátva őket jó tanácsokkal. Stephen King rajongói – új oldaláról ismerve meg kedvenc írójukat – ezúttal bepillantást nyerhetnek abba, hogyan is készülnek az általuk olyannyira kedvelt, izgalmas, annyi kellemes-borzongató percet szerző művek.

 

Kiemelt kép: http://quoteshunger.com

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/