PoetVlog – interjú Nagy Eszterannával

PoetVlog – interjú Nagy Eszterannával

A PoetVlog egy nagyon friss kezdeményezés melyet egy fiatal lány indított el a facebookon.  Talán már ti is ismeritek! Ha nem, akkor itt az ideje, hogy csatlakozzatok az oldal követőihez, főleg ha a versek szerelmesei vagytok.

fotó: Tóth Melitta (Nagy Eszter Anna)

fotó: Tóth Melitta (Nagy Eszteranna)

“Gimnazistaként YouTube-on hallgattam a szöveggyűjtemény verseit. Rajongtam azért, ahogy Latinovits dörmögi József Attila sorait, ahogy Babits kántálja az Esti kérdést, vagy ahogy Pilinszky szavalja az Apokrifot. Kerestem tovább és azzal szembesültem, hogy nem hallhatom, hogy mondja Petri a Napsütötte sávot vagy Radnóti az Erőltetett menetet.

Ezt az oldalt, azért indítom el, mert dokumentálni szeretném a mai kortárs költészetet. Úgy érzem kötelességem rögzíteni, annyi verset, amennyit csak tudok, ha már a 21. század ennyi technikai kütyüvel látott el. Nem célom az értékítélet, a lehető legszélesebb körből szeretném elérni a ma alkotókat, hogy átfogó képet alkothassak.” – mondja a PoetVlog kitalálója Eszter. Szóval, hogy közelebbről is megismerjétek őt és a blogot, faggattam kicsit!

fotó: Herbert Aniko (Szabó Imola Julianna, Nagy Eszter Anna)

fotó: Herbert Aniko (Szabó Imola Julianna, Nagy Eszteranna)

 

Hogyan kerültél kapcsolatba az irodalommal. Mi volt az a pont, amikor érezted, hogy bele kell szőnöd az életedbe, vagy tenned kell érte valamit?

Már általános iskolában mindig versmondó és fogalmazás író versenyekre jártam, de ez nem volt különösen feltűnő, mert matek, biosz, kémia, rajz és tánc versenyekre is ugyanúgy mentem abban az időben, egyikben sem voltam, azt hiszem, különösen nagy szám. Egyszer-kétszer nyertem, de amúgy mindig voltak sokkal jobbak nálam. Talán az egyetlen árulkodó jel az lehetett, amikor kilencszer egymás után elolvastam a Pál utcai fiúkat és megtanultam fejből azt a részt, amikor Nemecsek meghal, bár azt gondoltam, hogy biztos nem nekem való az olvasás. Mindig sokkal szimpatikusabb volt Áts Feri, mint Boka, amin persze mindenki kiakadt, volt olyan felnőtt is, aki leszidott érte rendesen. Pedig Áts Feri végig következetes, a vörös ingeseket ugyanúgy megbünteti, mint Nemecseket. Boka meg csak akkor kezd el jófej lenni Nemecsekkel, amikor már beteg, a regény elején, folyton csicskáztatja meg lenézi. Attól függetlenül, hogy itt a vörösingesek a „rosszak”, akik elveszik a grundot, Áts Feri, mint vezető ezerszer jobb, mint Boka. Na mindegy. Azt hiszem ezt a gyerekkori traumámat még mindig nem sikerült feldolgoznom, de akkor is. ÁTS FERI FOR PRESIDENT!

Amúgy komolyra fordítva a szót, gimiben kezdtem el tömérdek mennyiségben olvasni. Volt egy lány, Denke Dorottya, aki mindenben jó volt, áh, mi az, hogy jó? tökéletes, és ez olyan iszonyatosan irritált, hogy le akartam nyomni valamiben, persze nem sikerült nála többet olvasnom, amiért totál kiakadtam egy nap rá és ha jól emlékszem leüvöltöttem a fejét. Azt hiszem az sorsdöntő pillanat volt. Nem csak az irodalom szempontjából, Dorka az egyik legjobb barátnőm azóta (khm, mazochista szegény).

Az köztudott tény, hogy az emberek keveset olvasnak, viszont egy videóra hamarabb rákattintanak és megnézik. Gondolom, ez volt a kiindulópontod is, mikor megfogalmazódott a PoetVlog a fejedben. Miért tartod fontosnak a magyar irodalom “megszerettetését”? Szerinted, így jobban rá lehet venni, mondjuk a fiatalokat, de talán az idősebb korosztályt is az olvasásra?

Ezt mindig meg szokták kérdezni a PoetVlog kapcsán. Igazából ezzel a projekttel elsősorban nem az irodalom népszerűsítése volt a cél, de tök jól esik, hogy sokan úgy gondolják, hogy ezt teszem. Azért kezdtem el, mert hatalmas lehetőségnek tartom, hogy rögzíteni lehet, egy költő hangját és azt, ahogy gesztikulál, elmondja a saját versét. Én tökre sajnálom, hogy nem nézhetem meg mondjuk Szapphót egy videón. És ahogy a verseket kötetekbe rendezzük és könyvtárakban gyűjtjük őket, a festményeket, szobrokat meg múzeumokba visszük, én ezt ugyanilyen alapvető feladatnak tartom. Egyszerűen ultra gáz szerintem az, hogy már Babitsék röntgenlemezre vették, ahogy a verseiket szavalják és most, amikor mindenki meg van dobva egy okos telefonnal, tablettel meg fényképezőkkel stb ezt nem tesszük meg. Úgyhogy ez az elsődleges ok, amiért ezt csinálom. Amikor elkezdtem nem gondoltam, hogy ennek majd „irodalom népszerűsítő” hatása lesz, és hogy lesz olyan, aki majd megnézi, azt meg álmomba se, hogy ezzel hívnak majd meg művészeti fesztiválra, írótáborba.

fotó: Tóth Melitta (Vida Angéla, Lackfi János, Nagy Eszter Anna)

fotó: Tóth Melitta (Vida Angéla, Lackfi János, Nagy Eszter Anna)

Írótábor, fesztivál? Melyik volt a legjobb? – feltéve ha lehet ezek között választani. Miket csináltál ezeken a rendezvényeken?

Hát eddig csak a IV. Hajdúböszörményi Írótáborban voltam, ahol megtörtént az első PoetVlog-os beszélgetés. Most szombaton utazom Visegrádra a FISZ táborba, ahol Tóth Melittával, a pesti mese szerkesztőjével fogok együtt forgatni. Őszintén, kicsit szorongok, hogy 5 nap alatt, hogy fogunk kb 20 felvételt lebonyolítani, elég fegyelmezetten kell majd tartanunk magunkat az időkorlátokhoz, ami nem kifejezetten erősségem, szeretek csak úgy lebegve élni, amikor 2-3 óra ide vagy oda mit számít (bár ezt egyre kevesebbszer tehetem meg). Utána jön majd az ARTplacc Tihanyban, ahol egy kerekasztal beszélgetésen veszek részt. Amit a legjobban várok az pedig az augusztus legvégén lévő JAK tábor Szigligeten.

Melyik költőnk múzsája lennél a legszívesebben és miért?

Igazából már többen írtak rólam/hozzám verset (novellát stb) és meg kell hogy mondjam, nem akkora buli, mint ahogy azt először gondolná az ember. Több fajta lehetőség van. Mondjuk nem akarom megbántani, azt aki írta viszont a cucc egyáltalán nem jön be. Akkor ilyeneket kell mondani, hogy „Tetszik. De tényleg. És most nem csak azért, mert nekem írtad, akkor is tetszene, ha nem.” stb. Meg van az, amikor kedveskedni, akar de kiderül, hogy tök szarul ismerés csupa olyat ír, ami nem is én vagyok. Ilyenkor vagy nagyon ideges vagy szomorú leszek, hogy van aki így lát. De vannak kellemesebb esetek is. A barátom most dolgozik a következő regényén és tegnap este beleírt egy új karaktert, akit rólam mintázott. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy bóknak számít, hogy szerinte 20 éves korom ellenére olyan vonásokkal rendelkezem, mint egy öt és fél éves lány, aki a konfliktus okozója a könyvben, de azért nagyon várom, hogy végre elolvashassam.

Ha egy vers lennél, melyik lenne az?

Sylvia Plath – Daddy (magyar fordításban Gergely Ágnes fordítása) http://www.litera.hu/hirek/happy-birthday-sylvia

Mivel foglalkozol a “civil életedben”?

Most fejeztem be az első évemet az egyetemen. Ha minden jól megy szeptembertől magyar alapszakos, film- és irodalomtudomány minoros leszek az ELTE-n. Ill. több munka is lóg a levegőben különböző kiadóknál, de mivel egyik sem 100% még, így erről nem mondhatok többet.

Honnan az Eszteranna név? Nagyon különleges. Van valami története, szándékosan kaptad vagy csak egybeolvasztottad mert ez manapság kezd divat lenni?

Oké, okéé, okééé. Mindenki folyton megkérdezi, úgyhogy bevallom: NEM EZ AZ ANYAKÖNYVEZETT NEVEM. Eredetileg Nagy Eszter szóköz Anna. Gimnáziumban a magyar tanárom, Kovácsné Boros Zsuzsa kezdett el így hívni először, mármint h „Eszteranna”. Kicsit nehéz ezt meghatározni, hogy mikor vagyok Eszteranna, mikor Eszter és mikor Anna. Mindhármat használom, és mindháromnak külön hangulata vagy személyisége van, akik közelről ismernek tudják, hogy mikor melyik vagyok, és úgy szólítanak. De annak ellenére, hogy hivatalosan – egyelőre – nem így van a nevem (amint lesz időm minden papíromat lecserélni és ezután rohangálni, meg fogom változtatni) ölni tudok, ha például egy folyóirat külön szedi.

Hol tartasz most? Milyen céljaid vannak és melyek azok, amiket már megvalósítottál?

Közben kaptam egy e-mailt, hogy elutasították a honorácior pályázatomat. Ez azt jelenti, hogy korrigálnám a kettővel fentebbi válaszom, nem megy minden jól, csak film minoros leszek, az irodalomtudományt nem kaptam meg. Mármint remélem, hogy az leszek, ez csak 17-én derül ki biztosan. Plusz előbb kaptam meg a telefonszámlám is. Per pill úgy érzem magam, mint akit arcon fosott az élet.

Fotó: Ványai Anita (Papp-Für János, Nagy Eszter Anna)

Fotó: Ványai Anita (Papp-Für János, Nagy Eszteranna)

Mi a további terved a PoetVloggal?

Igyekszem félretenni egy jobb minőségű kamerára. Bár ez több tényező is akadályozza, egyrészt az előbb említett befizetési problémák, másrészt a 4,7-es átlagra kapott havi 9.500Ft-os ösztöndíjam sem oldja meg a pénzügyi gondjaimat. Amúgy kb ez, amit most csinálok. Nem a PoetVlog-ot szeretném továbbfejleszteni, mert szerintem ebben a projektben ennyi van nagyjából. A PoetVlog inkább új kapukat nyit. Ennek kapcsán keveredtem jobban a film szak közelébe, amit jövőre el is szeretnék kezdeni, ill. így jött szembe egy trailer rendezési lehetőség (ami kicsit olyan lett, mint az osztály kiránduláson főzött gulyásleves, mindenki beletette az „ez még szerintem kell bele” kis szmötyijét… Hát, kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk.)

A PoetVlog szerintem egy jó kezdő projekt, és még csak 20 leszek a nyáron, van kb 10 évem még sok szart csinálni, tanulni, csomó mindent kipróbálni, hogy 30 évesen majd kiemelkedő lehessek valamiben, más nem megalapítom a „Kedvezőbb elbírálást Áts Ferinek a magyar közoktatásban” mozgalmat.

Videókat és további infókat a PoetVlog facebook oldalán találtok, valamint a YouTube csatornájukon! Nézzétek, szeressétek 🙂 

Köszönöm a válaszokat Nagy Eszterannának és további sok sikert neki tervei megvalósításához!

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"