Pokoli üzlet, avagy ajánló a Hasznos holmik című filmről

Pokoli üzlet, avagy ajánló a Hasznos holmik című filmről

A minap tanakodtam, mégis milyen filmet nézzek meg. Az újabb, mindenféle effektekkel agyon zsúfolt alkotásokhoz nem volt kedvem, így elkezdtem keresgélni a DVD-im között. Bevallom, nem is emlékeztem rá, hogy ez a majd’ 25 éves alkotás a birtokomban van.

Kifejezetten kedvelem a különféle adaptációkat, sokkal érdekesebb őket az alapul szolgáló könyv elolvasása után megnézni. Mintha az ember egy kedves ismerőséhez menne látogatóba. Nem titok, hogy Stephen King elkötelezett rajongója vagyok. Ez a film is az ő egyik regényéből, az ugyancsak Hasznos holmik címet viselő művéből készült.

Stephen King

A történet egy, csak King fantáziájában létező amerikai kisvárosban, Castle Rockban játszódik. Egy kis érdekesség, hogy ez az író több könyvében is felbukkan, valamint a filmet készítő cég is erről kapta a nevét. Na, de térjünk is vissza magához az alkotáshoz! Látszólag minden normális, egy álmos, amerikai kisvárosban járunk. Mindenki ismer mindenkit. Ám egy nap, Leland Gaunt érkezésével minden megváltozik. Megnyitja a Hasznos holmik néven működő régiségboltját. Akik nála ilyen-olyan módon vásárolnak, egyre meredekebb dolgokat csinálnak. Az események sűrűjében találja magát egyszer csak Alan Pangborn seriff is, aki azért hagyta ott a metropoliszt, hogy nyugalmat találjon. Nos, ez nem igazán sikerül neki. A városkában egyre inkább elszabadulnak az indulatok…

A film ugyan a thriller besorolást kapta, de én részben rá merném húzni a horror kategóriát is. Bár az én mércémmel nézve nincsenek benne túl durva jelenetek. Szerintem egy nagyon jó feldolgozásról van szó. Nagyjából hűen követi a regény történetét, persze azért akadnak eltérések, főleg a végét illetően. Fokozatosan bontakozik ki a cselekmény, így nagyjából egy órán át nem igazán történik semmi érdemleges. Megismerjük a lakókat, ki kivel van jóban, ki kinek az ellensége, és így tovább. Nagyon érdekes kapcsolati háló bontakozik ki a szemünk előtt. Érdemes volt megfigyelnem ezalatt a részleteket, ugyanis később derült ki, mekkora jelentőségük van. A fim második felében már felpörögnek az események rendesen és minden értelmet nyer.

www.imdb.com

Egyébként én azt hittem, egy régebbi alkotásról van szó, pedig a film 1993-as. Néhány jelenet és effekt, mint például a tárgyakhoz kapcsolódó villámcsapás, a mai világban eléggé gagyinak tűnhet. Ennek ellenére viszont tetszik, hogy nem lett túlspilázva. Nincs a szükségesnél több véres jelenet. A Gonosz alakját sem misztifikálja túl, inkább annak alattomos természetére helyezi a hangsúly, és a választás lehetőségére.

A karakterek esetén annyit sajnálok, hogy nem jött át King zsenialitása a jellemábrázolással kapcsolatban. Sok mindent a könyv előzetes elolvasásával lehet megérteni velük és a döntéseikkel kapcsolatban. Egyébként a szokásos vidéki figurák gyűlnek össze: a kisstílű hivatalnok, az étteremtulajdonos, a farmer… A színészek közül én egyedül a Pangborn seriffet jásztó Ed Harris-t ismerem, és halványan rémlett a Polly Chalmers-t játszó színésznő neve, de az rejtély, hogy honnan. A színészi játékkal a számomra „névtelen” szereplőgárda esetén sem volt semmi baj. Esetleg annyi, hogy néha túljátszottak egy-egy jelenetet. A favorit azonban a Leland Gaunt-ot alakító Max von Sydow, tökéletesen ördögi volt!

A filmet feltétlenül tudom ajánlani a Stephen King rajongóknak, nem túl részletes, de könyvhű adaptáció. De egyébként mindenki számára kikapcsolódás lehet, aki egy könnyedebb thrillerre/horrorra vágyik!

Kiemelt kép: http://filmes.guru

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/