Skizofrének vagy a fejlődés zálogai?  – ajánló a Sense8 sorozatról

Skizofrének vagy a fejlődés zálogai? – ajánló a Sense8 sorozatról

A Mátrix készítői, a Wachowski testvérek legújabb sorozata a Netflixen debütált Sense8 (szabad fordításban 8 érzék) nem is rosszul. Adott 8 ismeretlen ember, akik különböző városokban, illetve országokban élik hétköznapi (vagy éppen nem is annyira) életüket, valamilyen oknál fogva, egy furcsa kapcsolatba kerülnek egymással: mindenféle megerőltetés nélkül képesek átjárni egymás gondolataiba és befolyással bírnak a másikra. Látják, amit a másik lát, érzékelik, amit érez, sőt befolyásolhatják egymást, úgy hogy sosem találkoztak… Meredek mi? 

Na és az megvan, mikor egy dal akaratlanul nem akar kimenni a fejedből? Vagy ok nélkül megkívánsz valami olyan kaját, amit már nagyon régen ettél? Vagy elfelejtesz egy adott szót a saját nyelveden? Na ha belekezdtél a sorozatba, egészen másképp fogsz már ezekre gondolni… Épp ezért lassan értem az első évad végére, és nem azért mert rossz lenne a sorozat, sőt. Minden egyes részben olyan komoly lelki és mentális traumákkal találhatjuk szembe magunkat, amiket igenis jó emésztgetni, átgondolni. A legjobb persze az, hogy a kerettörténet közben fel sem tűnik a túl sok lelkizés, mivel nagyon sok kérdésre pont ezekből kaphatunk a történetet előrevivő válaszokat. Érdemes figyelni, itt tényleg csak csöpögtetik az információt, hogy később aztán hirtelen az arcodba csapják, hogy „Na tessék, ezt akartad tudni?”. Végül csak ülsz bambán és elgondolkodsz, hogy nem biztos…

A sorozat amennyire érzékeny, ugyanannyira vicces is. Szarkasztikus és meglepő, a drámaiságot finoman oldják fel a néhol teljesen abszurd jelenetek. Bizonyos szereplők is minden helyzetben végtelenül pozitívak, míg a többiek előszeretettel süppednek bele a fájdalomba, ahogy a való életben is. Minden karakterért lehet izgulni és ezért a maga módján szeretni is. A szereplők épp ezért, amennyire sztereotipikusak, szerintem tökéletes választások, és ami pluszpont, senki sincs agyonsminkelve: látszanak a bőrhibák, a pólusok, a lenőtt hajfesték stb., amiktől teljesen életszagú lesz az összkép. A “legrosszabb” tényleg az a feszültség. Nem tudhatod, ki akar rosszat az aktuális főszereplőnek, ki fog meghalni, vagy éppen ki ússza meg csont nélkül az adott szitukat. Senki sincs biztonságban, tiszta Trónok Harca, csak napjainkban. Persze amerikai sorozat révén kellett bele tenni autósüldözést, lövöldözést és egyéb akció dús jeleneteket, de ezek éppen, hogy inkább kiegészítik a történetet, mintsem hátráltatnák. 

Néha hibázunk. Ekkor két választásod van: együtt élsz vele, vagy rendbe hozod.

Mégis, ha ennyire jó, miért is nem fogja mindenki szeretni? A sorozatban a nyitottság a mentális folyamatok és a testiség szintjén is megjelenik, akár a heteroszexuális vagy homoszexuális irányultságú vágyakról legyen szó. Sőt mondhatnám, hogy arra próbálnak ösztönözni minket, hogy igazából nincsenek ennyire megkötött formák, és hogy a vágy, a szerelem, a törődés tulajdonképpen nemtől független. Elhiszem, hogy ez sokaknál kiverheti a biztosítékot, de ha továbblépünk ezeken a testiséggel kapcsolatos kérdéseken, akkor egy csodás pörgős, izgalmas ugyanakkor mély, értékes gondolatokat közvetítő sorozatot kapunk.

– Erről szól az élet. Félelem, düh, vágy… szerelem. Ha elnyomod az érzelmeidet, ha azt akarod, hogy ne érezd őket többé… az olyan, mintha a halált várnád. (…)
– Fogom minden érzésemet, mindent, ami számít nekem… és belenyomom őket az öklömbe… és úgy harcolok értük.

Talán kicsit nyitottabbak leszünk magunkkal, és elfogadóbbak másokkal kapcsolatban. Meg alapvetően lássuk be, manapság a világ is megköveteli tőlünk a sokoldalúságot, hogy néha kivetkőzve önmagunkból az elvárt módon kezeljük az adott szituációkat. Ez egy fajta fejlődési, tanulási folyamat metaforája is lehet, hiszen az adott dolog akkor a legerősebb, ha a számára ismeretlen vagy idegen származékot is be tudja fogadni, és a magáévá tenni.

Szóval akkor ez egyfajta evolúció, vagy csak metaforája a különféle hangoknak a fejünkben? Betegség vagy tényleg előfordulhat, hogy a jövő hírnökei? Mindenki döntse el maga mennyire akar előreszaladni. A sorozatnak rövid idő alatt rengeteg rajongója lett, akik már tűkön ülve várják a második évadot.  Így utólag értem miért. Ha belekezdtek, szerintem nem fogtok csalódni.

giphy.com