Szerdai pozitív – képes vagy a változásra!

Szerdai pozitív – képes vagy a változásra!

Bonyolult vagyok magam számára! – Olyan rég mondtam már ezt, még most is félve merem leírni. Sok idő kellett, míg felépítettem magam, kitűztem a céljaimat és elkezdtem dolgozni azon, hogy jobb ember lehessek. Sajnos ez nem olyan pofonegyszerű, mint ahogy sokan gondolják. Nem egyik pillanatról a másikra történik, hogy reggel felkelsz és puff, jobb ember lettem.

És, hogy mit is értek “jobb ember” alatt?
Nos nagyon negatív ember voltam elég hosszú ideig. Bizalmatlan voltam és rideg. Pesszimista és sopánkodó. Sose láttam meg mennyi mindenért lehetnék hálás. Aztán volt egy pont, az egyik barátnőm azt mondta: “te szereted a mártírt játszani!”. Nem is tudja, hogy ezzel a kijelentésével elindított a változás útján. Nekem ez kellett, hogy rádöbbenjek, a folytonos sopánkodás semmin nem változtat.

Különböző emberek vagyunk, mindenkinek más kell, hogy felrázza őt, ráébressze arra, hogy a boldogabb élet, ahogy minden tanácsadó szájából elhangzik, a “komfortzónánkon kívül van”. Én olyan típusú ember vagyok, akinek tükröt kell tartani. Rá kell világítani a hibáira, különben nem látja meg. Képes vagyok vakon menni az úton, tenni mindent önfejűen, s nagyon sokszor nem veszem észre ha megbántok valakit. Szabad szájú vagyok, aki előbb beszél indulatból, és utána gondolkodik. És persze ezeket a tulajdonságaimat sem én fedeztem fel. Rávilágítottak.

kép: favim.com

kép: favim.com

Beszélj őszintén, de ne légy bunkó!

Sokszor futottam már olyan helyzetekbe, hogy indulatból beszéltem. Azt hiszem mindenki átélt már ilyet. Manapság próbálom hagyni, hogy leülepedjenek a dolgok és nem egyből reagálni. Próbálom megítélni egy vitás helyzetben, hogy mi az, ami valóban igaz és beismerem, hogy úgy van. Ezt volt talán a legnehezebb megtanulni. Hogy nem mindig nekem van igazam. Ehhez viszont az kell, hogy meghallgassuk a másikat és feldolgozzuk a hallottakat. Ha mégsem érezzük jogosnak a vádakat, intelligens módon érveljünk és ne legyünk alpáriak. 

Vedd körbe magad tükrökkel!

Ezt persze nem szó szerint értem. Tükrök az olyan barátok, akik a szemedbe mondják ha hibázol de elismerik a sikereidet is. Azt hiszem olyan emberekkel kell körülvennie magát az embernek, akik inspirálják és szárnyakat adnak neki. Akik azt mondják bármire képes vagy, vágj bele és indulj neki, mi itt leszünk melletted! Nehézkes folyamat, mire kialakul ez a mag, de megéri.

Varázsszavak!

Az életben minden nap formál minket a környezetünk. Rengeteg stressz és feszültség gyűlik bennünk és nem mindig azokon adjuk ezt ki, akik ezt gerjesztették. Munkahelyi, személyes, baráti kapcsolatainkban sokszor önfejűen viselkedünk. Én is sokszor elfelejtem, hogy nem csak nekem kellene elvárni, hogy támogassanak, hanem ezt ugyan úgy elvárja az is, aki engem támogat. Ezért fontos bevésni magunkba, hogy a következőket. Minden nap el kell mondani a szeretteinknek, hogy szeretjük őket! Éreztetni kell velük. Odafigyelni rájuk és a legrosszabb pillanataikban adni egy ölelést vagy azt mondani: Te is számíthatsz rám! A munkahelyem megtanított arra, hogy köszönjem meg a segítséget. Mivel egymásra vagyunk utalva napi nyolc órában, muszáj segítenünk egymásnak, hisz egységként működünk és persze nem tudhatunk mindent. Ilyenkor nem kell szégyellni kérni! Kérni, hogy segítsenek, hogy mutassák meg hogy kell és persze megköszönni mindezt. Manapság, ahogy egyre kuszálódik az életem, a legtöbbet használt szavam a sajnálom lett. Nem mindig cselekszem ésszerűen és ez sok kellemetlen pillanatot szül. Ilyenkor mikor felfogom a tettek következményét őszintén bocsánatot kell kérnem. Persze ez nem túl jó érzés, mármint az, hogy hibáztunk, de mindenképpen jobb a beismerés, mint az ha szemellenzővel néznénk a világot.

Engedd el!

Régebben sokkal dacosabb és haragtartóbb voltam. Mostanra rájöttem nem érdemes hordozni ezeket a terheket, hisz minden seb begyógyul. Akivel nem sikerül egy hullámhosszra kerülni, azt el kell engedni békével. Vannak dolgok, amikre maguktól vannak viszont olyanok, amikre nekünk kell pontot tenni. Sokszor elég egy nagy beszélgetés, hogy megértsük a másikat, mit, miért tett vagy mondott és azt mondani, semmi baj, megbocsátok! Folytassuk az utat tovább egymás nélkül, de nem haraggal a szívünkben. Engedd el a rossz érzéseid és hagyd, hogy inkább leckék legyenek tanulságokkal.

Lépj ki a megszokottból, de légy jelen!

Ha egyedül érzed magad, mozdulj ki! Megszerettem az egyedül vásárlásokat. Szeretek zöldséget és gyümölcsöt venni, beszélgetni az eladókkal. Szeretek vásárolni ruhákat, közben nagyon jól el tudok merülni a kis világomban. Reggelente sétálni és fotózni – annyi inspirációval tölt fel és mióta süt a nap is, a kedvem is mindig jobb, ha odakint töltök néhány órát. Emellett légy jelen! Tudom milyen érzés, mikor kemény vagy magaddal. Mikor a maximumra törekszel. Mikor minden munkába a legtöbbet akarod adni. Hidd el nem lehet. El fogsz veszni, ha mindent a nyakadba veszel! Próbálj meg kis részletekben haladni. Csak azt vállald el, amit meg is csinálsz! Én nagyon sokáig akartam egyszerre mindent megcsinálni – ebből lett a káosz. Minden munkával elkéstem, elfelejtettem a felét elkészíteni és ezek újabb vitákat szültek.

Szeresd magad és az életed!

Szeresd magad, hisz hogy várhatnád el másoktól, hogy szeressenek, ha te haragban vagy magaddal? Szeresd az életed, keresd meg benne azt, ami boldoggá tesz és csináld! Főzz ha ez dob fel, fess ha kikapcsol és fuss, hogyha ez levezeti a benned lévő stressz. Dobd el a szorongásaid, add magad, hisz mi történhet? Legalább rájössz, hogy kik azok, akik veled tartanak jóban és rosszban. Ha nem vagy elégedett az alakoddal, akkor kezdj el dolgozni rajta. Ha úgy érzed nem szereted a munkád, kezdj el keresni egy másikat és lépj! Hisz a változtatás döntése a kezedben van! 

large

kép: weheartit.com

 

Azt hiszem ezeket a pontokat én is újraveszem magamban. Folyamatosan dolgozni kell magunkon, hogy olyan személyiségek lehessünk, akik nem csak magukhoz jók, de a társaik számára is. Viszont első sorban magunkat kell boldoggá tennünk és kiegyensúlyozottá, aztán tudunk másokkal is mérlegben lenni, másokkal is jól kijönni. Képes vagy változtatni! Hisz csak akarat és elhatározás kell hozzá! Ha most elkeseredettnek is érzed magad, azt gondolod, hogy a padlón vagy, gondolj arra, hogy vagyunk még így páran! Gondolj arra, hogy én is átmegyek ezen. De ahogy magamban is, úgy bízom benned is! Bízom abban, hogy mindannyian képesek vagyunk változni és újra felemelkedni. El tudjuk érni a kitűzött céljaink, képesek vagyunk változtatni! 

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"