Szerelem. Pánik. Starbucks.

Szerelem. Pánik. Starbucks.

Sophie Kinsella, az Egy boltkóros naplója által ismerté vált írónő, ezt a három abszolút tini hívogató szót választotta legújabb, novemberben megjelent, ifjúsági regénye alcíméül. Ha most lennék kamasz, és ez lenne az első kötelezőn kívüli olvasmányom imádnám a Hová lett Audrey?-t, ha más nem az ízléses minimalista borítója miatt, ami kiválóan szemlélteti a történet legfontosabb motívumait.

A történet önmagában ugyanis koránt sem mondható erősnek. Egyszerű olvasmány, amely során nemhogy nem izguljuk szét az agyunk, de egyenesen el is felejtünk gondolkozni. Mindezt persze a legpozitívabb értelemben. Nincsenek benne hatalmas botrányok, megoldatlan rejtélyek vagy eget rengető konfliktusok. Helyette kapunk egy könnyeden felfogható családi tanulmányrajzot 2015-ből.

audrey2

A karakterekben mindenki talál számára ismerős alakot, sőt legtöbbünk, főleg, ha tényleg kamaszként olvassa ezt az ember, még azonosulni is tud valamelyikkel.  A főszereplő Audrey egy csetlő botló, gyakran szorongó fura szerezet, aki még a saját szobájában is napszemüvegben ül.  Nagyon tetszik, hogy annak ellenére, hogy komoly mentális zavarokkal küzd, az író szerethetővé teszi, és remélem, ezzel elősegíti a fiatalok elfogadó képességét nem csak olvasott formában, hanem a való életben is. A szülők karaktere, és a köztük lévő erős kontraszt üde színfoltot, és számtalan humoros szituációt visz a könyvben. Az anyuka egy klasszikus anyaforma, aki néha túlbuzgó aggodalommal, na meg persze a DailyMailben olvasott tanácsokkal próbálja egyengetni gyermekei útját. Az apa a maga nemtörődömségével, és gyakran reflexszerű válaszaival hihetetlen vicces kontextusokat hoz létre. Persze csak a kisöcsi, Felix naiv, és még együgyű benyögött mondatai után. Frank, Audrey másik testvére pedig hozza a sztereotip kocka képet. A ’józan észt’ a két családon kívüli szereplő nyújtja. Dr. Sarah, a pszichológus, akinek a szájába tini regényhez képest rendkívül mély és jó gondolatokat ad a szerző, és Linus, akivel egy nagyon realisztikus és bájos szerelmi szál szövődik a történetbe.

orange

De, hogy mindehhez hogy jön a Starbucks? Na meg hová tűnik Audrey? Azt csak akkor tudjátok meg, ha elolvassátok! 😉

Fülszöveg: 

Audrey hetek óta nem teszi ki a lábát a lakásból. Édesanyja szerint olyan, akár egy törött porcelánváza. A szomszéd srác szerint olyan, akár egy lökött celeb, aki napszemüvegben ül az elsötétített szobában. Linus szerint pedig olyan, akár a rebarbara, ami csak árnyékban érzi jól magát. A pszichológusa szerint… na, azt inkább hagyjuk. Audrey szorong és pánikol. Mindentől és mindenkitől. A számítógépes játékokra rágyógyult öccsétől, a női magazinokból nevelődő anyjától, a sportkocsikról álmodozó apjától, de legfőképpen Linustól, akinek olyan a mosolya, akár egy gerezd narancs.

Audrey valahol útközben elvesztette önmagát, és úgy tűnik, minden összeesküdött ellene, de egy váratlan találkozás, egy óvatos séta a Starbucksba és egy szintén különös srác közeledése talán mindent újraírhat a lány életében.

Képek: Pinterest és barefootmeds.wordpress.com 

Szerző:

"Ez nem az a tánc, amiből nem kérsz, ez nem az az öröm, amitől nem félsz, ez nem az a perc, ami megvár, ez nem az a lány, akiért nem kár. "